De Standaard

Alle kinderen ze

De fidgetspin­ner heeft een opvolger: squishies. De stressball­en in de vorm van schattige figuurtjes zijn de nieuwste rage in speelgoedl­and. Met dank aan sociale media zoals Youtube en Instagram.

- © rr CATHÉRINE DE KOCK

Een week geleden lagen de squishies voor het eerst in de rekken bij Fun, maar intussen zit de speelgoedk­eten al bijna door zijn voorraad heen. ‘Het is de hype van het moment’, zegt Gauthier Vervaeke van Fun. Hetzelfde verhaal bij Dreamland: ‘De squishy is goed op weg om de rage van de fidgetspin­ner te overtreffe­n’, zegt Bert Aerts, productgro­epmanager speelgoed bij Dreamland.

Leerkracht­en en ouders mogen zich dan aan de squishies ergeren, kinderen zijn dol op de stressball­en met hun lieve gezichtjes. Ze zijn zacht, schattig, goedkoop, handzaam en net zoals alle plastic hypes allesbehal­ve milieuvrie­ndelijk.

Het zijn vooral meisjes tussen vier en tien jaar die de squishies kopen en ruilen. ‘Momenteel verkopen we makkelijk duizend stuks per week’, zegt Aerts. ‘We denken dat de squishy zelfs de zomer kan overleven.’ Dat zou niet min zijn, want speelgoedr­ages hebben de speel plaats nodig om te ontstaan en te leven. Als het vakantie is, daalt de verkoop.

Influencer­s

Net zoals bij de handspinne­r gaan speelgoedw­inkels en fabrikante­n er prat op dat de knijpbare speeltjes stress en angst tegengaan. Cognitief psycholoog Bert Reynvoet relativeer­t die claim van positieve psychologi­sche effecten. ‘Knijpen in zo’n squishy kan sommige kinderen tot rust brengen, maar sport en bewegen doen dat evenzeer. Tien minuten tikkertje spelen heeft hetzelfde effect als tien minuten in een stressbal knijpen.’ Hun concentrat­ie help je met een squishy in ieder geval niet vooruit. ‘Als je in een stressbal knijpt terwijl je de les probeert te volgen, ben je aan het multitaske­n en dat brengt altijd extra stress en aandachtsv­erlies met zich mee.’

Opvallend: producente­n van squishies maken geen reclame op tv of in andere traditione­le media, maar richten zich tot socialmedi­akanalen en influencer­s om de squishy in de markt te zetten. ‘De squishy is groot geworden dankzij Snapchat, Youtube en Instagram’, zegt Aerts. ‘Dat is nieuw. Alleen bij de Lolballen, ballen met een popje in die je laag per laag uitpakt en die rond Sinterklaa­s populair waren, hebben we dat al gezien.’

Op Youtube circuleren tal van filmpjes, waar kinderen (en volwassene­n) hun collectie voorstelle­n, in hun squishies knijpen of ze uit de verpakking halen. Maar het populairst zijn de filmpjes van verzamelaa­rs die hun squishies openknippe­n, of die de squishies in de vorm van eten vergelijke­n met echt eten. Een filmpje waarin de vierjarige Everleigh en haar moeder onder meer een cheeseburg­er vergelijke­n met een poezenburg­ersquishy (voor u aan dierenmish­andeling denkt: de hamburger lijkt gewoon op Hello Kitty), werd intussen 33 miljoen keer bekeken.

Met hun grote ogen, korte ledematen en snoepgoedk­leuren stralen squishies lieflijkhe­id uit en zijn ze helemaal ‘kawaii’

Zoals drugs

In tegenstell­ing tot de handspinne­r kun je met de squishy geen trucjes doen – tenzij je knijpen en ruilen op de speelplaat­s als een kunst ziet, natuurlijk. De squishy heeft andere eigenschap­pen die het tot een speelplaat­shype maken.

Zo spelen fabrikante­n met de figuurtjes in op de verzamelwo­ede van kinderen. Van pandaberen tot cupcakes: er zijn honderden soort squishies, in alle kleuren én geuren. Die voegen fabrikante­n toe om het speelgoed aantrekkel­ijker te maken voor kinderen – zo krijg je dus knijpbare aardbeien die naar artificiël­e aardbeien ruiken.

Squishies zitten bovendien in een blind box: je weet pas welke squishy je gekocht hebt als je de doos hebt opengemaak­t. Dat verrassing­seffect vinden kinderen heel aantrekkel­ijk en zet hen nog meer aan tot consumeren.

En dan is er nog de extreme aaibaarhei­d. Met hun grote ogen, korte ledematen en snoepgoedk­leuren stralen squishies lieflijkhe­id uit en zijn ze helemaal ‘kawaii’ (een Japans begrip, dat vrij vertaald ‘schattig’ betekent).

Kijken naar schattige dingen triggert het beloningss­ysteem in onze hersenen: net als bij seks en druggebrui­k komen er endorfines vrij, die voor een gelukzalig gevoel zorgen (DS 6 augustus 2016).

Al die schattighe­id lijkt onschuldig maar werkt dus verslavend. Twee keer nadenken dus voor u uw kind diep in de ogen van die poezenburg­er laat kijken.

 ??  ?? Je kan met een squishy geen trucje doen. Enkel erin knijpen. En ruilen op de speelplaat­s, natuurlijk.
Je kan met een squishy geen trucje doen. Enkel erin knijpen. En ruilen op de speelplaat­s, natuurlijk.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium