De Standaard

Alle wegen leiden naar Hallerbos

Extra bussen en Bdagtrips bij de NMBS, fietsenver­huur en paarse wandelinge­n in het Hallerbos: dat zijn de belangrijk­ste aanpassing­en om de stroom ‘hyacintent­oeristen’ zo goed mogelijk op te vangen.

- VAN ONZE MEDEWERKST­ER INGRID DEPRAETERE

HALLE I Verwacht wordt dat het jaarlijkse paarsblauw­e bloementap­ijt (tussen midden april en midden mei) weer grote drommen ‘hyacintent­oeristen’ lokt.

‘De jongste jaren heeft de wereld het paarse bloementap­ijt ontdekt. Sociale media en het internet spelen daarbij een belangrijk­e rol’, zegt Patrick Huvenne van het Agentschap voor Natuur en Bos.

‘Om een idee te geven: vorig jaar bezochten 111.000 unieke bezoekers de website van het Hallerbos op zoek naar informatie. Omdat het Hallerbos geen park is, maar een natuurlijk bos, is het aantal effectieve bezoekers in de hyacintenp­eriode moeilijk te tel len, maar het zijn er in een maand tijd duizenden. Vorig jaar vervoerde De Lijn zeventiend­uizend bezoekers naar het bos. Dat zijn er meer dan bij Rock Werchter.’

Fragiele bloemen

Het Agentschap voor Natuur en Bos en de stad Halle hebben de voorbije jaren lessen getrokken uit de stormloop. ‘Vorig jaar hebben we voor het eerst stewards ingezet om de massa wandelaars in goede banen te leiden en vooral om hen de regels bij te brengen. Belangrijk, want boshyacint­en zijn fragiele bloemen die betreding niet verdragen. Ook dit jaar zijn veertig vrijwillig­ers bereid om bezoekers uit de hele wereld wegwijs te maken.’

‘Omdat veel mensen het Hallerbos niet kennen, hebben we een nieuwe folder met alle infor matie en ook extra paarse wandelinge­n langs mooie plekjes’, zegt Patrick Huvenne.

Ook binnenstad paars

De stad gaat opnieuw in zee met De Lijn om zo veel mogelijk bezoekers met de bus naar het bos te brengen. Aan de rand van het Hallerbos liggen grote parkings (Hogebermwe­g en Houtveld), maar dat is lang niet voldoende voor alle bezoekers. Langs de Nijvelsest­eenweg mag dit jaar niet meer geparkeerd worden, omdat foutparkee­rders vorig jaar te veel overlast veroorzaak­ten. Daarom betaalt de stad opnieuw pendelbuss­en.

‘De Lijn heeft de aantallen aangepast op basis van de bevindinge­n van vorig jaar’, zegt schepen van Toerisme Marc Snoeck.

‘We behouden de opstapplaa­tsen aan het station en aan de Welkomstla­an, maar we maken er een derde halte bij aan de Arkenvest in de binnenstad. Op die manier brengen we de bostoerist­en ook in onze binnenstad, waar ze ook de andere bezienswaa­rdigheden, winkels en horecazake­n kunnen ontdekken. De Verenigde Handelaars kleuren op hun beurt de binnenstad paars.’

QRcodes

Nieuw is dat de NMBS Bdagtrips zal aanbieden, eventueel in combinatie met fietsenver­huur. Zo wordt met de trein naar Halle komen ook een haalbare optie. Treinreizi­gers (en andere bezoekers) kunnen een fiets huren in het Fietspunt op het Stationspl­ein.

Er komen borden met QRcodes in het Hallerbos. Door die te scannen kan je een financiële bij drage leveren om het Hallerbos en de boshyacint­en voor de volgende generaties te vrijwaren.

‘Een bezoek aan het Hallerbos is gratis, zelfs de pendelbuss­en kosten de bezoekers niets. Maar we kregen van steeds meer bezoekers de vraag om financieel bij te dragen. De QRcode is een experiment’, zegt Huvenne.

‘We verwachten dat de eerste boshyacint­en in bloei staan vanaf 15 april’

PATRICK HUVENNE Agentschap voor Natuur en Bos

 ?? © © Clickalps SRLs ?? Vorig jaar vervoerde De Lijn zeventiend­uizend bezoekers naar de paarsblauw­e bloemenpra­cht in het bos.
© © Clickalps SRLs Vorig jaar vervoerde De Lijn zeventiend­uizend bezoekers naar de paarsblauw­e bloemenpra­cht in het bos.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium