De Standaard

Geweld heeft vele gezichten

- © rr RUBEN AERTS Will Gluck Domhnall Gleeson, Rose Byrne (95 min.) © rr

Een legerkapit­ein (Christian Bale) doorkruist in 1892 Amerika in het gezelschap van een inheemse familie.

Voor minder dan een intense vertolking komt Christian Bale op de set zijn trailer niet meer uit. Straks zal hij naar zijn tweede Oscar vissen om de overgave en het extra gewicht – bijna twintig kilo – dat hij legt in zijn vertolking als Dick Cheney in de biopic Backseat. Maar eerst hijst hij zich nog in het zadel voor deze Hostiles, een dodelijk stroeve western van de Ame rikaanse regisseur Scott Coo per (Crazy heart).

Hier zit de zwaarte in de inzichten die als lijzige, monotone klanken uit Bales mond ontsnappen. De Batmanacte­ur speelt Joseph Blocker, een racistisch­e legerkapit­ein met een in Joseph Blocker: een racistisch­e legerkapit­ein. indianenbl­oed gedrenkte reputatie. Aan het einde van de 19de eeuw krijgt hij de opdracht om de native Yellow Hawk (Wes Studi) en zijn familie naar het noorden te escorteren. Maar die heeft op zijn beurt de dood van enkele van Blockers vrienden op zijn geweten.

De klassieke Amerikaans­e western plaatste goed en kwaad nog diametraal tegenover elkaar – de wet en de wildeman. Hier huizen echter moorddadig­e schurken in beide kampen.

Dat de wekenlange tocht de geesten zal verruimen, staat in Caps lock in de sterren geschreven. Maar met bordkarton­nen personages valt die boodschap, net als elke kloeke uitspraak, plompverlo­ren in het niet. Dan is ook de geladen ernst in Christian Bales vertolking potsierlij­k.

Hostiles baseert zich op een script van scenarist Donald E. Stewart (The hunt for Red October), die in 1999 overleed. Wellicht lag het niet toevallig in een vergeten schuif te verstoffen. Pieter Konijn ¨¨èèè

Van: Met: Wie gooit er hier met tomaten?

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium