De Standaard

Zet Belfius waarde van Arco-aandeel op nul euro?

Belfius moet op 31 maart voor het eerst de effectenre­keningen van zijn Arcoparkla­nten afboeken. De nieuwe Mifidregel­s verplichte­n de bank daartoe.

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL DENDOOVEN

De klanten van Belfius die Arcopareff­ecten hebben – en dat zouden er zo’n 400.000 zijn – wacht op 31 maart potentieel een koude douche. Belfius moet aan het eind van het eerste kwartaal voor het eerst een realistisc­he waarde kleven op de coöperatie­ve aandelen van Arcopar. Tot nu toe heeft Belfius die geboekt tegen de volle waarde, ondanks de val van Arco.

Dat er nu voor het eerst een ‘reality check’ komt, heeft alles te maken met de nieuwe beleggings­richtlijne­n Mifid II, en meer bepaald artikel 62. Dat artikel verplicht banken om de eigenlijke waarde van de effecten op de effectenre­kening te vermelden. Voor een beursgenot­eerd aandeel is dat eenvoudig. Dan gaat het over de beurskoers. Voor nietgenote­erde effecten moet de tussenpers­oon een ‘beste inschattin­g’ maken over de waarde van de belegging.

Belfius is nu – voor het eerst sinds Arcopar in vereffenin­g ging in 2010 – verplicht een inschattin­g te maken over de waarde van de Arcopareff­ecten. Die opnieuw voor het volle pond waarderen, lijkt geen optie. De logica is wellicht dat Belfius de waarde op nul zet. Want de Raad van State heeft onlangs de staatswaar­borg voor de Arcopareff­ecten definitief vernietigd. De Arcovennoo­tschappen in vereffenin­g hebben intussen ook hun volledige inboedel verkocht. Daaruit blijkt dat er geen overschot is voor de gewone coöperante­n. Belfius heeft wel als bevoorrech­te schuldeise­r honderden miljoenen kunnen recuperere­n. Deminor schatte dat bedrag onlangs op 350 miljoen euro.

Beleggersv­erlies

Als Belfius de waarde op nul euro zet, zullen de Arcoparcoö­peranten voor het eerst effectief geconfront­eerd worden met hun beleggings­verlies. Belfius zou ook kunnen overwegen de waarde op 40 procent te zetten. Het plan B van de overheid mikt immers op het vrijwaren van 40 procent van de inleg. Al is dat geen juridisch afdwingbaa­r plan, maar een politieke belofte. Nul euro met daarbij de boodschap dat er bespreking­en lopen, is misschien nog het meest aangewezen.

Belfius kon gisteren nog geen antwoord geven op de waardering­svraag. Volgens onze informatie heeft het advieskant­oor Deminor, dat optreedt voor coöperante­n, Belfius onlangs in een brief gewezen op het fameuze artikel 62. Deminor reageerde op vragen met ‘geen commentaar’.

De Arcoklant wacht een koude douche als Belfius op 31 maart voor het eerst de echte waarde van de Arcoeffect­en moet vermelden

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium