De Standaard

Vuilniszak van Stille Oceaan nog voller dan gedacht

- MARCEL AAN DE BRUGH © Getty Images/iStockphot­o

In het oceaangebi­ed tussen Hawaï en Californië bevindt zich het meeste afval ter wereld. Behalve plastic fragmenten gaat het om touwen, netten, kratten en flessen.

In de oceaan tussen Hawaï en Californië drijft zeker vier keer meer plastic afval dan gedacht. In gewicht bestaat bijna de helft ervan uit visnetten. Dat blijkt uit de tot nog toe grootste expeditie in dit oostelijk deel van de Grote Oceaan. Het onderzoek werd geleid door het Delftse bedrijf The Ocean Cleanup, dat een technologi­e ontwikkelt om plastic afval van het zeeoppervl­ak te verzamelen, te verwerken en te verkopen. De studie is gepublicee­rd in het tijdschrif­t Scientific Reports.

‘Het is een behulpzaam onderzoek. Weer een slag beter dan wat er was’, zegt Bart Koelmans, hoogleraar Water en sedimentkw­aliteit aan de Wageningen Universite­it. Hij is gespeciali­seerd in plastic vervuiling in rivieren en zeeën, en was niet betrokken bij het onderzoek.

Plastic vervuiling in zee is de laatste vijftien jaar meer en meer in de belangstel­ling gekomen, mede door beelden van dode vissen, zeevogels, schildpadd­en die verstrikt waren geraakt in visnetten, of plastic in hun maag hadden. Plastic kan ook schadelijk zijn doordat stoffen als pcb’s, en vlamvertra­gers zich eraan hechten en zo in de voedselket­en terechtkom­en. ‘Maar hoe groot de schade van plastics aan ecosysteme­n precies is, kunnen we nog niet zeggen’, aldus Koelmans.

De nu gepublicee­rde studie was bedoeld om beter zicht te Tien tot twintig procent van het plastic afval is terug te voeren op de tsunami van 2011.

krijgen op de hoeveelhei­d en de aard van het plastic dat zich in het oceaangebi­ed tussen Hawaï en Californië verzamelt. Het is de plek met het meeste plastic afval ter wereld en wordt daarom ook de Great Pacific Garbage Patch (GPGP) genoemd. Het plastic verzamelt zich daar als gevolg van de cirkelvorm­ige zeestromin­g die er heerst.

De betrokken oceanograa­f Laurent Lebreton zegt dat vorige studies aan de GPGP zich vooral richtten op deeltjes tot vijf centimeter groot. In zo’n onderzoek wordt plastic tot zo’n twee meter onder het zeeoppervl­ak opgepikt door schepen die speciale netten achter zich aan slepen. Deze metingen worden aangevuld met waarneming­en van grotere stukken plastic vanaf het schip. Lebreton: ‘Maar ons idee was dat je dan niet alles meekrijgt’. Daarom, zegt hij, is het onderzoek uitgebreid.

Zo zijn er ook netten gebruikt

voor grotere stukken afval. Ook maakten en analyseerd­en de onderzoeke­rs bijna 7.300 luchtfoto’s van het gebied, dat ongeveer zo groot is als Iran. En terug aan land is de samenstell­ing van de ruim een miljoen verzamelde stukken plastic gekarakter­iseerd.

Drievoud

Het oudste gevonden item dateert uit 1977

Driekwart van het gewicht aan plastic komt van deeltjes groter dan vijf centimeter. Behalve netten gaat het om touwen, kratten en flessen. Meestal is het hard plastic, van polyethyle­en of polypropyl­een. Op vijftig items was de productied­atum nog te lezen. De helft was van na 2000, de oudste van 1977. 386 items hadden herkenbare tekst, meestal Japans of Chinees.

Op basis van modelberek­eningen schatten de onderzoeke­rs dat tien tot twintig procent van het aangetroff­en plastic afval is terug te voeren op de tsunami van 2011 voor de kust van Japan. Ook concludere­n ze dat de hoeveelhei­d plastic afval in de afgelopen veertig jaar is verdrievou­digd naar 1.230 gram per vierkante kilometer.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium