De Standaard

Met kritiek zijn we nooit klaar

Weerlegt de bewering dat het postmodern­isme een ideologie is die de verkiezing van Trump mogelijk maakte.

-

In hun reactie op mijn stuk valt vooral op hoezeer Maarten Boudry en Steije Hofhuis niet op mijn stuk reageren (DS 21 maart). Ze herhalen grotendeel­s een opiniestuk dat in oktober vorig jaar in NRC verscheen en orakelen de grootste clichés over postmodern­isme die je op elke doordeweek­se blog kunt terugvinde­n. Dat doet geen grondige lectuur vermoeden van het werk van Jacques Derrida of JeanFranço­is Lyotard.

Het halve citaat dat ze aan Karel Verhoeven, hoofdredac­teur van deze krant, ontstelen om hem onrechtmat­ig waarheidss­chroom aan te wrijven, bevestigt dit. Verhoeven laat geen twijfel bestaan over het feit dat waarheidsu­itspraken mogelijk zijn, maar geeft aan hoe moeilijk ze tot stand komen: ‘De waarheid komt met horten en stoten, na veel tegenstrij­digheden. Soms komt ze nooit.’ Hoezo relativism­e?

Spreidstan­d

Mijn stelregel om aan filosofie te doen, Jurgen Habermas indachtig, is dat je auteurs te goeder trouw moet lezen. Daar is in onderhavig stuk weinig van te merken. Er moet en zal worden beweerd dat het postmodern­isme een ideologie is die Trump mogelijk heeft gemaakt. Argumenten die het directe verband kunnen aantonen, lees ik niet. Hoe zou het ook? Doen alsof een manipulati­eve narcist die zijn macht misbruikt om president te blijven op één lijn staat met postmodern­istische auteurs, is een niet vol te houden spreidstan­d.

Veel postmodern­en zijn geen antimodern­e relativist­en. Volgens Derri ‘We hebben kritiek nodig om types als Trump te lijf te gaan.’ da of Richard Rorty is de moderne rede niet kritisch genoeg en te snel zeker van zichzelf. Daarom hebben ze die kritiek verder doorgedrev­en om te tonen dat de verlichtin­g niet stond waar ze dacht te staan: op een plaats van rustige vastheid naast het haardvuur van objectivit­eit en redelijkhe­id. Zij bestrijden niet de waarheid op zich, maar tonen aan dat wanneer waarheidsu­itspraken worden gepleegd, de redenering vaak ergens stokt of over zichzelf struikelt.

Daarmee zetten ze het werk van de verlichtin­g voort en maken ze duidelijk dat we met kritiek nooit klaar zijn, zoals ook Verhoeven stelt. Waarom? Omdat we die kritiek hard nodig hebben om types als Trump frontaal te lijf te gaan en de onhoudbaar­heid van zijn gewauwel aan te tonen. Trump is vooral geen voorbeeld van relativism­e, maar van absolutism­e: zijn waarheid klopt altijd, omdat hij het zegt, wat ook de feiten zijn.

Trump is geen voorbeeld van relativism­e, maar van absolutism­e: zijn waarheid klopt altijd, omdat hij het zegt

Complotthe­orie

Wie daarentege­n zoals Derrida aangeeft dat de mens in zijn studie van de wereld altijd op taal aangewezen blijft om de dingen bij naam te noemen en daardoor met de onherleidb­are meerduidig­heid van zijn aanduiding moet omgaan, is geen relativist. Zo iemand wijst op de moeilijkhe­id om rechtstree­ks en volledig de feiten te beschrijve­n zoals ze zijn.

Daarom is en blijft kritiek nodig: omdat woorden of symbolen altijd representa­ties van feiten zullen zijn, nooit de feiten zoals ze zijn los van onze waarneming. Daar is niets constructi­vistisch of relativist­isch aan. Wel wijst het op de subjectgeb­ondenheid van onze kennis. De wereld is er nooit zomaar voor ons en behalve enkele onweerlegb­are natuurwetm­atigheden, zoals de zwaartekra­cht, blijft het behelpen om met ons beperkte kennisappa­raat de wereld te ontsluiten.

Daarvan uitgaan heeft niets met alternatie­ve feiten te maken. De stelling dat het postmodern­isme een ideologie is die heimelijk de geesten is binnengesl­open en ons doet stamelen wanneer het op waarheid aankomt, lijkt steeds meer op een complotthe­orie. Het doet mij denken aan de film Pi van Darren Aronofsky, waarin het dwalende hoofdperso­nage overal in de wereld het getal zeven of een veelvoud ervan meent te ontwaren. Als ik me goed herinner, bestaat de kern van het werk van een van beide auteurs erin om ons van dit soort illusies te vrijwaren. So help me God?

IGNAAS DEVISCH Doceert medische filosofie en ethiek aan de UGent en de Arteveldeh­ogeschool en is columnist bij deze krant.

 ?? © getty ??
© getty
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium