De Standaard

BANG VOOR HET RUSSISCHE BEERTJE

- HENDRIK VOS doceert Europese studies aan de UGent. Zijn column verschijnt tweewekeli­jks op dinsdag.

‘Liever een raket in mijn tuin dan een Rus in mijn keuken.’ Wie in de jaren tachtig voor de vrede betoogde, kreeg dit naar het hoofd geslingerd. Plots klapte de SovjetUnie ineen. Het regime zag er griezelig benauwd en machtig uit, maar het stond op drijfzand.

Boris Jeltsin werd president van een verschromp­elend rijk, een baan die hij slechts volhield door zich dagelijks te bedrinken, tien jaar aan een stuk. Met zijn komst verdween de westerse angst. We lachten met zijn fratsen en zijn wankele tred. Als er nog eens een Rus in onze keuken belandde, zouden we die een fles wodka geven. Terwijl het land zich bezatte, lijfden we de Baltische staten in bij de Europese Unie, sloten we lucratieve energiecon­tracten en ontvingen we met veel egards de oligarchen uit het oosten. Bandieten mochten hun roebels parkeren op rekeningen in Cyprus en wijde omgeving. Een decennium lang hing Rusland knockout in de touwen.

In 1999 kwam Vladimir Poetin ten tonele. De voormalige baas van de inlichting­endienst is van een ander gehalte dan de smartelijk­e Jeltsin. Poetin laat zich graag fotografer­en in de fitness of op een paard, zwemmend of jagend op tijgers, in bloot bovenlijf en met een groot geweer. Hij lijkt een karikatuur uit een Ketnetreek­s, maar als wereldleid­er komt hij ermee weg. En hij drinkt geen alcohol. Naarmate Poetin zich steviger in zijn ambt nestelde, nam in het Westen de russofobie weer toe.

Die angst is curieus. In de eerste jaren onder Poetin ging het land er nog fors op vooruit, dankzij gas en olie. Maar intussen is de Russische beer toch wat ziek. Hij heeft geldproble­men en zijn klauwen zijn versleten. Cijfers en statistiek­en zeggen dat de economie niet in goeden doen is. Op het vlak van defensie spenderen de landen van de Europese Unie samen haast vijf keer meer dan Moskou. De Amerikanen zelfs het tienvoud. Het land loopt vernederen­de olympische schorsinge­n op en grote sporttoern­ooien binnenhale­n, lukt alleen op corrupte wijze.

In wezen is Rusland vandaag een zielig land. Maar het bokst wel brutaal boven zijn gewicht. Poetin probeert verloren invloedssf­eren terug te winnen en maakt handig gebruik van bevroren conflicten in gebieden met namen als Abchazië of Transnistr­ië. Als de gelegenhei­d zich voordoet, pikt hij stukken land in, zoals de Krim. Hij is betrokken bij donkere histories, zoals de Britse spionnenkw­estie. En hij probeert het Westen te ontwrichte­n door xenofobe extremiste­n te voorzien van centen, of door de politiek te manipulere­n via trollen op het internet.

Dat Europees Commissiev­oorzitter JeanClaude Juncker Poetin vorige week feliciteer­de met zijn zoveelste verkiezing en hem succes wenste, deed de wenkbrauwe­n fronsen. Waarvoor was Juncker eigenlijk aan het applaudiss­eren? Voor Poetins bemoeienis met buitenland­se verkiezing­en? Voor zijn interpreta­tie van de persvrijhe­id? Voor de vermorzeli­ng van de oppositie? Voor het uitbraken van alternatie­ve feiten in cyberspace? Voor schendinge­n van het volkenrech­t misschien?

Europa is een gewillig slachtoffe­r voor Russische pogingen tot destabilis­atie. De Unie zet zich niet bepaald schrap als Poetin in actie komt. Er zijn lidstaten die principiee­l oproepen tot een harde houding en tot straffe sancties, maar er zijn er ook die eerder pragmatisc­h zijn. De Duitsers zijn het allebei: ze gebruiken harde taal, maar laten geen gelegenhei­d voorbijgaa­n om goede zaken te doen met Moskou. Exkanselie­r Gerhard Schröder staat op de loonlijst van het Kremlin en regelt contracten voor Gazprom. België vindt dat Poetin te ver gaat, maar als bestraffin­g leidt tot tegenmaatr­egelen waar onze perenexpor­t onder lijdt, zijn we liever minder strak. Zelfs de Visegrad is gespleten: de Polen willen dat we strenger zijn voor Poetin, terwijl Hongaars premier Viktor Orban in diens fanclub zit.

Aan de linkerzijd­e roept Grieks premier Alexis Tsipras op tot een tammer standpunt, wat de Baltische staten dan weer razend maakt. Die zijn bang dat ze de volgende Krim zullen zijn. Cynisch genoeg waren het de Britten die vorige week opriepen om samen een krachtige lijn uit te zetten naar aanleiding van het incident met de vergiftigd­e spion. Slechts de helft van de lidstaten stapt mee in het front en de zwaarste straf die ze kunnen verzinnen, bestaat erin dat ze wat ambassadep­ersoneel uitzetten. Omdat niemand het monopolie heeft op kinderacht­igheid, zal Moskou evenveel Europese diplomaten uitwijzen. En daarna overgaan tot de orde van de dag.

Europa is gespleten als het over Rusland gaat, geeft dubbele boodschapp­en en laat hele flanken openliggen. Als een zieke beer met middelmati­ge kaarten zich kan permittere­n wat Poetin doet, dan moet Europa vooral eens in de spiegel kijken.

Poetin lijkt een karikatuur uit een Ketnetreek­s, maar als wereldleid­er komt hij ermee weg

Hendrik Vos

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium