De Standaard

Nieuws kan zo banaal zijn

-

Zo gaat het elke keer, als ik van een re portagerei­s terugkom. Dan lees ik de kran ten, luister ik naar de nieuwsberi­chten en ben ik altijd uitermate verbaasd over de ba naliteit van de krantenkop­pen die het nieuws van de dag uitschreeu­wen. Het ergst vind ik de first world problems, de zo genaamde ‘nieuwsfeit­en’ waarvan niemand nog lijkt te beseffen dat het de uitwassen zijn van een rijke, zelfgenoeg­zame maat schappij die haar zin voor proportie verlo ren is.

Een willekeuri­ge grabbel. ‘70 procent van de huisdieren is obees.’ Het probleem van volgevrete­n huisdieren dus, die ook nog eens te weinig bewegen. ‘Lest het ene water beter de dorst dan het andere?’ Tja. Je zal maar een nomade zijn in de woestijn van Niger of een Portugees op een berg zon der bron. Of deze: het altijd weerkerend­e gezeur over de veranderin­g van winter naar zomertijd, of omgekeerd.

Bijzonder behoedzaam word ik, als der gelijke, banale ‘nieuwsfeit­en’ ook nog eens aan ‘wetenschap­pelijk onderzoek’ gekop peld worden. Gisteren: ‘Zomertijd zorgt voor meer hartaanval­len.’ Volgens het on derzoek van professor X van universite­it Y zou, gedurende de eerste dagen na de om schakeling naar de zomertijd, het aantal hartaanval­len stijgen met 7 procent. Sorry, maar dat ‘nieuws’ geloof ik dus niet.

Waar of niet waar? Die vraag stel ik mij steeds vaker. Want in de loop der jaren heb ik geleerd dat een mens niet alles moet ge loven wat gezegd of geschreven wordt, en dat er altijd wel een professor Z van univer siteit P gevonden kan worden die precies het tegenoverg­estelde beweert.

Verder zijn er nog de nieuwsfeit­en die gewoonweg geen nieuwsfeit­en zijn. Non nieuws dus, omdat het evidenties zijn. Out of the blue staan ze in koeien van letters op de voorpagina, waar ze gewoonweg niet thuishoren. ‘Hoe jonger de dokter, hoe min der antibiotic­a.’ Ja dus, tegenwoord­ig schrijven artsen minder antibiotic­a voor dan vroeger. Ja, die veranderin­g in voorschrij­fgedrag hebben we allemaal al een hele tijd kunnen vaststelle­n. Ja, vroeger kwam je bij een griep of keelontste­king vaker met een antibiotic­avoorschri­ft thuis dan nu. Ja, dat is goed. Fijn. Zeker weten. Maar is dát nieuws? Moet deze ‘studie’ de krant halen? Wil ik op de voorpagina van mijn krant lezen dat de ‘psychologe in De Mol’ als eerste afvalt?

Ach, misschien moet ik al dat fout, onwaar en nonnieuws, al die first world problems maar gewoon negeren. En mij toespitsen op dat ene nieuwsitem dat me oprecht gelukkig stemde: de massaprote­sten in Washington en zovele andere Amerikaans­e steden tegen wapenbezit en geweld. Dát vind ik pas nieuws. Dát wil ik graag lezen. Dát wil ik graag geloven. Dát vind ik relevant.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium