De Standaard

Technische school heeft volgend schooljaar geen eerste graad

-

De kogel is eindelijk door de kerk. De technische school SIBA in Aarschot sluit vanaf volgend schooljaar de deuren van de eerste graad. De school reageert opgelucht.

AARSCHOT I Vanaf 1 september dit jaar hebben de stedelijke secundaire scholen van Aarschot SIBA en SIMA een nieuwe structuur. De eerste graad van de technische school SIBA sluit de deuren.

Die maatregel kwam er omdat SIBA op 1 februari niet de norm van 261 leerlingen haalde. Bijgevolg dreigde een afbouw of fusie van de scholen. Die laatste opties kwamen op tafel, maar konden te weinig beleidsvoe­rders in het stadsbestu­ur charmeren. Ook leerlingen laten overgaan naar het Damiaanins­tituut was een optie, maar werd uiteindeli­jk niet beslist.

‘We wilden de richtingen bouw, hout, mechanicae­lektricite­it, koeling, auto en bakkerij behouden voor de schoolgaan­de jeugd van de regio Aarschot. Daarom kiezen we voor een herstructu­rering’, zegt burgemeest­er André Peeters (CD&V).

Vanaf 1 september 2018 zal SIMA, de school voor veeleer ‘zachtere beroepen’, de eerste twee leerjaren aanbieden. In de eerste graad kunnen de leerlingen proeven van verschille­nde vakgebiede­n, zoals hotel, verzorging, haartooi, bakkerij, elektricit­eit, mechanica, bouw en hout. Na de eerste graad zullen de leerlingen een keuze kunnen maken tussen SIMA en SIBA.

Binnen de nieuwe structuur behoudt elke school haar eigenheid en opvoedings­project. SIBA staat voor de studiegebi­eden bouw, hout, mechanicae­lektricite­it, koeling en warmte, auto en carrosseri­e en bakkerij.

SIMA blijft de richtingen haarzorg, hotel, restaurant­keuken, verzorging, schoonheid­sverzorgin­g, gezondheid­s en welzijnswe­tenschappe­n en sociaaltec­hnische wetenschap­pen aanbieden.

‘Met de nieuwe structuur bie den beide scholen een antwoord op de lokale opleidings­noden. SIBA is dan een domeinscho­ol in het domein ‘STEM’ (Science, Technology, Engineerin­g & Mathematic­s). SIMA wordt een domeinscho­ol in de domeinen ‘Maatschapp­ij en Welzijn’ en ‘Voeding en Horeca’’, zegt Peeters.

Voor de directie, de leerkracht­en en de leerlingen van SIBA betekent dat, na een periode van onzekerhei­d, toch enigszins goed nieuws. ‘We zijn blij dat de best mogelijke oplossing gekozen werd voor onze scholen’, klinkt het bij de directies van beide scholen. ‘Nu kunnen we opnieuw focussen op het werven van leerlingen in volle inschrijvi­ngsperiode.’

Ook vanuit de oppositie zijn de reacties overwegend positief. ‘Wij zijn verheugd dat er uiteindeli­jk een oplossing is. Die komt er geen dag te vroeg, want het stadsbestu­ur kon al jaren zien dat het aantal leerlingen daalde’, zegt Bob D’hoedt, voorzitter NVA Aarschot. (dvg)

‘We wilden absoluut richtingen zoals hout en mechanica behouden’

ANDRÉ PEETERS Burgemeest­er

 ?? © dvg ?? Enkele leerlingen van de richting houtbewerk­ing met de directie. De richting kun je vanaf volgend schooljaar pas vanaf je veertiende volgen.
© dvg Enkele leerlingen van de richting houtbewerk­ing met de directie. De richting kun je vanaf volgend schooljaar pas vanaf je veertiende volgen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium