De Standaard

Aardgaswag­en trapt gaspedaal in

Terwijl diesel in het verdomhoek­je zit, worden auto’s op aardgas snel populairde­r. D’Ieteren heeft na drie maanden al evenveel bestelling­en binnen als er in heel 2017 in België werden verkocht.

- VAN ONZE REDACTEUR RUBEN MOOIJMAN © bloomberg via Getty Images

Op het autosalon dat eerder dit jaar plaatsvond, was de vraag naar auto’s op aardgas groot, zegt JeanMarc Ponteville van importeur D’Ieteren (Audi, Seat, Skoda en VW). Hij spreekt over een ‘heel groot succes’. Na krap drie maanden zijn er bij D’Ieteren al meer aardgasaut­o’s besteld dan bij alle importeurs in de twaalf voorgaande maanden samen. De autobestuu­rder wordt milieubewu­ster en zoekt daarom naar alternatie­ven voor diesel of benzine, zegt Ponteville.

Gisteren zetten D’Ieteren en supermarkt­keten Colruyt de voordelen van CNG (compressed natural gas) in de verf door de milieuscha­de van een aardgasaut­o te vergelijke­n met die van een exemplaar op benzine of diesel. De zogenaamde welltowhee­luitstoot van CO2 ligt 16 procent lager dan bij diesel en 30 procent lager dan bij benzine. De uitstoot van stikstofox­iden en fijn stof is zelfs meer dan 70 procent lager dan bij de vloeibare brandstoff­en.

Fiscale voordelen

Colruyt is via de tankstatio­ns van DATS 24 marktleide­r in CNGverkoop. In België zijn 55 van de 92 CNGstation­s van DATS 24. Het aantal stations heeft de afgelopen jaren een forse sprong voorwaarts gemaakt. De verkochte volumes stijgen mee: in februari van dit jaar verkocht DATS 24 60 procent meer dan in februari vorig jaar. En de expansie gaat door: nog vóór de zomer moeten er vijf stations bijkomen, voor het hele jaar staan er zestien nieuwe op het programma. In een kwart van de Vlaamse gemeenten is er nu minstens één CNGtanksta­tion. De Vlaamse overheid streeft naar één station per gemeente in 2020.

De automobili­st wordt met fiscale voordelen in de richting van het aardgas gelokt. In Vlaanderen zijn de auto’s op CNG vrijgestel­d van de belasting op inverkeers­telling (BIV) en van de jaarlijkse rijbelasti­ng. Bovendien is CNG 30 tot 40 procent goedkoper dan diesel en benzine, en ligt het verbruik iets lager. CNGauto’s zijn in aanschaf meestal wel duurder, maar van de tank wat kleiner is.

dat voordeel wordt gecompense­erd door de BIVvrijste­lling. De nadelen van CNG zijn beperkt: er zijn minder tankstatio­ns en er moet vaker getankt worden omdat de inhoud van de tank wat kleiner is. Behalve de gastank is er ook altijd nog een benzinetan­k aanwezig.

Ondergrond­se garages

er zijn minder tankstatio­ns en er moet vaker getankt worden omdat de inhoud

In een kwart van de Vlaamse gemeenten is er nu minstens één CNGtanksta­tion

Francis Kint nieuwe topman Ter Beke

Dat CNG als milieuvrie­ndelijke brandstof minder aandacht krijgt dan elektricit­eit, wijt Maarten Van Houdenhove van DATS 24 aan de verwarring die er soms nog bestaat over rijden op gas. ‘Mensen associëren CNG soms nog met het vloeibare gas LPG, waarmee je geen toegang hebt tot onder grondse garages. Maar CNG is een ander product, waarmee je probleemlo­os ondergrond­s mag parkeren.’

Volgens cijfers van constructe­ursfederat­ie Febiac is de markt voor CNGwagens sinds 2013 snel aan het groeien. In dat jaar werden er voor het eerst meer dan honderd wagens op die brandstof ingeschrev­en. Vorig jaar waren het er 2.487. Nog altijd maar een half procent van het totale aantal inschrijvi­ngen, en een aantal dat vergelijkb­aar is met het aantal ingeschrev­en elektrisch­e wagens. In 2016 werden er zelfs meer aardgaswag­ens ingeschrev­en dan elektrisch­e auto’s. De opkomst heeft veel te maken met de totstandko­ming van een juridisch kader voor de tankstatio­ns, zegt Van Houdenhove­n. Daardoor ligt het gros van de CNGtanksta­tions in Vlaanderen. Nu zo’n kader er ook in Wallonië is, verwacht hij daar een inhaalbewe­ging.

Francis Kint wordt vanaf 1 juni de ceo van de voedingspr­oducent Ter Beke. Hij volgt Dirk Goeminne op, die doorschuif­t naar de post van bestuursvo­orzitter. Dat heeft Ter Beke gisteravon­d gemeld.

De 56jarige Kint is nu nog topman van de Nederlands­e vleesprodu­cent Vion. Voordien werkte hij bij onder meer Sara Lee, Chiquita, Fiskars en Univeg. De Belg zegt uit te kijken naar ‘een nieuwe uitdaging in mijn thuisland’.

Het mandaat van Goeminne als ceo van Ter Beke loopt eind mei af. Hij zal Louis Verbeke opvolgen als voorzitter van de raad van bestuur.

 ??  ?? De nadelen van CNG zijn beperkt:
De nadelen van CNG zijn beperkt:
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium