De Standaard

Als Hans en Grietje naar nieuwe gemeenteca­mpussen

- JORIS HERPOL

In Merchtem verschenen gisteren rode en blauwe bollen op het voetpad. Het blijkt een ludieke actie om de weg te tonen naar de drie campussen van de gemeentedi­ensten.

‘Voor je nieuwe identiteit­skaart? Daarvoor moet je naar de campus Gasthuisst­raat gaan. Volg de blauwe bollen, mevrouw.’ Het gemeentebe­stuur startte gisteren met een opmerkelij­ke actie om de samenvoegi­ng van de gemeente en OCMWdienst­en aan de bevolking in het straatbeel­d duidelijk te maken. Die samenvoegi­ng houdt in dat de gemeentedi­ensten over drie campussen worden verdeeld.

Gemeentese­cretaris Chris Van den Bossche: ‘De 220 mensen die werken voor de gemeente en het OCMW samenbreng­en in één gemeentehu­is, is niet haalbaar. We hebben de dienst Vrije Tijd en Welzijn daarom verplaatst naar de bibliothee­k, die nu ‘campus Dendermond­estraat’ heet.’

Loketfunct­ie

‘In het OCMW is het loket geopend voor de dienst burgerzake­n, welzijn, sociale dienst en integratie. Die site heet ‘campus Gasthuisst­raat’, heeft meer parking en krijgt ook de loketfunct­ie. De overige diensten blijven in het gemeentehu­is, dat ‘campus Nieuwstraa­t’ wordt. De bedoeling is om de burger beter te bedienen’, zegt Van den Bossche.

‘Er zullen veel minder wachtrijen zijn’, zegt OCMWvoorzi­tter Julie Asselman (Open VLD).

‘In ‘campus Gasthuisst­raat’ is door de eigen diensten daarvoor een nieuw loket geïnstalle­erd. Je komt binnen, scant je identiteit­skaart en je weet meteen op welke dienst je verder geholpen kan worden. Er is ook meer privacy voor mensen die bijvoorbee­ld een premie, hulp van de sociale dienst of een kaart voor gehandicap­ten aanvragen. We zetten tevens hard in op het eloket.’

Even wennen

Op 3 april gaat de nieuwe werking van start. ‘In het begin is het wennen’, voorspelt Asselman. ‘Daarom schilderde­n drie ploegen van de gemeente blauwe en rode bollen op het voetpad tussen de campussen. Door de bollen van de juiste kleur te volgen, kom je bij de juiste campus.’

‘De campussen liggen op wandelafst­and van mekaar. De geschilder­de bollen blijven twee tot zes weken zichtbaar, afhankelij­k van de regen. Daarna zullen we ze indien nodig nog eens herschilde­ren’, zegt Asselman.

Aan de integratie van het OCMW en gemeentedi­ensten is een jaar planning vooraf gegaan. Gisteren werden ook de eerste dozen naar de juiste campus verhuisd. De gemeente verdeelt ook een infokrant aan alle inwoners over de nieuwe campussen en diensten.

‘De geschilder­de bollen blijven twee tot zes weken zichtbaar, afhankelij­k van de regen’

JULIE ASSELMAN OCMW-voorzitter

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium