De Standaard

De oldtimer en de porseleink­ast

- © belga

‘Je kunt een oldtimer ook honderd jaar langer laten rijden.’ In zijn ijver om de bevolking te overtuigen van de nood aan nieuwe gevechtsvl­iegtuigen, gebruikte kolonel Harold Van Pee vorige week deze interessan­te metafoor. Hij werd in zijn reactie gesteund door Bart De Wever (NVA), die insinueerd­e dat het geen toeval is dat het F16rapport net op dat moment verspreid werd.

De Amerikaans­e vliegtuigb­ouwer Lockheed Martin heeft er alle belang bij dat de F16’s langer in de running blijven. De kosten van zeven extra dienstjare­n voor de bestaande F16’s worden op 2,2 miljard euro geraamd – belastingg­eld dat voor een groot deel naar Lockheed Martin zelf zou vloeien. Bovendien werd in deze krant gesuggeree­rd dat in de periode 20302035 de F35 van Lockheed Martin de enige overgeblev­en keuze zal zijn om de F16 te vervangen, omdat de concurrent­en die nu nog in overweging worden genomen, tegen dan al uit productie zullen zijn (dS Avond 22 maart).

Lockheed Martin casht bij een verlenging van de levensduur van de F16’s dus twee keer, terwijl concurrere­nde bedrijven uit de boot dreigen te vallen – de goede verstaande­r begrijpt dat in zulke omstandigh­eden een mailtje naar de socialiste­n snel verstuurd is. De NVA, de ethische rots in een corrupte branding, laat zich zo snel niet om de tuin leiden. De nieuwe vliegtuige­n moeten en zullen er komen, de oldtimer moet en zal worden vervangen. Want die 3,6 miljard euro voor de nieuwe vliegtuige­n zul je over zeven jaar sowieso moeten uitgeven, dus dan kun je het even goed meteen doen. Toch?

Die andere oldtimer

De Belgische politiek heeft nog een andere oldtimer in de garage staan die dringend aan vervanging toe is: de kerncentra­les. Ook in dit dossier wordt de kostprijs voor een vervanging geraamd op 3,6 miljard euro en bestaat de optie om de oldtimer nog een paar jaar langer in de running te houden. En jawel, ook hier ziet het ernaar uit dat hetzelfde bedrijf twee keer langs de kassa zal passeren: het Franse energiebed­rijf Engie roomt niet alleen de nucleaire winst af, het staat ook in voor de bouw van de gascentral­es die op termijn onze kerncentra­les moeten vervangen. Het officiële partijstan­dpunt van de NVA? Oplappen en zolang mogelijk draaiende houden, die kerncentra­les. Want investeren in alternatie­ven, dat kan later nog altijd.

Toegegeven, ik gooi twee complexe dossiers op een hoop en reduceer de discussie zo tot een karikatuur. Geen van beide dossiers gaat alleen over geld. Kerncentra­les bieden meer bevoorradi­ngszekerhe­id en stoten minder CO2 uit dan gascentral­es, en nieuwe straaljage­rs zijn broodnodig om onze defensieve taken te garanderen en niet langer als kneusje van de Navo aangezien te worden. Maar los van het feit dat je voor elk argument een tegenargum­ent kunt bedenken, stel ik vast dat het debat na enkele ethische en principiël­e omwegen steeds weer terugkeert naar dat ene onderdeel dat het makkelijks­t te becijferen valt: de kostprijs. Een ethische discussie wordt zo een discussie over cijfers.

In het geval van de kerncentra­les hangen die cijfers samen met de toekomstig­e energiepri­js, die afhangt van de geopolitie­k en dus in essentie even onvoorspel­baar is als het ochtendhum­eur van Donald Trump. In het geval van de F16’s hangen de cijfers af van hoeveel andere landen F16’s blijven onderhoude­n, evenmin exacte wetenschap dus. Het is een context waarin geheime rapporten die de geschatte kostprijs naar boven of beneden bijstellen zelden ‘toevallig’ op het bureau van journalist­en terechtkom­en. Een context waarin al snel geïnsinuee­rd wordt dat bepaalde politici zich voor de kar van bepaalde bedrijven laten spannen ook.

Scheurtjes hier en daar

Maar wat politici met al hun gekibbel uit het oog verliezen, is dat die twee oldtimers in tussentijd niet gewoon broederlij­k naast elkaar in de politieke garage staan. De ene, bekrast en met scheurtjes hier en daar, wordt dag in dag uit gebruikt om de kinderen naar school te brengen (en van energie te voorzien). De andere, die nog net iets meer glimt, wordt alleen van stal gehaald in het weekend (of als er oorlog is) en dient vooral om op te scheppen tegen de jeugdvrien­den van de Navo.

Je zou verwachten dat een gezinshoof­d dat de vlijtig bij elkaar gespaarde spaarcentj­es wil aanspreken om een oldtimer te vervangen, daarbij niet alleen aan de financiële kant van de zaak denkt. Je maakt je vooral zorgen omdat de wagen waarmee je dag in dag uit je kinderen naar school brengt geen airbags heeft, omdat de kinderstoe­ltjes in zo’n oldtimer niet kunnen worden vastgeklik­t, of omdat de kreukelzon­e van zo’n oldtimer een stuk beperkter is dan die van een moderne wagen.

Niet dus. Als de NVA haar zin krijgt, dan wordt de glimmende oldtimer eerst vervangen. De jeugdvrien­den van de Navo komen volgende maand op bezoek, weet u wel. Ondertusse­n ziet ze er geen been in om de beslissing over die andere oldtimer uit te stellen tot na de verkiezing­en van 2019. Volgens het NVAscenari­o zouden er de komende jaren een vijftal gloednieuw­e gascentral­es bij moeten komen om de kerncentra­les zo veel mogelijk te ontlasten, maar blijven de twee meest recente

Als een van de kerncentra­les het ooit begeeft, leidt dat tot een implosie van de Belgische economie

 ??  ?? ‘Lockheed Martin heeft er alle belang bij dat de F16’s in de running blijven.’
‘Lockheed Martin heeft er alle belang bij dat de F16’s in de running blijven.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium