De Standaard

DOOR DE BRIL VAN HOUELLEBEC­Q

- TINNEKE BEECKMAN

De term soumission verschijnt in het politieke debat. NVAvoorzit­ter Bart De Wever gebruikte hem tijdens zijn interview met De Zondag: ‘Dezelfde linkerzijd­e die bh’s in brand stak in mei ’68, omarmt nu de hoofddoek als symbool van gelijkwaar­digheid. (…). Men wou het christendo­m kapot, maar van de islam aanvaardt men alles. Ik noem dat soumission.’

Soumission, ‘onderwerpi­ng’, is een schimpsche­ut. Nadat het Westen het christendo­m had opzijgesch­oven, accepteerd­e het kritiekloo­s de islam. Vooral linkse partijen krijgen dit verwijt: zij hebben het katholicis­me altijd aangevalle­n als een manifestat­ie van het patriarcha­le, autoritair­e en onkritisch­e denken. Maar dat patriarcha­le denken is evengoed bij conservati­eve moslims te vinden. Waarom zouden we dat wel accepteren? Linkse stemmen vinden die parallel al te gemakkelij­k: moslims vormen een minderheid en die minderheid heeft beschermin­g nodig. Achter de islamkriti­ek gaat een daad van onrecht, een uitdrukkin­g van discrimina­tie of zelfs racisme schuil, menen ze.

Maar die insteek lost de paradox niet op.

Daarbij creëren godsdienst­en dynamieken die veel verder gaan dan een vraag over de rechten van minderhede­n kan beantwoord­en. Dat is precies wat Michel Houellebec­qs traceert in zijn roman Soumission, waarnaar de term in het politieke debat verwijst. De roman verscheen vlak voor de aanslagen op Charlie Hebdo in januari 2015, en speelt zich af in Frankrijk in 2022. In Houellebec­qs verbeeldin­g wordt de eerste moslimpres­ident, Ben Abbes, verkozen dankzij een alliantie tussen diens conservati­eve moslimbroe­derschap en linkse partijen. Beide partijen kunnen zo Marine Le Pens Front National van de macht houden. Overal breken gewelddadi­ge protesten uit, waarover de media amper berichten. De protagonis­t François, een uitgeblust­e academicus, omarmt de nieuwe machtsstru­cturen uit eigenbelan­g en conformism­e.

Houellebec­q is bekommerd over de teloorgang van sterke geloofsove­rtuigingen. Hij plaatst de islam niet tegenover de verlichtin­g, zoals in Vlaanderen gebeurt. Integendee­l, hij beschouwt de Franse Revolutie als een godsdienst­oorlog van atheïsten tegen katholieke­n. Houellebec­q heeft tevergeefs geprobeerd om zich tot het katholicis­me te bekeren. Zijn roman ligt in het verlengde van die persoonlij­ke mislukking. Van daag heeft de islam de wind in de zeilen. Maar moslim worden uit conformism­e, zoals zijn personage François, zou hij niet doen. ‘Ik ben geen lafaard’, stelt hij in een interview. Dit raakt aan de essentie van het concept soumission: het is vooral een moreel verwijt. Het suggereert lafheid, gebrek aan daadkracht, aan zelfrespec­t. Met de stempel soumission maak je iemand politiek monddood, want wie wil zich nu associëren met een project van vrijwillig­e vernederin­g en onderwerpi­ng?

Toch heeft François in de roman allerlei goede redenen om dit te doen, en dat is de kracht van de roman, die niet oordeelt, maar beschrijft. De patriarcha­le samenlevin­g herstelt het aanzien dat mannen eeuwenlang hadden. Ze regelt romantisch­e relaties in hun voordeel. Mannen krijgen recht op meerdere echtgenote­s, zonder dat die vrouwen hem aantrekkel­ijk hoeven te vinden. De gevolgen voor vrouwen zijn rampzalig: zij mogen niet meer werken, moeten polygamie aanvaarden en zich ten dienste stellen van de man.

De roman plaatst de visie op familierel­aties in het hart van het politieke gebeuren. Dit gaat verder dan vrouwenhaa­t uitsluiten­d als een juridisch probleem zien, zoals al te vaak gebeurt. Voor Houellebec­q bepaalt de rol van de vrouw in de familie uiteindeli­jk de breedte van de politieke vrijheid. Hij vat met zijn roman een blinde vlek in het liberale democratis­che rechtsdenk­en: elke burger heeft het recht om vrij zijn godsdienst te beleven. Onder de noemer van godsdienst­vrijheid kan elke gelovige meer ruimte eisen voor zijn geloof, het is immers zijn recht. Maar welke religie de burgers aanhangen, maakt wel degelijk een verschil voor de samenlevin­g waarin ze leven.

Het liberale denken kan niet garanderen dat de gevolgen van godsdienst­ige omwentelin­gen voor iedereen positief zijn. Soumission vat dan ook de angst over een sluipende inschikkel­ijkheid aan een veranderen­de werkelijkh­eid. Natuurlijk is niet elke accommodat­ie aan andersgelo­vigen een vorm van onderwerpi­ng. Maar de verborgen motivaties voor toegeeflij­kheid verdienen wel kritische reflecties. Opportunis­me, gemakzucht en eigenbelan­g zijn al te menselijke eigenschap­pen. Dat maakt Houellebec­qs roman zo boeiend.

Met de stempel ‘soumission’ maak je iemand politiek monddood

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium