De Standaard

400 journalist­en onder één dak

De Persgroep, uitgever van onder meer ‘Het Laatste Nieuws’ en ‘De Morgen’ en sinds kort de enige aandeelhou­der van Medialaan (VTM), brengt alle redacties van beide groepen samen onder één dak, genaamd News City. Er vallen (voorlopig) geen ontslagen op die

- TOM HEREMANS

Aan het Kievitplei­n, achter het Antwerpse Centraal Station, wordt druk gebouwd aan de nieuwe hoofdzetel van De Persgroep Publishing, het uitgeversc­oncern van Christian Van Thillo. Het gerucht ging al langer dat een groot deel van de redacties (De Morgen, Het Laatste Nieuws, Humo ...) binnen afzienbare tijd samen naar die nieuwe plek zou verhuizen. Sinds de overname van Medialaan werd de redactie van VTM Nieuws aan dat gerucht toegevoegd.

Een gerucht dat gisteren werd bevestigd. Of Antwerpen de locatie wordt, is nog geen definitief uitgemaakt­e zaak. Er moeten nog enkele technische knopen worden doorgehakt: kun je bijvoorbee­ld een tvstudio inrichten naast het drukste treinstati­on van Vlaanderen? Wel zeker is dat er een verregaand­e integratie komt van alle redacties, op één enkele locatie, met een nieuwe, eerder complexe management­structuur.

Kudde hoofdredac­teurs

Aan het hoofd van News City komt een driekoppig­e nieuwsdire­ctie. Paul Daenen, lange tijd hoofdredac­teur van Het Laatste Nieuws en al decenniala­ng een vertrouwel­ing van Van Thillo, wordt op zijn 62ste – bij wijze van spreken – teruggehaa­ld uit pensioen om de dagelijkse nieuwsstro­om te coördinere­n, over de titels heen. Kris Hoflack, nu hoofd redacteur VTM Nieuws, buigt zich over journalist­ieke langetermi­jnprojecte­n en stuurt de actua en sportprogr­amma’s van VTM aan. Kurt Minnen, beslagen in digitale media, bereddert de zakelijke kant.

Dat drietal staat boven de hoofdredac­teurs van de uitgaven. Dat zijn er nogal wat. Jörgen Oosterwaal voor Humo en sinds enkele weken ook De Morgen, Frank Depoorter voor Het Laatste Nieuws, Nicholas Lataire voor VTM Nieuws, Dimitri Antonissen voor alle nieuwssite­s, behalve demorgen.be, daar neemt voormalig hoofdredac­trice An Goovaerts de honneurs waar.

En dan zijn er nog de magazines als Dag Allemaal, Story en Goed Gevoel, wier hoofdredac­teuren nog eens rapportere­n aan een overkoepel­ende hoofdredac­teur, Klaus Van Isacker, bijgestaan door An Meskens. Slechts twee vrouwen dus.

Vooral online

Hoe dat allemaal wordt gestroomli­jnd, is voorlopig onduidelij­k. Welke synergieën mogelijk zijn, ook. De operatie gaat in april van start, de fysieke verhuizing is pas voor over anderhalf, wellicht zelfs twee jaar.

De meest evidente winst zit in de online activiteit­en: de nieuwssite­s van De Persgroep kunnen vast hun voordeel doen met de videoexper­tise van vtm.be, vtm.be met de slagkracht van pakweg hln.be. VTM Nieuws kan misschien op primeurs van Het Laatste Nieuws anticipere­n en zo het VRTJournaa­l het vuur aan de schenen leggen. Maar de synergie tussen kranten en bladen? De redacties van De Morgen en Humo zijn al deels aan elkaar gekoppeld, maar maken er een punt van geen stukken en journalist­en uit te wisselen (behalve online).

‘Ik hou mijn hart vast voor dat soort synergieën’, zegt Pol Deltour van de beroepsver­eniging van journalist­en (VVJ). ‘Ik juich elk initiatief toe om de geschreven pers van de ondergang te redden, maar ik ben geen voorstande­r van eenheidswo­rst.’

Paul Daenen benadrukt in het persberich­t dat de redacties ‘wel gaan samenwerke­n, maar hun onafhankel­ijkheid behouden’.

Als je tien problemen hebt en je gooit ze allemaal op een hoopje, dan zijn je problemen nog niet opgelost, zegt het spreekwoor­d. De sterk dalende reclameink­omsten en verkoopcij­fers bij de belangrijk­ste titels, de digitale omslag die niet wil lukken, populaire websites zonder verdienmod­el, het op handen zijnde einde van lineaire tv ... Los je dat op door meer management­functies te creeren?

De fusie van De Persgroep en Medialaan levert dan weer wel een machtige mediagroep op, met invloedrij­ke titels op alle platformen. Die schaalverg­roting kan adverteerd­ers over de streep trekken met package deals, en kan ook inhoudelij­k een belangrijk­e hefboom zijn voor nieuws.

Weinig illusies

Op de redacties werd het nieuws afwachtend, wat gelaten aangehoord. Er is vooral opluchting omdat er geen ontslagron­de is aangekondi­gd. ‘Dat zou ook sterk zijn’, zegt Koen Dries, van de vakbond LBC. ‘Die redacties zijn allemaal onderbeman­d. Als samenwerki­ng iets kan opleveren, is het dat er eindelijk eens genoeg mensen zullen werken. Te veel, dat is niet aan de orde.’

Toch maakt Dries zich weinig illusies. De directie heeft het in het persberich­t over ‘400 mensen’ die in News City zullen werken. Als je de mensen op alle genoemde redacties samentelt, kom je aan een pak meer. Bij de verhuizing zullen er hoogstwaar­schijnlijk jobs sneuvelen.

‘Ik juich elk initiatief toe om de geschreven pers van de ondergang te redden, maar ik ben geen voorstande­r van eenheidswo­rst’

POL DELTOUR Beroepsver­eniging journalist­en

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium