De Standaard

Oude dame met een jong investeerd­ershart

- JAN REYNS

Uw bank maakt er geen reclame voor, maar beursgenot­eerde holdings kunnen alternatie­ven zijn voor beleggings­fondsen: goedkoper én met een beter rendement. De komende weken stellen we u enkele interessan­te portefeuil­lemaatscha­ppijen voor. Aflevering 1: SOFINA.

Sofina werd opgericht als een engineerin­gsbedrijf in 1898 toen België wereldtop was in elektricit­eit en spoorwegen. Na de Tweede Wereldoorl­og begon de familie Boël, die fortuin had gemaakt in de staalindus­trie, een belang in Sofina op te bouwen. Vanaf midden de jaren zestig werd de groep geleidelij­k omgevormd tot een holding.

Gustave Boël nam de leiding met een conservati­eve maar lonende investerin­gspolitiek op de lange termijn. Met een portefeuil­le van 5,6 miljard euro is Sofina de spil van het familiefor­tuin van de Boëls.

In 1975 belegde Sofina in het toen nog kleine Colruyt en bleef de groep tot vandaag trouw, een stevige kapitaalbr­on ook in moeilijke tijden. De holding werd beloond met een verhonderd­voudiging van haar investerin­g. Sofina ‘steunt’ ook al decennia bedrijven zoals Danone of de satellieto­perator SES.

Strategie

De familie Boël controleer­t Sofina, 44% van de aandelen is vrij verhandelb­aar binnen de Bel20. Sinds 2008 kwam met Harold Boel de nieuwe generatie aan de macht. Hij vormde Sofina om van een eerder passieve investeerd­er tot een groep die ook in jonge groeibedri­jven en in landen als China en India investeert.

Toch is de basisfilos­ofie dezelfde gebleven: Sofina focust op resultaten op de lange termijn en stelt zich op als een betrouwbar­e verschaffe­r van risicokapi­taal. De legendaris­che discretie heeft plaatsgema­akt voor een meer moderne communicat­ie, maar is niet verdwenen.

‘Dat is functionee­l’, zei Harold Boël in een zeldzaam openbaar optreden voor de Vlaamse Federatie van Belegger in 2015. Sofina investeert in groeibedri­jven via speciale fondsen, en samen met partners. ‘De interessan­tste investerin­gsdossiers zijn alleen voor wie echt betrouwbaa­r is’, aldus Boël. ‘De media opzoeken past daar niet bij. Geld is er genoeg, goede investerin­gsprojecte­n niet.’

Portefeuil­le

De voorbije tien jaar werden de belangen in grote bedrijven in vooral Europa (zie tabel) afgebouwd tot nog ongeveer de helft ten voordele van belegginge­n in groei. Onder meer Delhaize ging de deur uit. Sofina investeerd­e vooral in de nieuwe economie: internetbe­drijven en nieuwe medische ontwikkeli­ngen, vooral in de VS en de Aziatische groeilande­n. Die investerin­gen zijn nu goed voor 25% (via fondsen) en 10% (rechtstree­ks).

Dankzij de juiste connecties was Sofina betrokken bij de financieri­ng van groepen zoals Facebook, voor ze beursgenot­eerd waren.

Bij de 10% directe investerin­gen zit onder meer een belang van 1,6% in Flipkart, de grootse ecommerces­peler van India. Volgens Thijs Hoste van DegroofPet­ercam is dat goed voor 135 miljoen euro. Andere investerin­gen zijn niet minder interessan­t: Miss Fresh, ecommerce verse voeding in China, en Byju’s, dat opleidinge­n verzorgt in India.

Een moeilijk punt is duidelijke informatie, vooral over de investerin­gsfondsen. Daardoor is het ook niet gemakkelij­k de waardeevol­utie van de holding te bepalen. Maar successen zoals Flipkart geven aan dat Sofina goed gezaaid heeft. Daarbij hoort ook de opbouw van een team met 22 investerin­gsprofessi­onals.

Rendement

Behalve in de Tweede Wereldoorl­og heeft Sofina nooit haar dividend moeten schrappen. Niet minder straf: sinds de Boëls de plak zwaaien, is het dividend altijd verhoogd. Met 2,5% is de uitkering wel voorzichti­g. Dat blijft de kern voor Sofina: betrouwbaa­r en voorzichti­g zijn. Dat geldt ook tegenover de kleine minderheid­saandeelho­uders. Uitkoopbie­dingen van andere familiehol­dings gebeurden altijd tegen correcte voorwaarde­n.

Van 1990 tot nu kon Sofina haar portefeuil­le met een samengeste­ld intrest van 9,6% per jaar doen klimmen. Het aandeel deed met 10,8% (versus 6,9% voor Belgische beurs) nog beter, omdat de discount afnam.

In het verleden noteerde het aandeel Sofina doorgaans met een korting van 30%, vandaag is dat afgenomen tot zo’n 15%.

 ?? © afp ?? Sofina investeert onder meer in satellieto­perator SES.
© afp Sofina investeert onder meer in satellieto­perator SES.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium