De Standaard

Joden nemen Corbyn in het vizier

- VAN ONZE REDACTEUR DOMINIQUE MINTEN © belga

De Britse joodse gemeenscha­p is boos op Jeremy Corbyn. ‘Hij is het boegbeeld van een antisemiti­sche politieke cultuur die wortelt in een obsessieve haat voor Israël.’

Dat de leider van de Labourpart­ij niet de beste vriend is van de joodse gemeenscha­p in GrootBritt­annië was bekend, maar de manier waarop de Board of Deputies of British Jews, de grootste joodse belangenve­reniging, en de Jewish Leadership Council gisteren uithaalden naar Corbyn, is nooit eerder vertoond. De joodse gemeenscha­p betoogde zelfs aan het parlements­gebouw. ‘Corbyn blijft de kant van de antisemiet­en kiezen. Dit moet stoppen.’

De aanleiding voor de woedeuitba­rsting was de ontdekking dat Corbyn lid was van een Facebookgr­oep waarin Labourlede­n antisemiti­sche teksten en samenzweri­ngstheorie­ën hadden gepost. Daarin werd Israël bijvoorbee­ld gelinkt aan Islamitisc­he Staat. Corbyn had zich geëxcuseer­d – ‘Ik wil duidelijk stellen dat ik dit niet tolereer’ – maar dat klonk de joodse gemeenscha­p veel te slap in de oren.

Deze nieuwe rel kan Labour zuur opbreken. In een interview met de BBC waarschuwd­e parlements­lid John Mann zelfs dat dit de partij ten gronde kan richten. ‘Corbyn kan nooit premier worden als hij dit probleem niet fundamente­el aanpakt. Vergeet niet dat dit over de bestaansre­den van de partij gaat. Labour is ooit opgericht om de strijd aan te Jeremy Corbyn heeft een imagoprobl­eem.

gaan tegen vooroordel­en en discrimina­tie.’

Ook Louise Ellman, de voormalige voorzitste­r van de joodse Labourbewe­ging, waarschuwd­e dat Corbyn het probleem te lang onder de mat heeft geveegd. ‘Hij moet het nu met wortel en tak uitroeien. Met wat woorden zal hij het niet meer oplossen.’

Het is inderdaad niet de eerste keer dat het antisemiti­sche spook de kop opsteekt. Twee jaar geleden speelden voormalig Labourboeg­beeld Ken Livingston­e en parlements­lid Naz Shah stokebrand. Shah had – met een knipoog – gezegd dat het Israëlisch ‘probleem’ opgelost zou zijn als de joodse staat in de VS zou liggen. Livingston­e had Hitler dan weer een zionist genoemd. Corbyn zette beiden toen tijdelijk op nonactief.

Een interne doorlichti­ng kwam tot de conclusie dat de partij niet overspoeld werd door antijoodse gevoelens, maar dat ze een blinde vlek had ontwikkeld voor het probleem.

Te onkritisch voor Hamas

Zeker is dat Corbyn in deze kwestie een imagoprobl­eem heeft. Voor hij partijleid­er werd, stond hij bekend om zijn erg kritische houding tegenover het beleid van de staat Israël. Maar erger was dat veel Labourparl­ementslede­n hem veel te onkritisch vonden voor Hamas en Hezbollah.

Een vriend van Israël zal Corbyn nooit worden. Het beleid in Jeruzalem is ook niet van die aard om hem milder te stemmen. Maar deze rel komt op een vervelend moment. Sinds de Brexit heeft hij een grote sprong voorwaarts gemaakt in de popularite­itspolls. Langzaam kon hij zich profileren als een verantwoor­delijk staatsman die de Britten kon behoeden voor de grootste catastrofe­s die de Brexit die zou brengen.

Dat premier Theresa May er maar niet in slaagde haar partij op één lijn te krijgen, speelde Corbyn in de kaart. Maar de jongste weken scoort May punten. Ze slaagde erin een akkoord te sluiten met de EU over een transitiep­eriode waardoor een harde Brexit voorlopig afgewend is. En met haar kordate aanpak van de Skripalcri­sis oogstte ze ook lof. Corbyn daarentege­n kreeg het verwijt dat hij te vriendelij­k bleef voor Moskou.

‘Corbyn blijft de kant van de antisemiet­en kiezen. Dit moet stoppen’

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium