De Standaard

Deze vlieger gaat niet op

En klagen het gebrek aan integritei­t bij de legertop aan. De manipulati­e van informatie over F16’s beschadigt het imago van Defensie.

-

Het kost oneindig meer energie om onzin en leugens te weerleggen dan ze te produceren. In de economie heet dat Brandolini’s wet. De Italiaan Alberto Brandolini bedacht deze stelling als reactie op de aanpak van Silvio Berlusconi, die zijn tegenstand­ers keer op keer in de hoek dreef met leugens. Brandolini’s wet is ook van toepassing op het dossier over de vervanging van de F16’s. Het is gemanipule­erd. Een aantal hooggeplaa­tste officieren heeft de kluit belazerd. Minister van Defensie Steven Vandeput (NVA) heeft ook het parlement mogelijk onbewust misleid en zijn regeringsp­artners ‘niet correct’ geïnformee­rd.

Talloze keren heeft men geprobeerd, ook in het parlement, om de waarheid aan het licht te brengen. De luchtmacht­lobby bleef onverstoor­d huichelen. Totdat officiële documenten opdoken die onweerlegb­aar aantonen dat de Belgische F16’s zonder meerkosten zes jaar langer kunnen vliegen dan steeds vooropgest­eld. Ondanks de ontkenning­en vanuit Defensie kan onze vloot F16’s, middels een aantal upgrades, tot voorbij 2040 operatione­el inzetbaar gehouden worden. De kosten hiervan worden geraamd op 2 miljard euro, wat dus een fractie is van de 15 miljard voor een nieuw vliegtuig.

Regering in de puree

Minstens vier generaals en talloze hoofdoffic­ieren waren hiervan op de hoogte. Dit lijkt niet echt te wijzen op een ‘inschattin­gsfout’, zoals de minister zei, maar eerder op een doelbewust­e actie om de goegemeent­e te besodemiet­eren. Dit dossier is, om een Amerikaans militair acroniem uit de Tweede Wereldoorl­og te gebruiken, Fubar – Fucked up beyond all repair. Met andere woorden: on herstelbaa­r verkloot.

Deels heeft de regering dit onheil over haarzelf afgeroepen. Ze heeft zich nooit de vraag gesteld wat we in de toekomst eigenlijk met ons leger willen doen in het luchtdomei­n. Willen we met jachtvlieg­tuigen absoluut hetzelfde kunnen als ‘grote broer’ Amerika? Of willen we eerder inves teren in wapensyste­men die Europa meer militaire autonomie verschaffe­n? En zullen die 34 nieuwe toestellen het verschil maken in het licht van die 3.400 andere gevechtsvl­iegtuigen waarover het Westen beschikt? Zouden we niet beter in een toekomstig Europees project voor een nieuwe fighter stappen? We moeten dus niet verwonderd zijn dat de regering nu in de puree zit.

Defensie in nauwe schoentjes

Een andere kwestie is het verwerpeli­jke gedrag van de Defensieto­p. Dat staat haaks op het wezen van de krijgsmach­t en wat het betekent mi ROGER HOUSEN EN YVES HUWART

Wie? Gewezen kolonel en strategisc­h consulent van de militaire vakbond ACMPCGPM; secretaris­generaal van die zelfde vakbond Wat? De generaals die informatie over de vervanging F16’s manipuleer­den, lieten hun eigen belang primeren boven het algemeen belang. Dat is tekenend voor de cultuur aan de top van Defensie. F16’s vertrekken naar Jordanië van op de luchtmacht­basis in Florennes.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium