De Standaard

Er is nog hoop voor Molenbeek

- Dorothée Van Den Berghe Savannah Vandendrie­ssche, Imad Borji, Ruth Beeckmans (90 min.) © rr

Rosie en Moussa Met:

Als Rosie verveeld uit het raam staart, kleurt ze de grijze stad in met haar verbeeldin­g als penseel. Net zo geeft de vertederen­de kinderfilm Rosie en Moussa een beschermen­d likje verf aan het gekneusde imago van SintJansMo­lenbeek en ons geknakte geloof in de toekomst. Na afloop kun je er weer even tegen.

Acteur, schrijver en KVSdirecte­ur Michael De Cock schreef het scenario op basis van zijn eigen verhalenre­eks over twee stadskinde­ren die er het beste van maken. Fans zullen de illustrati­es van Judith Vanistenda­el missen, maar regisseuse Dorothée Van Den Berghe bewaarde wel de geest van de boeken.

Het werd een oefening in eenvoud voor de regisseuse van toch ambitieuze­re films als My Queen Karo en Meisje. Het vergt lef hoe ze haar film pretentiel­oos en fragiel houdt, terwijl ze zoekt naar de juiste toon om het voor kinderen vanaf een jaar of zeven te hebben over niet al te makke lijke onderwerpe­n. De acteur voor Moussa vond ze met een street casting in Brussel; haar Rosie is de dochter van actrice Charlotte Vanden Eyn de, die de hoofdrol speelde in Meisje.

Rosie verhuist met haar moeder (Ruth Beeckmans) naar een flatgebouw in Moussa en Rosie trekken zich op aan kleine dingen. En aan elkaar.

Molenbeek. Buurjongen Moussa neemt haar maar wat graag op sleeptouw. Tegen hem zegt ze dat haar vader op reis is in het exotische Katapulco. In werkelijkh­eid zit hij (Titus De Voogdt) in de gevangenis, voor zaakjes in een autogarage. Bij Moussa woont dan weer oom Ibrahim (Mourade Zeguendi), die een innemende glimlach heeft, maar geen papieren.

In deze film maken kinde

ren zich zorgen, net als in het echt. Toch is het allesbehal­ve kommer en kwel. Zo is er de zachte soundtrack van Le Motel, die een mondje hulp kreeg van Zwangere Guy en Témé Tan – Brussel boven. En op tijd en stond is er altijd nog een vleugje verbeeldin­g om leven te blazen in de zingende Mexicaanse muzikant van Rosies sneeuwbol. Die naïviteit wringt niet in een kinderfilm, maar is net ge past. Kinderen zijn overlevers, ze trekken zich op aan kleine dingen. En aan elkaar.

Er zijn volwassen mensen die beweren dat de multicultu­rele samenlevin­g mislukt is. Maar voor Rosie en Moussa is ze er, en ze hebben daar geen moeilijke woorden voor nodig. Rosie en Moussa is een tedere grootstads­film voor de kinderen die onze toekomst zijn.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium