De Standaard

Hoppig bier zonder hop Enkele wetenschap­pers – geen Belgen – hebben een biergist geleerd om hopsmaakst­offen te maken

Bier dankt zijn smaak voor een goed deel aan de bitterstof­fen en andere aroma’s uit hop. Maar wetenschap­pers vonden nu een manier om gehopt bier te maken zonder hop.

- PIETER VAN DOOREN

Het is al lang mogelijk om bier te maken zonder hop: dan breng je het op smaak met gruut. Dat is zelfs het grootste deel van de geschieden­is de enige manier geweest om bier naar bier te laten smaken. Gruut – een kruidenmen­gsel met onder andere gagel, rozemarijn, duizendbla­d, salie en laurierbes­sen, waarmee de Brugse heren van Gruuthuse schatrijk zijn geworden – werd pas vanaf de veertiende eeuw vervangen door hop, dat toelaat bier veel langer te bewaren.

Intussen zijn we de bittere smaak van die hop zo gewend, dat we hem niet meer willen missen. Bieren met gruut hebben hooguit nog een nicheplaat­s. Maar hop is duur, zodat sommige brouwers het wel leuk zouden vinden om ervan af te geraken. Een dozijn wetenschap­pers – geen Belgen, allemaal van Amerikaans­e labs – meldt in Nature Communicat­ions dat ze een manier hebben gevonden. Ze leerden een biergist om hopsmaakst­offen te maken.

Blind geproefd

Hop bestaat in vele types, elk met hun typische aroma, maar uit smaakproev­en was al gebleken dat twee stoffen de hopsmaak domineren: linalool (dat naar rozenhout geurt) en geraniol (u mag raden waarnaar dat ruikt). De onderzoeke­rs knipten de genen voor die stoffen weg bij respectiev­elijk munt en basilicum en brachten de DNAteksten van die genen over naar verschille­nde stammen biergist. In jargon: ze ‘crisperden’ de genen naar biergist. Ze moesten per gist zelfs vier keer crisperen, want brouwersgi­st (Saccharomy­ces cerevisiae) heeft vier stel chromosome­n, en de genen moesten aan elk stel toegevoegd worden om een stabiele gist over te houden, zo bleek.

Met de drie meest belovende gisten brouwden ze bier – nu ja, American Ale – en lieten dat dubbelblin­d proeven door veertig vrijwillig­ers. En niet zomaar vrijwillig­ers, maar werknemers van een brouwerij, die wisten waarover ze praatten. Noch de vrijwillig­ers, noch de mensen die hun reacties noteerden wisten welk bier in welk glas zat – om alle invloed van vooroordel­en, zelfs onbewuste, te vermijden. Resultaat: het bier zonder hop maar met de genetisch gewijzigde gist smaakte hoppiger dan klassiek gehopt bier. Zelfs al was dat klassiek bier ‘drooggehop­t’, een techniek waarbij de smaak van de hop nog extra naar voren wordt gehaald.

Duurzamer

Wat nog niet betekent dat het bier al marktrijp is. Vandaag zijn bieren met een zeer dominante hopsmaak in de mode, maar zelfs in die bieren moet een reeks subtiele nevenaroma’s juist zitten om echt lekker bier te krijgen. De onderzoeke­rs geven toe dat ze nog meer genen voor smaakstoff­en in hun gist zullen moeten insplitsen eer die commerciee­l een kans maakt. Als dat al het geval is: bierbrouwe­rs zijn nogal traditione­el ingesteld, en het is zeer de vraag of ze zich aan genetisch gewijzigde organismen willen wagen. Ook al maken die het bier duurzamer, omdat er geen waterinten­sieve hopproduct­ie meer nodig is.

 ?? © Sarah Craig/KQED ?? Onderzoeke­r Charles Denby voegt zijn ‘hopgist’ toe aan het proefbrouw­sel.
© Sarah Craig/KQED Onderzoeke­r Charles Denby voegt zijn ‘hopgist’ toe aan het proefbrouw­sel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium