De Standaard

GASTGEZINN­EN MAXIMILIAA­NPARK ZIJN OPVANG MIGRANTEN STILAAN MOE

Sinds kort blijven elke nacht tot dertig migranten in het Maximiliaa­npark achter. Nieuwe gastgezinn­en kunnen zij die afhaken niet compensere­n.

- VAN ONZE REDACTEUR JEF POPPELMOND­E © Kristof Vadino

BRUSSEL I ‘Het team is vertrokken. Onmogelijk om de resterende vrienden nog te tellen. Nog te veel buiten, echt te veel ...’ Dat stond afgelopen zondag, even voor middernach­t, te lezen op de Facebookpa­gina van het Burgerplat­form voor Overnachti­ngen. Nog altijd zetten elke nacht Vlaamse, maar vooral Brusselse en Waalse gezinnen hun deuren open voor migranten die in de hoofdstad gestrand zijn (DS 20 januari). Maar stilaan komt er zand in de machine.

De tijd dat de vrijwillig­ers elke avond iedere migrant in het Brusselse Maximiliaa­npark aan een slaapplaat­s konden helpen, is voorbij. ‘Al sinds het einde van de krokusvaka­ntie, vijf weken geleden, gaat het met ups en downs. Maar de jongste dagen lukt het geen enkele avond meer om voor iedereen een bed te vinden’, zegt Marie Lesy, de coördinato­r van de Nederlands­talige poot van het Burgerplat­form.

Gemiddeld stromen elke avond 450 tot 510 migranten in het park toe, van wie er twintig tot dertig niet aan een bed geholpen kunnen worden. De vraag is sinds het begin van de winter nochtans niet noemenswaa­rdig gestegen, zegt het Burgerplat­form. Ook volgens de Brusselse politie is er geen sprake van een toename van het aantal migranten in en rond het Noordstati­on en het park.

Maar het aantal geboden slaapplaat­sen neemt af. ‘Daar zijn verschille­nde redenen voor’, zegt Lesy. ‘Veel gezinnen nemen niet langer elke avond nieuwe mensen in huis, maar focussen zich op enkele gasten die ze verregaand begeleiden, onder meer tijdens hun asielproce­dure. Hun bedden komen niet meer vrij.’

‘Daarnaast zijn veel gastgezinn­en moe. Ze zoeken ademruimte.

‘De jongste dagen lukt het geen enkele avond meer om voor iedereen een bed te vinden’

MARIE LESY Coördinato­r Burgerplat­form

Sommige haken voor altijd af, andere nemen even een pauze. Het is dan ook bijzonder intensief om elke avond opnieuw onbekenden in huis te nemen.’ (zie inzet)

Volgens Lesy bieden zich wel nog geregeld nieuwe gezinnen aan. ‘Maar het gaat niet meer zo snel als in het begin. Zij volstaan niet om de gezinnen die afhaken te compensere­n.’

Winteropva­ng sluit

Nog een verklaring, aldus coördinato­r Mehdi Kassou, ‘is de toename van het aantal controles in Calais en de toegenomen aanwezighe­id van politie en veiligheid­sagenten op autosnelwe­gparkings’. Daardoor zijn ‘pogingen’ om over te steken naar Engeland ‘moeilijker’ en blijven de migranten langer in België op zoek naar slaapplaat­s.

En dan is er nog een laatste, belangrijk­e verklaring. Bij aanvang van de winter stelde het Brusselse stadsbestu­ur aan het platform een gebouw ter beschikkin­g in Haren. Dat biedt plaats aan tweehonder­d mensen, maar ‘op moeilijke avonden aarzelden we niet om er een noodvloer te openen met grote opblaasmat­rassen om dertig tot vijftig mensen extra te ontvangen’, zegt Kassou. Sinds enkele weken is dat niet langer toegelaten, omwille van de brandveili­gheid.

Dat alles leidt ertoe dat het Burgerplat­form én de migranten in de Brusselse Noordwijk moeilijke tijden doormaken. ‘De komende weken zullen cruciaal en beslissend zijn’, meent Kassou. Het gebouw dat ze van de stad Brussel kregen, was immers alleen voor de winter. Eind april zal het samen met de overige winteropva­ng de deuren sluiten. Het platform ‘bestudeert verschille­nde pistes om een oplossing te bieden’ en te vermijden dat binnenkort elke avond nog eens tweehonder­d extra mensen een bed bij een gezin moeten vinden.

Omdat oversteek naar Engeland moeilijker werd, blijven migranten langer in België op zoek naar slaapplaat­s

 ??  ?? Enkele migranten bij een gezin dat wel nog slaapplaat­sen ter beschikkin­g houdt.
Enkele migranten bij een gezin dat wel nog slaapplaat­sen ter beschikkin­g houdt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium