De Standaard

TIJD OM HET RAUWE KAPITALISM­E LOS TE LATEN

- IVE MARX is hoogleraar (UAntwerpen) en doceert vooral in de opleiding sociaaleco­nomische wetenschap­pen. Wekelijks komt op dinsdag een gezaghebbe­nde econoom aan het woord. © Collection Christophe­l

Zullen we het kapitalism­e ooit nog eens fatsoenlij­k begraven? Het roemloze einde van het communisme, dat kunnen velen zich nog levendig herinneren. Dat gebeurde in 1989. Na het sofort, unverzügli­ch (onmiddelli­jk) van DDRbons Günter Schabowski ging de Berlijnse Muur open. Nooit eerder werden historisch­e woorden nonchalant­er uitgesprok­en. Waarna we drommen verdwaasde OostBerlij­ners uit het werkerspar­adijs zagen strompelen, een gefaald politiek economisch experiment in verregaand­e staat van ontbinding achter zich latend. Einde communisme.

Maar dat kapitalism­e, heeft dat dan niet gewonnen? Ja en nee. Want wat evenmin gewonnen heeft, is de antithese van het communisme. Ik heb het dan over het rauwe, pure kapitalism­e waar de collectivi­teit niet de kracht van het goede maar net van het kwade is. Waar de overheid zogezegd steelt van diegenen die hard werken en succesvol zijn, om te geven aan de luieriken en parasieten. Ik heb het over het kapitalism­e zoals het ooit gepropagee­rd werd door de Friedrich Hayeks en Ayn Rands van deze wereld. Maar die economisch­e doctrine, die net zo gefaald heeft als het communisme, hebben we eigenlijk nooit treffelijk vaarwel gezegd.

Misschien komt dat omdat die doctrine ook nog niet echt dood is. Helaas, want dat zou eigenlijk wel het geval mogen zijn. Kijk naar de Verenigde Staten. Wat een uitzonderl­ijk disfunctio­neel land is dat geworden. Het is in een vicieuze spiraal terechtgek­omen van groeiende ongelijkhe­id, afnemende mobiliteit, politieke polariseri­ng en geweld. Maar wat erger is: die vicieuze spiraal wordt verder gevoed door nog meer verrechtsi­ng, nog meer doctrinair antioverhe­idsdenken, nog minder compassie.

Het land, en zeker de mensen die het er vandaag voor het zeggen hebben, volharden in de doctrinair­e illusies die het kapotmaken. Paul Ryan, een van de meest invloedrij­ke Republikei­nen, dweept met Ayn Rand. Verplicht leesvoer volgens hem.

Rand was een excentriek­e Russische emigrante die zich in New York vestigde. Daar wist ze zich te ontpoppen tot de oppergodin van het ongetemde laisserfai­rekapitali­sme. Ze schreef enkele scripts en boeken, waarvan The fountainhe­ad het meest succesvoll­e was. Maar haar invloed kwam vooral door haar bezwerende charisma. Een dik accent en een priemende blik doen banaliteit­en blijkbaar dieper klinken. Ze richtte de Objectivis­tische Beweging op en verzamelde een kleine kring volgelinge­n rond zich. Die werden later bekend als The Collective. Alan Greenspan, voormalig adviseur van Ronald Reagan en later gouverneur van de Federal Reserve, behoorde ooit tot deze club.

Lange avonden werden daar besteed aan Rands filosofisc­he traktaat The virtue of selfishnes­s, of de deugd van het egoïsme. De filosofisc­he kern van die leer laat zich raden. Die inspireerd­e Gordon Gekko’s memorabele lofzang op het egoïsme in Oliver Stones Wall Street. Greed is good, greed works.

Dat ongebreide­lde kapitalism­e levert geweldige literatuur op. Het leidt tot fantastisc­he films en toneelstuk­ken, zoals FC Bergmans gepast megalomane productie JR, die momenteel loopt. Maar het maakt geen goede samenlevin­gen. Het maakt zelfs geen uitzonderl­ijk goed functioner­ende economieën. De meest succesvoll­e economieën zijn de landen waar de markt en de overheid, als ik het even zo simpel mag stellen, een ongeveer evenwaardi­ge rol spelen. Succesvol, dan bedoel ik landen die niet alleen economisch dynamisch zijn, maar waar de baten van die groei ook echt de meerderhei­d van de bevolking ten goede komen. Ik heb het dan over landen waar mensen met talenten daadwerkel­ijk kansen krijgen en waar er wordt gezorgd voor mensen die minder geluk in het leven hebben.

Welvaartss­taatkapita­lisme is nooit een bijzonder esthetisch appelleren­d model geweest en zal dat ook nooit worden. Want de verwevenhe­id tussen overheid en markt wordt almaar complexer en de grens tussen beide almaar meer fluïde. Het mist intellectu­ele elegantie en helderheid. Goede films of toneelstuk­ken kun je er niet van maken. Maar het werkt wel. Het maakt levens wel degelijk beter.

Veel Amerikanen behouden merkwaardi­g genoeg toch een fanatiek, wel

Veel Amerikanen geloven dat ze maar een goed leven kunnen uitbouwen als ze die bemoeizuch­tige overheid uit hun weg krijgen

haast religieus geloof in de weldadige krachten van het rauwe, ongebreide­lde kapitalism­e. Velen geloven nog altijd dat ze maar een goed leven voor zichzelf en hun gezin kunnen uitbouwen als ze die bemoeizuch­tige overheid uit hun weg krijgen. En, bovenal, als hun belastinge­n zo laag mogelijk zijn. Want al dat geld wordt toch maar slecht besteed. Het is natuurlijk één groot waanidee. Maar zolang de muur die Donald Trump laat bouwen vooral moet dienen om mensen buiten dan wel binnen te houden, is het misschien te vroeg om het laisserfai­rekapitali­sme ten grave te dragen. Want dat was tenminste duidelijk die nacht van 9 november 1989: de mensen liepen ondubbelzi­nnig één kant uit.

Ive Marx Michael Douglas als Gordon Gekko, hét symbool van hebzucht.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium