De Standaard

DEFINITIE VAN REBELLIE IS EUROPESE ZAAK

- BART STURTEWAGE­N

We kunnen met een gerust hart slapen: als de Europese politie en veiligheid­sdiensten echt willen samenwerke­n, dan kunnen ze dat. De kans dat een gevaarlijk persoon ons Europazond­erbinnengr­enzen ongezien kan doorkruise­n, is miniem. Als generale repetitie voor een gezamenlij­ke antiterreu­ractie mag de arrestatie van Carles Puigdemont, de afgezette ministerpr­esident van Catalonië, tot voorbeeld strekken.

Maar ernstig nu: van minstens even groot belang voor de toekomst van Europa is de vraag hoe het Duitse gerecht zal omgaan met het opnieuw geactiveer­de Europese arrestatie­bevel tegen Puigdemont. Zolang hij in België verbleef, achtte de Spaanse justitie een overleveri­ng niet gewenst. België kent het misdrijf ‘rebellie’ niet en zou hem dus hooguit op minder zware gronden hebben overgeleve­rd. Duitsland heeft ‘hoogverraa­d’ in zijn grondwet staan en denkt daar mogelijk anders over.

Het is die rebelliekw­estie die verhindert dat het politieke conflict over de Catalaanse onafhankel­ijkheid louter een ‘interne kwestie’ zou zijn, zoals in alle Europese hoofdstede­n zo vurig wordt beleden. Er zijn vele pragmatisc­he redenen om te willen voorkomen dat het Catalaanse voorbeeld in Europa een doos van Pandora opent. Maar hier gaat het om een princiepsk­westie. Lijdzaam toezien hoe in Spanje de inhoud van ‘rebellie’ wordt opgerekt om politieke redenen, zou een zware vergissing zijn. Van rebellie (of hoogverraa­d) is maar sprake als de aanstokers ervan de staat met geweld omver willen werpen. Dat is in Catalonië vooralsnog niet gebeurd.

De Catalaanse leiders hebben vele politieke vergissing­en begaan. Ze hebben hun volk zonder duidelijk mandaat, zonder klaar plan en zonder internatio­nale steun in een heilloos politiek avontuur gestort. Ze hebben daarbij lichtvaard­ig de Catalanen in twee kampen verdeeld en Catalonië (nog meer) geïsoleerd in Spanje. Dat Madrid politiek redeloos en lomp heeft geageerd, is een feit, maar dat legitimeer­t de rommelige strategie van Puigdemont en de zijnen niet.

Een te losse, opportunis­tische invulling van het begrip rebellie holt de politieke democratie finaal uit. Europa mag dat niet laten gebeuren. Na de Belgische moet ook de Duitse justitie een overleveri­ng op deze grond weigeren. Dat staat los van enige appreciati­e over het Catalaanse onafhankel­ijkheidsst­reven en is geen inmenging in Spaanse aangelegen­heden. Het is een noodzakeli­jk signaal dat Europa de garant blijft voor de burgerlijk­e en politieke vrijheden en ze tegen elke bedreiging, intern of extern, wil verdedigen.

Na België mag ook Duitsland Puigdemont niet op deze grond overlevere­n

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium