De Standaard

Bewoners Marollen tegen investerin­gen

Buurtbewon­ers van de Marollen protestere­n tegen de geplande herinricht­ing van de wijk door het Brusselse stadsbestu­ur.

- AMAURY MICHAUX © amg © amg

In januari kondigde de stad Brussel aan dat de Marollen een wijkcontra­ct kregen ter waarde van 27 miljoen euro. In dat contract staat de verbinteni­s van het stadsbestu­ur om de komende jaren onder meer een nieuw sociaal restaurant te openen, nieuwe groene ruimte te creëren en meer woningen te bouwen.

De buurtbewon­ers zijn niet tevreden over die plannen. Een petitie leverde al meer dan zesduizend handtekeni­ngen op tegen het voornemen van het stadsbestu­ur. Stadsactiv­ist Gwenaël Breës vreest dat de inwoners van de Marollen in de kou blijven staan.

‘Wij zijn niet tegen een herinricht­ing van de Marollen, maar we vinden dat de voorgestel­de plannen vooral de toeristen dienen’, zegt Breës.

‘Zo wordt er geld gepompt in de tijdelijke herstellin­g van de ram pen van het Justitiepa­leis, terwijl belangrijk­ere delen van de wijk, zoals een verloederd speelplein­tje, geen geld krijgen voor de noodzakeli­jke herwaarder­ing.’

Volgens Breës en zijn medestande­rs moet het lokale leven primeren op het toerisme. ‘De stad geeft echter de voorkeur aan een spectacula­ir project’, klinkt het.

Geboren en getogen Marollien Samira Bahloul hekelt de hoge huurprijze­n in de wijk. ‘Veel inwoners trekken hier weg omdat ze de huur niet meer kunnen betalen. De stad liet weten dat er 33 nieuwe woningen bijkomen, maar volgens ons is er meer nood aan betaalbare woningen. We vragen daarom honderd nieuwe woningen met een sociaal karakter.’

‘We willen ook dat de stad alle leegstaand­e woningen en appartemen­ten bewoonbaar maakt. In deze wijk alleen al komen er daarvoor zo’n zestig in aanmerking’, zegt Bahloul.

Betere mix van inwoners

Gewezen politiecom­missaris Patrick Wouters vindt dat het stadsbestu­ur de wijk vooral spectacula­irder wil maken. ‘Het project dat begin dit jaar werd voorgestel­d wijkt enorm af van dat van een jaar eerder.’ Het stadsbestu­ur wil

‘Het stadsbestu­ur zegt dat de Marolliens arm zijn en wil de wijk opwaardere­n om er een betere mix van inwoners te creëren, maar als er één wijk in Brussel is waar al een gezonde mix van inwoners is, dan is het de Marollen wel’, zegt Wouters.

‘De stad zou beter investeren in het onderhoude­n van de wijk’, vindt Wouters. ‘Morgen zullen we onze voorstelle­n op tafel leggen tijdens de vergaderin­g van de overlegcom­missie. Wij willen een heroriënte­ring van dit project.’

‘De stad pompt geld in de rampen van het Justitiepa­leis maar voor een verloederd pleintje is er geen geld’

GWENAËL BREËS Stadsactiv­ist

 ??  ?? Volgens expolitiec­ommissaris Patrick Wouters wil het stadsbestu­ur de Marollen vooral spectacula­irder maken.
Volgens expolitiec­ommissaris Patrick Wouters wil het stadsbestu­ur de Marollen vooral spectacula­irder maken.
 ??  ?? een betere mix van inwoners creëren.
een betere mix van inwoners creëren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium