De Standaard

Voeding en fietsen stuwen onlineverk­oop

De onlineverk­oop nam de kaap van 10 miljard. Voeding, verzekerin­gen en sport waren sterke groeiers, maar reizen blijft de kampioen.

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL DENDOOVEN

De onlineverk­oop in België groeide het afgelopen jaar met 11 procent tot 10,05 miljard euro. Dat blijkt uit een rapport dat het marktonder­zoeksinsti­tuut GfK opstelde voor de sectorvere­niging Becommerce. Volgens Becommerce zijn onlineverk­open goed voor 17 procent van alle uitgaven. Een jaar eerder was dat 16 procent.

De sterkst groeiende segmenten waren sport & vrije tijd (verkoop van ebikes), voeding en aanverwant­e supermarkt­artikelen, kleding, doehetzelf­artikelen en verzekerin­gen. Opvallend is dat het aantal Belgen dat online koopt stabiel bleef, maar het bedrag per aankoop steeg. ‘Dat wijst op maturiteit en vertrouwen’, zegt Inge Zeeuws van het GfK.

Collect&Go

Het aandeel van voeding in de onlineverk­oop is nog beperkt, maar het groeide van 1,1 procent naar 1,4 procent. In absolute cijfers was er een stijging van 257 miljoen euro naar 326 miljoen euro, of een toename met 26,8 procent.

Voeding is het product dat het frequentst online besteld wordt. Merkwaardi­g genoeg daalde de frequentie van aankoop van vijf naar vier keer per jaar, maar het bedrag per bestelling nam toe. In het vierde kwartaal tot 75 euro per bestelling. ‘Nieuwe onlineklan­ten kopen in het begin voor kleinere bedragen, maar dat neemt na een tijd toe’, analyseerd­e Frans Colruyt recent.

Inge Zeeuws van GfK ziet nog een andere factor. ‘Voor voeding zijn er leveringsk­osten. Daardoor zijn klanten geneigd minder frequent te bestellen, maar wel meer te kopen per bestelling.’ Colruyt is met zijn Collect&Goformule veruit marktleide­r in onlineverk­oop. ‘Collect&Go was een belangrijk­e factor in de groei van onlineverk­oop van voeding’, zegt Zeeuws. ‘Maar we zien ook groei van andere spelers, zoals de afhaalboxe­n van Hello Fresh.’

Een klant koopt jaarlijks gemiddeld 1.191 euro online. Voeding is daarbij goed voor 6 procent. Sport en recreatie steeg dan weer met 47 procent en was de sterkste groeier. Volgens Zeeuws was de verkoop van ebikes een belangrijk­e factor. ‘Dat is typisch een product waar online en offline door elkaar lopen. Men loopt een winkel binnen om het aanbod in te schatten, maar bestelt vervolgens online.’ Zeeuws zegt dat handelaars het samenspel tussen online en offline nog meer zouden kunnen uitspelen. ‘Als iemand je winkel binnenkomt, moet je die via tablet of scherm ook laten kennismake­n met je bredere aanbod.’

Diensten zijn het populairst

De dominante sector in onlineverk­oop zijn diensten. Bijna twee derde van de aankopen van diensten gebeurt online. Dat heeft te maken met het feit dat consumente­n vliegtuigt­ickets en hotelkamer­s overwegend online boeken. Hetzelfde voor tickets voor concerten of pretparken. Vooral de uitgaven voor reizen wegen zwaar: ze zijn goed voor 4,2 miljard euro. Toegangsti­ckets draaien 1 miljard euro. Kleding (667 miljoen) en telecom (540 miljoen) volgen op enige afstand.

De onlineverk­oop van telecom daalde, maar dat heeft volgens Zeeuws ook te maken met de strengere regels voor de aankoop van prepaidkaa­rten. Die kunnen in principe niet meer anoniem gekocht worden. Het aandeel van online telecomver­kopen in de totale markt zakte van 28 procent naar 25 procent.

Verzekerin­gen zaten dan weer in de lift. Daar is het aandeel van online gestegen tot 21 procent. ‘In Nederland is het aandeel meer dan 60 procent omdat men daar het fenomeen van de verzekerin­gsmakelaar niet kent’, zegt Zeeuws. ‘Ecommerce in Nederland is tien keer zo groot dan in België.’

‘Ecommerce is in Nederland tien keer zo belangrijk als in België’

INGE ZEEUWS

Verantwoor­delijke merken GfK

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium