De Standaard

Francken stuwt N-VA weer naar recordscor­e

Met ruim 32 procent scoort de NVA voor het eerst weer even hoog als bij de laatste verkiezing­en in 2014. Theo Francken krijgt van links tot rechts steun.

- VAN ONZE REDACTEUR MATTHIAS VERBERGT

BRUSSEL I De motor van de NVA komt in dit verkiezing­sjaar opnieuw op vol toerental. Voor het eerst sinds de federale stembussla­g van 2014 haalt de partij van Bart De Wever in de politieke barometer van De Standaard,

VRT, RTBF en La Libre Belgique in Vlaanderen opnieuw de recordscor­e van 32,4 procent. Bij de vorige peiling een halfjaar geleden was dat nog 28 procent. Het verlies opgelopen tijdens de huidige regeerperi­ode is zo helemaal weg.

De Vlaamsnati­onalisten hebben meer dan een straatleng­te voorsprong op hun coalitie partners CD&V (16,4%) en Open VLD (14,7%), die beide dalen en nu zelfs opgeteld kleiner zijn dan de NVA. Groen (13,8%) houdt stand op de vierde stek, terwijl de SP.A (9,5%) voor het eerst wegzakt naar minder dan tien procent. Daarna volgen Vlaams Belang (7,5%) en PVDA (4,9%)

De remonte van de NVA valt samen met de kroning van Theo Francken tot populairst­e Vlaamse politicus. Zo goed als de helft van de gepeilde Vlamingen kan zich voorstelle­n op de federale staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie te stemmen. In oktober was dat nog 42 procent, minder dan drie jaar geleden een kwart. Alleen premier Charles Michel (MR) is nu populairde­r. Francken treedt zo bijna toe tot het erg selecte clubje van politici die ooit de helft van Vlaanderen konden bekoren.

Die popularite­it vertaalt zich in een grote steun voor Franckens bestuursst­ijl. Twee derde van de ondervraag­den zegt te staan achter ‘de manier waarop Francken zijn beleid over asiel en migratie verdedigt’. Een klein kwart is tegen. Behalve de kiezers van de NVA en Vlaams Belang keurt ook een meerderhei­d van het kiezerskor­ps van Open VLD, CD&V, SP.A en zelfs PVDA de manier waarop de staatssecr­etaris aan politiek doet, goed. Alleen de groenen lig gen dwars. Sterker nog: Francken wordt haast uit het niets de derde populairst­e gepeilde politicus onder SP.Akiezers, als enige NVA’er in de top 10. Ook bij het electoraat van Open VLD en CD&V behoort hij tot de tien populairst­e politici, wat opvalt gezien de frequente verwerping van Franckens stijl door de top van beide partijen.

Dat de NVA inzet op veiligheid en identiteit als thema’s voor de komende gemeentera­adsverkiez­ingen van oktober en de daaropvolg­ende algemene stembussla­g van mei 2019, blijkt voor de partij nu al vruchten af te werpen. Exemplaris­ch is de grote steun in Vlaanderen voor de wet op de woonstbetr­edingen, die de federale regering na protest eind januari opnieuw in beraad nam. Liefst 71 procent van de ondervraag­de Vlamingen vindt dat de politie het recht moet hebben om – met toestemmin­g van een onderzoeks­rechter – een privéwonin­g te betreden, wanneer ze vermoedt dat daar mensen zonder papieren zijn. In Wallonië is dat slechts 42 procent, in Brussel zelfs maar 37 procent.

‘Het migratie en veiligheid­sdebat leven sterker dan velen denken’, reageert Francken, die zijn stijl verdedigt. ‘Veel mensen vinden dat dat weleens mag, aan de boom schudden en de zaken scherp stellen.’

Het effect van de heisa die vorige week ontstond rond minister van Defensie Steven Vandeput (NVA) en de opvolging van de Belgische F16’s, is niet uit de peiling af te leiden. De ondervragi­ngen dateren van voordien.

Alleen premier Charles Michel is in Vlaanderen populairde­r dan Theo Francken

De SP.A mag zich dan optrekken aan een positieve vibe, de neergang lijkt nog niet gekeerd.

BRUSSEL Voor het eerst sinds de start van de VRT/DSpeilinge­n – net na de eeuwwissel­ing – haalt de SP.A geen tien procent. De partij diept de neergang uit die in het najaar van 2016 werd ingezet. Na de verkiezing­en van 2014 klommen de socialiste­n tot net geen 16 procent, zes procent ging in rook op. Maar SP.Avoorzitte­r John Crombez ‘laat zich niet afleiden door deze peiling’. ‘Ik ben tevreden met wat de partij momenteel doet: met onze voorstelle­n, met onze oppositie tegen de vervanging van de F16. De enige peiling die ertoe doet, zijn verkiezing­en.’

Na de biecht van Crombez – hij gaf in november toe dat hij ‘wakker lag’ omdat zijn aanpak niet aansloeg – volgden enkele crisisverg­aderingen. Het nieuwe jaar begon de partij met een propere lei. Met gerichte voorstelle­n over pensioenen, ecologie en erfenisrec­hten knokte Crombez zich terug in de wedstrijd. Het congres over zorgzekerh­eid was een succes. De SP.A wil de klassieke pijlers van de welvaartss­taat (verzekerin­g tegen ziekte, ouderdom en werklooshe­id) uitbreiden naar alle facetten van de zorg (jeugd, gehandicap­ten, ouderen).

Speurwerk naar het verhaal achter de – door de luchtmacht opgedronge­n – vervanging van de F16 kende vorige week succes. Voor het eerst sinds de start van de regeringMi­chel kreeg de SP.A een minister in het nauw. Alleen de steun van Bart De Wever maakt dat minister van Defensie Steven Vandeput (NVA) nog in dienst is.

De peiling werd afgesloten op de dag van het SP.Acongres (17 maart). Het valt niet uit te maken of het vernieuwde vertrouwen ook bij de kiezer aanslaat. Crombez: ‘Het is moeilijk te zeggen. Een andere peiling (VTM/De Morgen, red.) voorspelde winst (13 procent, in vergelijki­ng met een vorige peiling, red.).’ In de partij valt steeds te horen dat de gevolgde strategie losstaat van de peilingen. De SP.A werkt aan een herstel op de langere termijn. Wellicht staat de partij er pas terug na 2019.

De doorsnede van de huidige SP.Akiezer moet een reden tot zorg zijn. Het publiek veroudert zienderoge­n, steeds meer hogeropgel­eiden haken af. Crombez doet het uitstekend in zijn thuisprovi­ncie WestVlaand­eren. Elders loopt het veel slechter, met Antwerpen op kop. De implosie van Samen (het kartel met Groen in de stad) en de vragen over de figuur van Tom Meeuws doen de partij geen deugd. De mislukking van Samen tast ook de popularite­it van Groenkopst­uk Wouter Van Besien aan.

Winst voor Groen

De SP.A verliest zowel aan links (Groen en PVDA) als aan rechts (NVA, zelfs Vlaams Belang) kiezers. De ‘Elcharduss­trekking’ in de SP.A (‘rechts’ over het thema migranten, red.) verklaart de popularite­it van Theo Francken. De partij wint enkel van CD&V.

Gewezen SP.Akiezers leveren Groen flinke winst op. De partij zit net onder de 14 procent, een mooie groei in vergelijki­ng met de verkiezing­en en een consolider­ing van eerdere peilingen. Het partijprof­iel spiegelt zich met de SP.A: veel aantrek bij jongeren en hoogopgele­iden. Groen doet het uitstekend in Antwerpen en Gent. Steeds meer voelt Groen zich de uitdager van de NVA. ‘We zijn tevreden met deze sprong. We willen een partij zijn van hoop en verbinding in plaats van te mikken op de korte termijn, met angst en polarisati­e’, zegt de woordvoerd­er.

De doorsnede van de huidige SP.Akiezer moet een reden tot zorg zijn. Het publiek veroudert zienderoge­n, steeds meer hogeropgel­eiden haken af

 ??  ??
 ?? © Jimmy Kets ?? John Crombez: ‘Ik laat me niet afleiden door deze peiling. Ik ben tevreden met onze voorstelle­n over de zorg en onze oppositie tegen de vervanging van de F16.’
© Jimmy Kets John Crombez: ‘Ik laat me niet afleiden door deze peiling. Ik ben tevreden met onze voorstelle­n over de zorg en onze oppositie tegen de vervanging van de F16.’
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium