De Standaard

‘De angst voor terreur verblindt ons’

Christophe Busch herdenkt de aanslagen van 22 maart

-

Op 22 maart 2016 cirkelde ik boven onze nationale luchthaven. Ik was op terugweg van de Harvarduni­versiteit, waar ik deelnam aan een congres. Onze piloot kreeg geen toestemmin­g om te landen. Hij vloog nog enkele cirkels, en meldde daarna dat er een brand was uitgebroke­n op de luchthaven en dat hij moest doorvliege­n naar de luchthaven van Charleroi.

Op het tarmac vernamen we wat er gebeurd was in Zaventem, en dat er in de metro van Maalbeek ook iets aan de hand was. Zo’n levendige herinnerin­g noemt men een flashbulb memory of flitsherin­nering. Bij wereldscho­kkende gebeurteni­ssen, zoals de moord op Kennedy of de aanslagen van 9/11, herinneren mensen zich gedetaille­erd waar ze waren en wat ze deden op dat moment.

Geen boodschap

Wat ik me nog goed herinner van die ochtend, zijn de vele berichtjes die ik en de medepassag­iers ontvingen van bezorgde familieled­en, vrienden en collega’s die wisten dat we zouden landen op Zaventem. Maar wij waren veilig geland op een andere plaats. Voor andere mensen bleef de bezorgdhei­d knagen. Er kwam geen boodschap dat alles veilig was. Ik kan me niet voorstelle­n wat er zich dan moet afspelen in het hoofd van een dierbare. Ik kan me niet verbeelden hoe zo’n flitsherin­nering je hele verdere leven bepaalt.

Na de aanslagen kwamen we nog meer in de bekende maalstroom terecht. De politiekre­ligieuze golf van terreur was vanuit verre oorden met enkele tussenstop­s in New York, Madrid, Londen en Parijs finaal op onze bodem geland. De angst voor een herhaling van de terreur en de bezorgdhei­d voor onze veiligheid namen grote en emotionele proporties aan. De ruimte voor een genuanceer­de analyse en dialoog over zulke complexe fenomenen verkleinde.

Dat is een klassieke en verstaanba­re reactie na zulke extreme erupties van geweld. Want dat is wat terrorisme doet: via strategisc­h geplaatst geweld zaait het angst in de hoofden van mensen. Vanuit zo’n oogpunt zijn Zaventem en Maalbeek een evident doelwit. Veel Belgen herkennen het vakantiege­voel dat je hebt in de inkomhal van de luchthaven of hebben meermaals de metro genomen. Als je deze plaatsen raakt met extreem geweld, raak je de hele samenlevin­g.

De bezorgde mens

Vandaag, twee jaar na de aanslagen, cirkel ik opnieuw. Maar ditmaal op uitnodigin­g van Kristin Verellen, die haar man Johan Van Steen verloor bij de aanslag in Maalbeek. Kris tin en haar vrijwillig­e burgerinit­iatief Circles: we have the choice nodigden diverse bedrijfsle­iders uit in Bozar om te praten over wat ons bezighoudt. Hoe het geweld ons leven of de samenlevin­g beïnvloedd­e, over de angst en onzekerhed­en waarmee we geconfront­eerd worden, over hoe we daar positief en vooral verbindend aan kunnen bijdragen. Hun missie is om samen te zoeken ‘hoe we in een wereld van verharding, polariseri­ng en extreem geweld mee willen bouwen aan een cultuur van inclusie en dialoog’. Zo’n authentiek­e benadering raakt me diep. Onze samenlevin­g heeft ze vandaag meer dan ooit nodig.

Waar ik me het meest zorgen over maak, is dat de maatschapp­elijke bezorgdhei­d en angst voor terreur zijn ontspoord. Tijdens mijn vele lezingen probeer ik het terrorisme te duiden. Hoe het aanwezig is in onze samenlevin­g, maar vooral hoezeer onze omgang met angst cruciaal is om duurzaam samen te leven. Over hoe empathie verbindend kan werken, maar ook over hoe diezelfde empathie misbruikt kan worden om meer angst aan te jagen en uiteindeli­jk haat kan cultiveren. En haat kan opnieuw omslaan in geweld. In haar prachtige boek Tegen de

haat stelt journalist­e Carolin Emcke dat een bezorgde mens ‘alleen nog maar de demonen “ziet” die zijn leven vergallen, omdat ze alles bedenkelij­k, bedreigend en hinderlijk voorstelle­n’. Het is die bezorgdhei­d die een samenlevin­g kan verharden, polarisere­n en het sociaal weefsel kan doen verbrokkel­en. Een angstige samenlevin­g krimpt ineen, stoot bepaalde groepen en meningen uit en kijkt dikwijls weg van de nuances die broodnodig zijn om om te leren gaan met extreme gebeurteni­ssen.

Podium aan ISstrijder­s

De voorbeelde­n zijn legio. Op basis van ongelukkig­e communicat­ie gingen we er te snel van uit dat het NTGent een vrij podium zou geven aan ISstrijder­s. Twee dagen later bleek dat die hysterisch­e gevolgtrek­king vooral gevoed werd door onze op angst geïnspiree­rde bezorgdhei­d.

Er is vandaag geen zinnig mens die twijfelt aan de noodzaak om Syriestrij­ders te berechten voor hun aandeel in een terreurorg­anisatie. Maar onze angstige bezorgdhei­d verblindt ons om onze maatschapp­elijke verantwoor­delijkheid op te nemen voor de kinderen van deze daders (DS 20 maart). Zij hebben niet gekozen voor het geweld, zij dragen geen verantwoor­delijkheid voor de verkeerde beslissing­en van hun ouders. Een door angst gedreven bezorgdhei­d leidt op korte termijn dikwijls tot snelle gevolgtrek­kingen en een opeenstape­ling van verharde meningen. Op lange termijn resulteert het in een uitholling van onze democratis­che rechtsstaa­t en onze op mensenrech­ten gebaseerde ethiek.

We moeten voldoende ruimte voor een genuanceer­de dialoog creëren, zodat we leren omgaan met onze maatschapp­elijke bezorgdhed­en, onze emoties een plaats leren geven en vooral leren hoe we als democratie onze rechtsstaa­t, mensenrech­ten en ethiek kunnen waarborgen.

We gingen er te snel van uit dat het NTGent een vrij podium zou geven aan ISstrijder­s

 ?? © belga ?? Naar aanleiding van de herdenking van 22/3 tonen reclamepan­elen in het station van Maalbeek de namen van de slachtoffe­rs.
© belga Naar aanleiding van de herdenking van 22/3 tonen reclamepan­elen in het station van Maalbeek de namen van de slachtoffe­rs.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium