De Standaard

BRAM TRACHET

- Postdoctor­aal onderzoeke­r aan de Ecole Polytechni­que Fédérale de Lausanne (Zwitserlan­d).

Niet alleen de F16’s, maar ook de kerncentra­les zijn aan vervanging toe. is verbaasd dat in het eerste dossier voor vernieuwin­g wordt gepleit en in het andere voor oplapwerk. kerncentra­les wel gewoon draaien. In andere woorden: de oldtimerme­tscheurtje­s krijgt een nieuwe distributi­eriem, maar zal nog tot 2034 operatione­el blijven.

De potentieel desastreuz­e gevolgen van die beslissing blijven in deze discussie al te vaak onderbelic­ht. Als een F16 het ooit begeeft, is dat een drama voor de piloot en zijn familie, en ook voor de internatio­nale geloofwaar­digheid van België. Maar als een van de kerncentra­les het ooit begeeft, leidt dat tot een totale implosie van de Belgische economie (de gevolgen voor de volksgezon­dheid laten we hier even buiten beschouwin­g – daar zijn jodiumpill­en voor). Een risico dat geen enkele verzekerin­gsmaatscha­ppij ter wereld durft te verzekeren, maar dat niettemin door de NVA wordt weggezet als verwaarloo­sbaar.

In een interview in deze krant poneren Andries Gryffroy en Bert Wollants, energiespe­cialisten van de NVA, dat er geen enkele studie bestaat die beweert dat de kerncentra­les in 2034 niet langer veilig zouden zijn (DS 5 maart). Dat er ook geen enkel energiebed­rijf bestaat dat bij zo’n studie baat zou hebben, is waarschijn­lijk gewoon toeval. BRAM TRACHET

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium