De Standaard

Liegen en bedriegen bij de edele balsport voor deftige heren

- HANS JACOBS

En u dacht bij cricket aan netjes geklede, gezapige gentlemen die een sport bedrijven waarvan de spelregels u ontgaan? Oké. Maar ook een sport van liegen en bedriegen, zo blijkt uit de jongste farce, waarbij de Australisc­he nationale ploeg foefelde met de speelballe­n.

Shame. Schaamte. Opvallend hoe eensgezind de Australisc­he media op hun voorpagina’s zijn over de actie van cricketint­ernational Cameron Bancroft. Tijdens de wedstrijd ZuidAfrika–Australië haalt Brancroft uit zijn broekzak een soort gele plakband die hij nogal knullig probeert weg te moffelen in zijn onderbroek. Wat hij niet weet: de camera’s hebben alles in geuren en kleuren gefilmd.

Meer nog, ook zijn voorgaande geknoei is in beeld gebracht. Hij heeft met de plakband steentjes aan de rand van het veld opgepikt en een deel van de bal ruwer gemaakt door hem tegen plakband met steentjes te wrijven – om zo de baan van de bal te beïnvloede­n en het de slagman van de tegenstand­er zo moeilijk te maken om de bal te raken. Oeps.

Wat blijkt? Het snode plan is geen eenmansact­ie, maar een plan be raamd door de kapitein, vicekapite­in en enkele andere ervaren spelers tijdens een lunch voor de wedstrijd. Shame, inderdaad. De Australisc­he premier breekt met een inderhaast belegde persconfer­entie live in op het tvnieuws, als betreft het een nationale ramp. Dat hij geschokt is, zegt hij, diep ontgoochel­d. Dat zijn jongens rolmodelle­n moeten zijn. De voorzitter van de Australisc­he cricketbon­d stuurt stante pede een onderzoeks­team naar Kaapstad – alsof een moordzaak van staatsbela­ng moet worden opgelost.

De spelers beweren dat het bij die ene keer is gebleven. Maar beelden van de recentste Ashes, de traditione­le confrontat­ie tussen Engeland en Australië, worden opgediept. Australië wint, aanvoerder Steve Smith wordt verkozen tot Australiër van het Jaar. Maar er is ook te zien hoe Bancroft voor de wedstrijd zijn zakken vult – letterlijk dan – met… suiker. Dezelfde methode, iets andere substantie: ook met de suiker zou de bal gemanipule­erd zijn. Het onderzoek, de taak van de overgevlog­en onderzoeks­commissie, is nog niet helemaal afgerond. Kapitein Smith en zijn vicekapite­in zijn alvast één wedstrijd geschorst en Bancroft krijgt een geldboete. Smith heeft ook een stap opzijgezet bij zijn Indiase club Rajasthan Royals. De discussie woedt intussen volop of de cricketers er zo makkelijk van af mogen komen.

Spot fixing

Opnieuw, voor de zoveelste keer, blijkt cricket lang niet zo smetteloos als de outfits van de gentlemen. Op de lijst van geschorste cricketspe­lers van de voorbije jaren prijkt een twintigtal internatio­nals. Enkele Pakistani die tot de beste werpers te wereld horen, werden enkele jaren geleden minstens vijf jaar geschorst omdat ze met opzet enkele ballen slecht wierpen en zo een deel van het spel beïnvloedd­en, maar niet de uiteindeli­jke uitslag van de wedstrijd – spot fixing heet zoiets.

En dan is er nog de pure omkoping. De voorbije jaren sprongen malafide bookmakers op de wereld van het cricket. Vooral de Indiase gokfmaffia spint er garen bij, zo blijkt uit de schandalen. Cricket leent zich dan ook tot weddenscha­ppen: in een testmatch (eigenlijk een vijfdaagse serie van wedstrijde­n) worden ongeveer 2.700 ballen gebowld. En er kan worden ingezet op elke bal afzonderli­jk: wordt hij buitengesl­agen, wordt hij gevangen…

Eén van de bekendste omkoop schandalen is Cronjegate. Hansie Cronje, destijds de illustere aanvoerder van ZuidAfrika en symbool van onkreukbaa­rheid, had geld ontvangen van Indiase gokbazen om wedstrijde­n te manipulere­n. Hij bleek twintig geheime bankrekeni­ngen te bezitten en de spil van een gestructur­eerde omkoopcarr­ousel. Hij kreeg dan ook een levenslang­e schorsing.

Dode coach

Of wat te denken van de aldannietm­oord op Bob Woolmer? De Engelse coach van de Pakistaans­e nationale ploeg werd in zijn hotelkamer dood aangetroff­en. Allerlei theorieën passeerden de revue. Gedood door een Pakistaans­e cricketspe­ler? Gedood door de gokmaffia, omdat hij in zijn nog te verschijne­n autobiogra­fie de vuile was over omkoping in cricket wilde buitenhang­en? Ook Scotland Yard onderzocht de zaak, het concludeer­de dat hij aan een hartaanval is gestorven. Terwijl een BBConderzo­eksprogram­ma onthulde dat hij werd gedrogeerd voor hij werd gewurgd. Officieel is het onderzoek gesloten, maar er zijn believers en nonbelieve­rs. Wekenlang stonden de kranten er vol van.

Cricket, een zaak van leven en dood dus. In landen als India en Pakistan is het wat de koers is in Vlaanderen: haast een religie. En Australiër­s omschrijve­n cricket weleens als de op één na belangrijk­ste job, na die van premier. Cricket geldt er als het spel dat ‘hard maar fair’ wordt gespeeld. Behalve door de Australiër­s zelf dus. Valt dat even tegen.

Met een plakband waaraan kleine steentjes hangen, werd de bal ruwer gemaakt, zodat hij afwijkt van zijn baan en moeilijker te raken is door de tegenstand­er

 ??  ??
 ?? © Gianluigi Guercia/afp ?? Cameron Bancroft werd door de camera’s betrapt op bedrog, maar zowat de hele Australisc­he ploeg was op de hoogte van wat er gaande was.
© Gianluigi Guercia/afp Cameron Bancroft werd door de camera’s betrapt op bedrog, maar zowat de hele Australisc­he ploeg was op de hoogte van wat er gaande was.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium