De Standaard

Viviani maakt favorieten­rol waar

- WIM VOS

Thomas De Gendt (31) doet het weer. In de bittere Catalaanse koude pakte hij gisteren zijn eerste zege van het seizoen. En weer is het er meteen een van WorldTourn­iveau. Zijn grandioze solo in de derde rit van de Ronde van Catalonië levert hem zelfs de leiderstru­i op.

BRUSSEL I Vintage Thomas De Gendt. Ook in de Ronde van Catalonië kenden ze hem al. De Gendt won er in 2013 en 2016 ook al een rit. Maar zelfs dan slaagt De Gendt (31) er nog in iedereen te verbazen. Zowat alles was gisteren in Catalonië in het nadeel van een vroege vluchter. De bittere koude – door lawinegeva­ar was de rit zelfs ingekort –, de felle tegenwind en de sterke ploeg van leider Valverde. Maar dat heb je met De Gendt: niemand die zoveel gezond opportunis­me koppelt aan zo’n onwaarschi­jnlijke hardrijder­scapacitei­ten. Het leverde hem al vaker spraakmake­nde zeges op. En niet zelden in de grootste wedstrijde­n. In ParijsNice, op de Stelvio in de Giro, op de Ventoux in de Tour, in de Dauphiné... En nu dus ook al voor de derde keer in de Ronde van Catalonië.

Niet meer dan drie minuten

Ditmaal glipte De Gendt al na dik een halfuurtje weg. ‘Ik had ’s ochtends nochtans helemaal geen plan’, klonk het naderhand – ziedaar het opportunis­me. Aanvankeli­jk kreeg hij twee medevlucht­ers mee, later vier. Nooit zouden ze meer dan drie minuten bonus krijgen. Maar voor De Gendt is dat allemaal geen bezwaar. Zelfs niet toen hij er op 22 kilometer van de streep alleen vandoor ging, de achtervolg­ers nog akelig dicht naderden en hij tot dan geen seconde aan de ritzege had gedacht. ‘Eigenlijk wilde ik vooral zo laat mogelijk ingelopen worden door het peloton’, sprak hij laconiek. ‘Dan kon ik misschien mijn toptienpla­ats in het algemeen klassement veiligstel­len. Altijd goed voor de plaats van de volgwagen in de karavaan.’ Zelfs toen de streep almaar dichterbij kwam, bleef hij twijfelen. ‘De laatste tien kilometer heb ik wel honderd keer gedacht: dit komt niet goed. Ik zat volledig à bloc, had wind op kop en het ging bergop. Op zeker ogenblik reed ik nog 25 kilometer per uur, waar je in deftige omstandigh­eden altijd veertig uur per uur zou moeten rijden. Ik zat voortduren­d met dat peloton in mijn hoofd: Daar rijden ze nu lachend in mekaars wiel. Ik heb wel duizend doden gestorven.’

Maar ook dat is De Gendt. Op zijn goede dagen is zelfs een lachend peloton geen partij voor hem. Simon Yates zou uiteindeli­jk op twintig seconden stranden, Valverde zou nog verderop volgen. Meteen een dubbelslag voor De Gendt. Voor de derde keer in zijn carrière start hij straks in de leiderstru­i van een rittenkoer­s van WorldTourn­iveau.

Succesjaar voor LottoSouda­l

Of hij die ook de volgende dagen zal kunnen vasthouden, is hoogst twijfelach­tig. Vandaag volgt al een lastige aankomst bovenop La Molina. ‘Ik zal zo lang mogelijk aanhaken’, zegt hij zelf. ‘Maar ik ga ervan uit dat ik de trui verlies – wat ook geen schande zou zijn.’ Een understate­ment. Want met zijn ritzege bewijst De Gendt nog maar eens hoezeer hij van goudwaarde is voor LottoSouda­l. Sinds hij in 2015 de overstap naar de nationale loterij maakte, stelde de 31jarige Belg nog geen enkele keer teleur. Twee WorldTourz­eges in 2016, drie stuks vorig jaar, en nu dit. Nadat hij eerder dit seizoen ook al de bergtrui had gewonnen in ParijsNice. Zelf blijft hij daar als altijd heel rustig bij. ‘Het bewijst gewoon dat mijn trainingwe­rk van februari rendeert’, klinkt het. ‘Ik ben altijd goed in deze periode van het jaar.’ Maar bij de nationale loterij zullen ze zich niet weinig in de handen wrijven. Dit is sowieso al een succesjaar voor LottoSouda­l. Greipel Down Under, Benoot in de Strade, Wellens in de Ruta del Sol, De Gendt in Catalonië. De ploeg telt zelfs meer WorldTourz­eges dan Quick Step Floors – hoelang is dat geleden? Zelden verkeerde de Lottoploeg in zo’n goede luim bij de start van het klassieke voorjaar. Het is ooit anders geweest. Thomas De Gendt pakt ritwinst én leiderstru­i. Maar het was nipt, geeft hij toe: ‘Ik reed nog 25 kilometer per uur. Ik zat helemaal kapot.’

Elia Viviani (29) gaat de geschieden­is in als de eerste winnaar van de nieuwe eendagskoe­rs BruggeDe Panne. Kroniek van een aangekondi­gde zege. “Al is dat niet zo simpel als het op het eerste gezicht lijkt”, aldus de olympische baankampio­en omnium. “Het was improviser­en. Sabatini bleef met maagklacht­en achter in de Moeren. En bij de laatste passage speelden we er ook Jakobsen kwijt. ’s Morgens bij de teammeetin­g leek het gemakkelij­k, maar de realiteit is dikwijls anders.”

De vervanger van Gaviria kijkt vooral uit naar GentWevelg­em van zondag, een klassieker die altijd al op zijn verlanglij­stje stond. “Precies daarom was het leuk dat we hier ook al de Kemmel beklommen. Al was het maar om in te schatten welke positie interessan­t is om dat ding zondag op te rijden. Al is GentWevelg­em de jongste jaren wel moeilijker geworden voor spurters.” (hc)

Niemand koppelt zoveel gezond opportunis­me aan zo’n onwaarschi­jnlijke hardrijder­scapacitei­ten

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium