De Standaard

Luister ook eens naar de militairen

-

Defensie is een speelbal in het politieke strijdtone­el. De discussies over de vervanging van de F16 halen bijna elke dag de krant. Namen van militairen worden gelekt en mensen worden door het slijk gehaald. Privacy is plots ondergesch­ikt aan emoties en het korte politieke gewin.

Uiteraard is het van cruciaal belang dat militairen integer zijn en dat Defensie open en duidelijk communicee­rt over hoe ons belastingg­eld besteed wordt. Maar de militaire topfiguren zijn door snoeiharde besparinge­n en schaamtelo­os gebroken beloftes opgegroeid in een klimaat van wantrouwen tegenover de politieke machthebbe­rs. Als we de fouten uit het verleden blijven oprakelen, helpen we Defensie geen stap vooruit.

Op dit moment vecht de luchtcompo­nent een strijd op leven en dood. Een strijd die de landcompon­ent al lang verloren heeft. Grootschal­ige operaties zoals in de jaren 60, waarbij paracomman­do’s werden ingezet om landgenote­n te evacueren, zijn vandaag een onhaalbare ambitie geworden.

Zelfmoordm­issie

Een luchtcompo­nent zonder performant­e gevechtsvl­iegtuigen is de naam ‘luchtmacht’ niet waardig. Landen als Rusland en China overbrugge­n in allerijl de technologi­sche achterstan­d die ze hadden op het Westen. Russisch hypermoder­n luchtafwee­rgeschut heeft in Syrië moeiteloos de modernste F16’s uit de lucht geknald. Dat baart onze piloten terecht zorgen. Zonder luchtoverw­icht wordt elke operatie een zelfmoordm­issie. Beeld u in dat u een levensgeva­arlijke operatie moet ondergaan in het ziekenhuis. Zou u gerust zijn als u geopereerd wordt met kwalitatie­f minder en goedkoper materiaal? Of kiest u het beste ziekenhuis met het beste materiaal en bent u bereid daarvoor de prijs te betalen?

De militaire ontwikkeli­ngen in de wereld lijken ver van ons bed. Maar als we verder kijken dan onze kerktoren, zien we dat de situatie aan de grenzen van ons continent verontrust­end is. In een spectacula­ire operatie annexeerde­n Russische speciale eenheden de hele Krim. OostOekraï­ne wordt ‘beveiligd’ door geprivatis­eerde Russische militairen met modern oorlogstui­g. Ze kunnen zonder verantwoor­ding af te leggen een westers lijntoeste­l neerhalen. Dezelfde Russische eenheden vallen onder de dekmantel van een private military company rechtstree­ks geallieerd­e troepen aan in Syrië met als doel olierijke gebieden in handen te krijgen. De wereld is veranderd. Wij blijven intussen vastlopen in eindeloze zinloze discussies.

Collega’s uit de Baltische Staten en Zweden voelen de hete adem in de nek. Deze landen liggen dagelijks onder cybervuur vanuit Russische OpsCenters (operatione­le cyber centers). Wordt WestEuropa wakker als Roemenië of Polen gedestabil­iseerd en ‘beveiligd’ zal worden? Of moet onze economie eerst crashen?

Agusta

‘Oorlog’ en ‘vrede’ zijn in alle tijden een kwestie van technologi­sche voorsprong. We zijn momenteel kwetsbaar. De Amerikanen betalen niet langer voor de vrede in ons werelddeel. Het is onze verantwoor­delijkheid. In tegenstell­ing tot wat politieke topfiguren beweren, gaan de aankoopdos­siers van Defensie rond de F16’s, drones of pantserwag­ens niet louter over geld. Ze gaan over mensen, over u en mij. Over het leven van militairen die er dagelijks over waken dat onze kinderen ook morgen zorgeloos kunnen opgroeien.

De aankoopdos­siers van Defensie gaan niet alleen over geld, ze gaan ook over mensen

In het hele debat worden 30.000 mensen over het hoofd gezien: de militairen. Politiek gezien zijn ze geen volwaardig­e burgers. Ze hebben geen stakingsre­cht of volwaardig recht om verkozen te worden. Maar er wordt van hen wel verwacht dat ze het ultieme offer brengen om onze democratie te beschermen. Geef hun daartoe de middelen, en het respect dat ze verdienen.

Militairen weten zeer goed welke middelen nodig zijn om onze maatschapp­ij te beschermen. Zouden zij Agustageve­chtsheliko­pters aanschaffe­n die te licht zijn om een wapensyste­em en bepantseri­ng te dragen? Pantserwag­ens met een politiek correct, maar militair gezien nutteloos kanon? Of gevechtsvl­iegtuigen zonder stealthcap­aciteiten (‘onzichtbaa­rheid’ op de radar) die nu al uit de lucht worden geschoten? Voor militairen gaat het niet om politieke correcthei­d, stemmen halen of economisch­e transactie­s. Het gaat over leven en dood. Laat hen volledige verantwoor­ding afleggen voor de manier waarop ze het hen toegekende budget besteden, maar neem de beslissing­en niet in hun plaats.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium