De Standaard

Herrijzeni­s PS begint in Brussel

- VAN ONZE REDACTEUR PETER DE LOBEL © belga

De MR ligt nipt voor in de Waalse strijd om de grootste partij te worden. Maar de PS recht de rug na het horrorjaar 2017. In Brussel is er amper nog schade.

Liefst drie PS’ers staan op het podium in de Waalse poppoll. Paul Magnette blijft ongenaakba­ar op nummer één, gevolgd door zijn partijvoor­zitter Elio Di Rupo. Daarna komt Rudy Demotte, de ministerpr­esident van de Franse Gemeenscha­p. Dat leert de barometer van De Standaard/VRT/Rtbf/La Libre.

Die knalrode top3 ten spijt wordt de MR wel de grootste partij in Wallonië. En met hun 24,1 procent doen de liberalen het bijna even goed (1,7 procent) als bij de verkiezing­en van 2014. De PS verliest in vergelijki­ng met 2014 8,8 procent en valt terug op 23,3 procent.

Maar in Brussel zijn de verhouding­en omgekeerd. De Parti Socialiste doet een remonte tegenover de oktoberbar­ometer, van 15,1 naar 21,8 procent. Dat is 3,1 procent minder dan in 2014. Alsof er van Publifin, Samusocial en recent Gial geen sprake is geweest. De partij slaagt er bovendien in om zijn potentieel ferm op te krikken. Tot 39 procent van de kiezers overweegt een stem op de PS.

Voor Didier Reynders (MR) moet het ontnuchter­end zijn. Ondanks alle PSschandal­en en zijn profilerin­g op Brussel slaagt hij er niet in de MR duurzaam aan de leiding te brengen in Brussel. Hij staat er wel op de derde plaats in de poppoll, maar moet Défivoorzi­tter Olivier Maingain voor zich dulden en ook hier de onontkoomb­are Paul Magnette (PS).

Bij de PS blijft Di Rupo de populairst­e. Maar Paul – ‘Ik ben geen putschist’ – Magnette is de kloof vanop zijn tweede plaats met sprongen aan het dichten. Bovendien staat hij bij alle andere partijen in de top10, wat Di Rupo niet kan zeggen. Bij Ecolo, CDH en de PTB in Wallonië is de Carolo zelfs de tweede populairst­e. Die wervende kracht zal meespelen als de PS haar aanvalspla­n voor 2019 opstelt, met na de gemeentera­adsverkiez­ingen mogelijk een machtswiss­el of duobaan aan de top.

Opsteker voor CDH

Ook de rest van het Franstalig­e politieke landschap is in beweging. De PTB wordt dubbel (10,6 procent) zo groot als bij de verkiezing­en, maar van de spektakelc­ijfers waarvan in volle Publifinaf­faire sprake was, zit de partij ver af.

Voor het geteisterd­e CDH van Benoît Lutgen is de peiling een opsteker. Zijn partij was diep weggezakt nadat hij er niet in geslaagd was de Brusselse en Franse gemeenscha­psregering om te gooien. Nu klimt de partij weer boven de psychologi­sche drempel van 10 procent, in Wallonië. Dat Lutgen zelf een sprong maakt van de tiende naar de vijfde plaats, zal worden gevierd in Bastenaken.

Ecolo behoudt in Wallonië zijn derde plaats, met 17,5 procent, meer dan een verdubbeli­ng van de verkiezing­suitslag. In Brussel duwt de heropleven­de PS haar van plek twee naar drie. De Franstalig­e groenen konden sterk profiteren van de malaise bij de PS. Dat ze na de ‘coup’ van Lutgen weigerden in te gaan op zijn sirenenzan­g en de In Wallonië en Brussel blijft PS ongenaakba­ar op nummer één, maar binnen de PS blijft lat voor ‘bonne gouvernanc­e’ hoog legden, legt hen geen windeieren.

Borsus II?

de populairst­e.

De knalrode top3 in de poppoll ten spijt wordt de MR wel de grootste partij in Wallonië

Door de kleine aantallen is het best voorzichti­g om te springen met de resultaten van de Vlaamse partijen in Brussel, maar vast staat dat bij de regeringsv­orming niemand om de NVA heen kan.

In Wallonië gaven CDH en de MR al aan dat ze met de regeringBo­rsus verder willen, maar daar kan met deze cijfers geen sprake van zijn. Wat wel kan, is een linkse coalitie: PS, Ecolo en PTB. Maar niet al die partijen hebben daar evenveel zin in.

 ??  ?? Paul Magnette Elio Di Rupo
Paul Magnette Elio Di Rupo

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium