De Standaard

De natie gaat boven het kind

Barack Obama tweette dat hij de mars tegen wapengewel­d geweldig vond. Maar misschien had hij als president eerder de roep om kinderrech­ten moeten steunen, oppert HANS VAN CROMBRUGGE, dan die om een twijfelach­tige soort vrijheid.

- Pedagoog verbonden aan de Odisee Hogeschool. Niet alleen de wapenwetge­ving in de VS houdt weinig rekening met het belang van kinderen, ook op andere vlakken worden hun rechten geschonden.

De kinderen en jongeren in de Verenigde Staten komen op straat. Ze zijn verontwaar­digd omdat de overheid nog steeds geen maatregele­n heeft genomen die een veilig leven kunnen waarborgen (DS 26 maart). Terecht richten ze hun pijlen op de veel te tolerante wapenwetge­ving en de machtige wapenlobby, die zich verzet tegen beperkinge­n op de vrije wapendrach­t.

Dat de wapenindus­trie haar belangen wil verdedigen, is niet verwonderl­ijk. Opmerkelij­ker is dat deze lobby zichzelf opwerpt als verdediger van fundamente­le American values zoals die vastgelegd zijn in de grondwet en Bill of Rights. Dat is niet zomaar een retorische truc. Zelfs zogenaamd progressie­ve presidente­n als Bill Clinton en Barack Obama wilden hun handen niet verbranden aan de wapenwetge­ving.

Recht op vrijheid

Raken aan het Tweede Amendement staat gelijk aan raken aan de stichtende waarden en identiteit van de VS. Voor velen is de vrijheid om wapens te bezitten en te gebruiken niet alleen een fundamente­el recht van de burger, maar als zodanig ook een mensenrech­t. Geen recht op vrijheid zonder dat je dat recht ook mag verdedigen. Vooral tegen een centrale overheid die aangesteld is door zich verenigend­e (burgers van) staten om hen in hun vrijheid te ondersteun­en.

Het belang van het kind wordt ondergesch­ikt gemaakt aan dat van de natie. De legitieme vraag van de kinderen en jongeren zal in naam van de vrijheid van mens en burger wellicht niet zomaar ingewillig­d worden.

Het is op grond van diezelfde fun HANS

VAN CROMBRUGGE

Wie? Wat? damentele vrijheid dat de VS het Internatio­nale Verdrag van de Rechten van het Kind (IVRK) als enige land ter wereld niet geratifice­erd hebben en dat ook niet snel zullen doen. Clinton heeft tijdens zijn ambtsperio­de het IVRK wel onderteken­d, maar nooit ingediend bij de Senaat voor goedkeurin­g. Zonder bekrachtig­ing van de Senaat is die handtekeni­ng van weinig of geen waarde. En ook Obama – die de VS als champion van de mensenrech­ten zag – waagde zich niet aan zo’n ratificati­eprocedure, omdat hij wist dat de vereiste tweederdem­eerderheid verre van evident was.

Tegen het gezin

Want ook hier gaat het niet om de belangen van kinderen, maar wel om de fundamente­le waarden van het gezin, die deze van de natie en dus van de mens zelf zijn. De family valueslobb­y beweert dat, onder het mom van kinderrech­ten, de Verenigde Staten beroofd zullen worden van hun soevereini­teit, en dat de ouders (zowel als individu, als in gemeenscha­p) niet langer de vrijheid zullen hebben hun kinderen op te voeden volgens hun fundamente­le overtuigin­gen.

De (burgers van de) staten die zich verenigden, hebben dit gedaan onder de voorwaarde dat niet de centrale overheid, maar zijzelf hun kinderen kunnen opvoeden en het onderwijs geven dat zij geschikt achten. Diezelfde overheid moet dat waarborgen. Zonder die ouderlijke vrijheid stelt de vrijheid van de mens en de burger niets voor. Of zoals Alexis de Tocquevill­e al vaststelde voor de Amerikaans­e democratie: zonder de familie zou de burger al leen staan in zijn strijd tegen de onderdrukk­er.

De Amerikaans­e burger, die voortduren­d voor zijn vrijheid vecht tegen een opdringeri­ge centrale overheid, zal die vrijheid toch niet laten beperken door de kinderrech­tenexperts van de VN? Experts die – zo stelt die burger zich voor – de family values niet koesteren: ze zijn voor het recht op abortus, tegen religieuze opvoeding, voor een monopolie van het openbaar onderwijs en voor een maximale vrijheid van kinderen. Kortom, ze zijn tegen het gezin.

Ondertusse­n zitten duizenden minderjari­gen in gevangenis­sen (meer dan 50.000 op een gemiddelde dag, van wie velen bij volwassen ge vangenen), maakt een tiental staten nog steeds geen onderschei­d tussen minder en meerderjar­igen wanneer ze misdaden bestraffen en moeten minderjari­ge delinquent­en dwangarbei­d verrichten in jeugdgevan­genissen die gerund worden als bedrijven die winst moeten maken (en dat ook doen). Plaatselij­ke overheden maken geen middelen vrij voor degelijk openbaar onderwijs voor alle kinderen en de normen voor minimale gezondheid­szorg voor kinderen zijn in de VS lager dan die in menig minder rijk land. Dat alles moet kunnen in naam van die fundamente­le vrijheid van ‘de mens’ en de onvervreem­dbare family values die stichtend zijn voor de VS.

Het belang van kinderen wordt nog steeds ondergesch­ikt gemaakt aan ‘hogere’ belangen – die van de democratie, de natie en de mensheid. De mars tegen de wapenwetge­ving en voor een veilige schoolomge­ving is een eerste stap naar een nog veel langere mars: voor de erkenning van kinderrech­ten als fundamente­le mensenrech­ten in de VS.

Voor veel Amerikanen is de vrijheid om wapens te bezitten en te gebruiken een mensenrech­t

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium