De Standaard

Fouille aan festival niet meer tegen wet

-

Voor het eerst zijn duidelijke regels voor veiligheid­smaatregel­en rond festivals opgesteld. De rol van bewakingsa­genten is daarbij afgelijnd.

Zowat iedereen die de jongste jaren een groter festival bezocht, liet het toe zonder er veel vragen bij te stellen: aan de ingang doorzocht veiligheid­spersoneel handtassen en rugzakken op gevaarlijk­e of verboden voorwerpen. Het is slechts één voorbeeld van de grijze zone waarin die beveiligin­g gebeurde: dat soort doorzoekin­gen was eigenlijk een inbreuk op de wetgeving rond de bewakingsf­irma’s. Een recente update van de wet, die al dateerde van 1990, moet samen met twee rondzendbr­ieven van minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (NVA) het wettelijk kader voor de veiligheid­smaatregel­en afbakenen. Jambon stelde gisteren de grote lijnen voor.

Het meest opvallende is wat voortaan niet meer zomaar mag: een algemene screening van de bezoekers van een festival. Vorige zomer was er veel ophef, toen bekend was geraakt dat dancefesti­val Tomorrowla­nd 33 bezoekers de toegang weigerde na toetsing van hun namen aan de Algemene Nationale Gegevensba­nk van de politie.

‘Zo’n screening zal in principe niet meer gebeuren’, zegt minister Jambon. Onder meer het Comité P (de toezichtho­uder van de politie) en de Privacycom­missie hadden kritiek op de praktijk. Volgens het Comité P werden 28 van de 33 personen ten onrechte geweigerd. De maatregel was buiten alle proportie, was het oordeel.

‘Met de nieuwe regels is zo’n screening niet nodig’, vindt Jam bon. ‘Het belangrijk­ste is dat mensen met slechte bedoelinge­n niet op het terrein raken in het bezit van gevaarlijk­e voorwerpen.’ Daarom zal een strengere controle aan de ingang wettelijk toegelaten zijn: agenten van erkende bewakingsf­irma’s mogen iemand licht fouilleren en zakken systematis­ch controlere­n op gevaarlijk­e voorwerpen en wapens. Als ze iets aantreffen, kunnen ze die persoon bij zich houden tot de politie ter plekke komt. Personeel dat geen veiligheid­sfunctie heeft op de festivals, zoals de mensen die de kaartjes controlere­n, mogen nog altijd vrijwillig­ers zijn.

Fuif van jeugdbeweg­ing

Die vrijwillig­ers kunnen net zoals betaalde medewerker­s en leverancie­rs wél worden onderworpe­n aan een voorafgaan­de screening. Om de draagwijdt­e van zo’n screening te bepalen, maken de lokale autoriteit­en een risicoanal­yse van festivals op hun grondgebie­d. Bij een fuif zal de jeugdbeweg­ing zelf mogen instaan voor een evaluatie van het personeel.

Festivalor­ganisatore­n zijn tevreden dat ze nog veel vrijwillig­ers zullen kunnen inzetten. Dat drukt de kosten. Bovendien was het twijfelach­tig of bewakingsf­irma’s voldoende personeel zouden kunnen aanleveren.

Vrijwillig­ers, betaalde medewerker­s en leverancie­rs

kunnen wél nog worden onderworpe­n aan een screening

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium