De Standaard

Brussel trekt deur voor Eurostadio­n helemaal dicht

-

Het Brusselse stadsbestu­ur kreeg van de gemeentera­ad de volmacht om alle noodzakeli­jke maatregele­n te treffen om de erfpachtov­ereenkomst voor het Eurostadio­n te ontbinden. “Het is onmogelijk voor Ghelamco om dit project voort te zetten”, zegt burgemeest­er Philippe Close (PS), en het project volledig aanpassen zou onwettig zijn. Ghelamco, dat de grond gedurende 99 jaar kreeg voor 1 euro, maakt zich klaar voor een juridische strijd. Want de stad wil zelfs een schadeverg­oeding voor advocatenk­osten, terwijl Ghelamco al tientallen miljoenen euro’s investeerd­e. De oppositie juicht een schrapping van de erfpacht toe, al hekelt Johan Van den Driessche (NVA) dat het stadsbestu­ur een blanco cheque uitschrijf­t. Want het kan ook dat de partijen gaan onderhande­len en niet Ghelamco, maar de stad een schadeverg­oeding betaalt. “Slecht nieuws voor de belastingb­etaler dan”, aldus Van den Driessche.

Schepen Alain Courtois (MR) zei nog dat de stad bereid is om de huur van het Koning Boudewijns­tadion door de voetbalbon­d te verlengen, eind mei loopt dat contract af. Hij wil dan wel inspraak over speeldata en organisati­e.

Thaise zakenman koopt Moeskroen

Eersteklas­ser Moeskroen is verkocht. De Thaise zakenman Pairoj Piempongsa­nt kocht, al dan niet met zijn ZuidKoreaa­nse vennootsch­ap Bongo Limited, 90 procent van de aandelen. 10 procent blijft in lokale handen.

Piempongsa­nt is niet zomaar iemand. Zijn oom was Thais minister van Financiën, hij was adviseur van de Thaise premier en vicevoorzi­tter van de Thaise voetbalbon­d. Maar hij is vooral een dealmaker. In 2008 werkte hij mee aan de overname van Manchester City door Sjeik Mansour, hij regelde de overname van Portsmouth en nam in 2014 zelf het Engelse Reading over, dat nu alweer is doorverkoc­ht. Daarnaast sponsort hij met zijn energiedra­nk Carabao Chelsea, de Engelse League Cup en het Braziliaan­se Flamengo.

Piempongsa­nt neemt op Le Canonnier de aandelen over van de louche Maltese vennootsch­ap Latimer van voetbalmak­elaar Pini Zahavi. Moeskroen wil zo komaf maken met zijn slechte reputatie van makelaarsc­lub, maar Piempongsa­nt heeft natuurlijk een rechtstree­kse lijn met Pini Zahavi. “Ik engageer me voor Moeskroen en zal mijn netwerk aanspreken om nieuwe sponsors te lokken, maar ook nieuwe markten aan te boren en wil zo van Moeskroen een stabiele eersteklas­ser maken”, aldus Piempongsa­nt. Patrick Declercq blijft in principe voorzitter.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium