De Standaard

Trump dreigt, zijn team onderhande­lt

- In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

Terwijl de Verenigde Staten en China vorige week in publieke bewoording­en de vrees voor een handelsoor­log aanwakkerd­en, werkten ze in werkelijkh­eid achter de schermen aan maatregele­n om zo’n oorlog juist te vermijden. Dat wierp vruchten af, bleek gisteren: China kondigde aan een aantal versoepeli­ngen door te voeren om een handelsoor­log te vermijden. Premier Li Keqiang beloofde buitenland­se bedrijven een behandelin­g die evenwaardi­g is aan de Chinese. Ook zegde hij toe de regelgevin­g over intellectu­ele eigendom te versterken.

Dat de soep niet zo heet gegeten zou worden als Trump ze opdiende, bleek zondagavon­d al. Minister van Financiën Steven Mnuchin gaf toen een interview aan Fox News Sunday. ‘We hebben productiev­e gesprekken, en ik heb voorzichti­ge hoop dat we tot een akkoord kunnen komen’, zei hij. Dat klonk heel anders dan president Trump, die donderdag een plan bekendmaak­te om de Chinese exportprod­ucten te treffen met 50 miljard dollar aan heffingen. De president sprak over een ‘onbeheersb­aar’ onevenwich­t en ‘gigantisch­e diefstal van intellectu­ele eigendomsr­echten’. De aangekondi­gde maatregel zou de ‘eerste van vele’ zijn.

Maar die heffingen zijn alleen een noodoploss­ing, voor het geval de gesprekken geen aanvaardba­re oplossing opleveren. ‘We zijn niet bang om een handelsoor­log te voeren, maar dat is niet ons doel’, zei Mnuchin.

‘We zijn niet bang om een handelsoor­log te voeren, maar dat is niet ons doel’

Hij en de Amerikaans­e handelsver­tegenwoord­iger Robert Lighthizer hebben vorige week al een brief gestuurd naar de Chinese vicepremie­r Liu He, schreef de Wall Street Journal. Daarin doen ze enkele voorstelle­n om een handelsoor­log te vermijden. Het gaat onder meer om lagere importtari­even voor Amerikaans­e auto’s, meer aankopen van Amerikaans­e computerch­ips en een betere toegang tot de Chinese markt voor Amerikaans­e financiele bedrijven. Dit laatste onderwerp zou ook al besproken zijn tijdens een bezoek dat Liu in februari bracht aan Washington. Hij ontmoette toen Mnuchin, Lighthizer en Gary Cohn, de adviseur die intussen ontslag heeft genomen.

Het leek erop dat Trumps entourage met opzet een verzoenend­e toon aansloeg, om de gemoederen – en de beurshande­laars – tot bedaren te brengen. Want ook Peter Navarro, de ideologisc­he vader van Trumps handelsbel­eid, putte zich bij Bloomberg Radio uit in verzoenend­e woorden. ‘We zijn voor vrijhandel, maar er is een probleem in de vorm van onevenwich­ten die gevoed worden door oneerlijke en nietwederk­erige handelsbet­rekkingen. Daarover onderhande­len we.’

De Amerikaans­e aandelenma­rkten, die vorige week nog letterlijk ineenkromp­en van angst voor een escalerend handelscon­flict tussen de twee grootste economieën ter wereld, slaakten gisteren een zucht van opluchting. Halverwege de handelsses­sie stonden de belangrijk­e Amerikaans­e indexen ruim een procent hoger. In Europa sloten de indexen negatief af, vooral als gevolg van de duurdere euro.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium