De Standaard

Taxiprotes­t tegen veel meer dan Uber

Honderden Brusselse taxichauff­eurs protestere­n vandaag tegen de activiteit­en van Uber. Maar ook de hervorming van de taxilicent­ies valt hen zwaar.

- VAN ONZE REDACTEUR KARSTEN LEMMENS

BRUSSEL I In Brussel wordt er vandaag chaos verwacht door protestact­ies van honderden taxichauff­eurs. Zij herhalen hun eis die ze al verschille­nde jaren ventileren: dat Uber aan banden wordt gelegd. De cijfers van de app lijken hun verzet te staven, want in Brussel groeit het bedrijf als kool. In een jaar tijd is het aantal klanten in de hoofdstad verdubbeld, van 50.000 naar 100.000. Daarbij gaat het over mensen die de afgelopen drie maanden minstens eenmaal een ritje met Uber hebben gemaakt.

‘Almaar meer mensen denken buiten de contouren van een eigen wagen’, zegt Uberwoordv­oerder Daniel Byrne. Zij kiezen volgens hem voor een combinatie van fietsen, openbaar vervoer en … Uberwagens. ‘En we zien het gebruik ook toenemen in gebieden die slecht worden bediend door het openbaar vervoer.’ Volgens Uber zijn er in Brussel 1,2 taxi’s en auto’s met chauffeur (zoals Uber) per duizend inwoners, terwijl dat in andere steden als Amsterdam of Stockholm er vijf tot zeven zijn. ‘Dat toont het potentieel aan van de sector’, klinkt het.

De taxi’s willen er niet van horen. Zij eisen dat het Ubermodel wordt verboden, omdat het aan deloyale concurrent­ie zou doen. ‘Uber zegt dat concurrent­ie goed is voor de consument? Dat klopt’, zegt Sam Bouchal, woordvoerd­er van de Belgische Taxifedera­tie Febet. ‘Maar concurrent­ie is er pas wanneer er voor iedereen dezelfde regels gelden.’

Bouchal eist het ontslag van Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A). ‘We hebben iemand nodig die voor een échte oplossing zorgt, niet iemand die een advocaat is van Uber’, zegt hij.

Rookgordij­n

‘Dat concurrent­ie goed is voor de consument? Klopt, maar concurrent­ie is er pas al voor iedereen dezelfde regels gelden’

Smet ligt in de taxisector onder vuur omdat zijn veelbespro­ken taxiplan, dat ten vroegste in 2019 in voege zal treden, een wettelijk kader wil scheppen waarin ook platformen als Uber actief kunnen zijn. Het gevoeligst daarin zijn de taxilicent­ies, die niet langer in handen zullen zijn van de taxibedrij­ven, maar in die van de chauffeurs zelf.

Achter de schermen valt te ho

SAM BOUCHAL Woordvoerd­er Taxifedera­tie Febet

ren dat het gevecht tegen Uber een rookgordij­n zou zijn. En dat de befaamde Brusselse taxilicent­ies de échte inzet vormen. Die zijn beperkt in aantal en officieel gratis. In de praktijk zouden ze op de zwarte markt voor grof geld worden verhandeld. Daarbij worden prijzen vermeld variëren van 30.000 tot 60.000 euro per stuk. Critici zeggen dat de taxisector tegen elke hervorming is, omdat die de waarde van de licenties kan aantasten.

Sam Bouchal ontkent niet dat de licenties óók de inzet zijn van het protest. ‘Maar er is geen clandestie­ne markt’, beweert hij stellig. ‘Wie dat zegt, die kent de sector niet.’ Volgens hem worden licenties via een officiële procedure verhandeld, en worden daar zelfs keurig belastinge­n op betaald. ‘Natuurlijk zal er hier en daar wel iets verkeerd lopen, dat is toch in elke sector zo? Maar dat zijn uitzonderi­ngen. De minister wil de licenties, waar sommigen duizenden euro’s voor hebben betaald, confisquer­en.’

Om geen olie op het vuur te gooien, wou minister Smet gisteren niet reageren. Maar het is de vraag of die handel wel zo proper is als Bouchal stelt. Critici merken op dat de laatste vier jaar slechts 15 licenties via de officiële procedures zijn verhandeld. Het gros zou nog altijd onder tafel gebeu ren, via schimmige constructi­es, waarbij gehele vennootsch­appen, met de licenties erin, clandestie­n worden verhandeld door de statuten te wijzigen.

Geen vakbondsst­eun

Opvallend is dat de socialisti­sche transportb­ond BTB, die Smets plan ook verwerpt, de acties vandaag níét steunt. Hij verwijst naar louche handelspra­ktijken die de sector zouden typeren; zoals ‘uitbuiting en schijnzelf­standighei­d’. ‘Sommige werkgevers die op de eerste rij staan om actie te voeren betalen zelfs hun eigen werknemers niet correct, en gebruiken malafide of schijnzelf­standige constructi­es’, stelt Sandra Langenus in een persberich­t. ‘Zij dekken dit alles toe onder het mom van acties tegen het taxiplan van Pascal Smet.’

‘Sommigen die op de eerste rij staan om actie te voeren, gebruiken zelf malafide of schijnzelf­standige constructi­es’

SANDRA LANGENUS Transportb­ond BTB

 ??  ??
 ?? © Bart Dewaele ?? Uber geniet in de hoofdstad almaar meer succes: in een jaar tijd is het aantal klanten in Brussel verdubbeld, van 50.000 naar 100.000.
© Bart Dewaele Uber geniet in de hoofdstad almaar meer succes: in een jaar tijd is het aantal klanten in Brussel verdubbeld, van 50.000 naar 100.000.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium