De Standaard

‘Politiek beest’ Willy Cortois overleden

-

Gewezen volksverte­genwoordig­er en voormalig burgemeest­er van Vilvoorde Willy Cortois (Open VLD) is gistermorg­en op 77jarige leeftijd overleden in het UZ Brussel. Cortois vocht al een decennium tegen kanker.

Willy Cortois werd in 1970 voor het eerst verkozen als gemeentera­adslid in Vilvoorde. Van 1983 tot 1993 was hij er schepen en vervolgens tot begin 2001 burgemeest­er. Na de verkiezing­en van 2000 leek alles erop te wijzen dat CD&V en Open VLD een coalitie zouden vormen, maar een bittere strijd tussen Cortois en JeanLuc Dehaene over het burgemeest­erschap verhinderd­e dat. In 2007 paste Cortois voor een schepenfun­ctie en in januari 2008 nam hij ontslag. Cortois was ook actief op federaal niveau. Zo zetelde hij onder meer van 1984 tot 2007 in de Kamer van Volksverte­genwoordig­ers.

Moderne stad

‘Mijn oom was een politiek beest’, zegt neef Didier Cortois, die in Vilvoorde voor Open VLD opkomt. ‘Hij deed Vilvoorde van een industries­tad evolueren naar een moderne stad, liet saneringen uitvoeren en legde de basis voor het Watersitep­roject. Hij had altijd oog voor de financiën van de stad. Dat was zijn dada.’

Cortois kreeg in 2009 kanker. ‘De dokters gaven hem zes maanden. Het werden tien mooie jaren die hij bij zijn familie doorbracht. Toen hij uit de politiek stapte, was dat abrupt. Hij werd een familieman. Tijdens zijn laatste reis werd hij ziek. Hij lag sinds enkele weken in het ziekenhuis met een longontste­king. De laatste dagen leek hij erdoor te komen. Zijn overlijden komt als een verrassing.’ (ddl, belga)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium