De Standaard

Michel stuurt Moskou dubbelzinn­ig signaal

Door maar één Russische diplomaat uit te wijzen, is België voorzichti­ger dan zijn westerse bondgenote­n. Ook de Navo neemt maatregele­n tegen Poetin.

- VAN ONZE REDACTEURS CORRY HANCKÉ MATTHIAS VERBERGT © belga

De federale regering heeft beslist één Russische diplomaat het land uit te wijzen. België volgt daarmee andere westerse landen die maandag aankondigd­en tientallen Russische gezanten uit te wijzen naar aanleiding van de vergiftigi­ng van de voormalige Russische dubbelspio­n Sergej Skripal, begin deze maand in het Britse Salisbury. Het Verenigd Koninkrijk houdt Moskou verantwoor­delijk voor de aanval.

De Belgische beslissing volgde niet toevallig enkele uren nadat de NoordAtlan­tische Verdragsor­ganisatie had besloten om de Russische delegatie in het Brusselse hoofdkwart­ier van de Navo met een derde te verkleinen, tot twintig diplomaten. Zeven Russen verliezen hun accreditat­ie, drie anderen krijgen er geen meer.

Ons land had zich eerst terughoude­nd opgesteld omdat het als zetel van de EU en de Navo een bijzondere positie bekleedt (DS 27 maart). Het vreesde dat niet alleen het wegsturen van ‘bilaterale’ Russische diplomaten uit België, maar ook de verwijderi­ng van diplomaten bij die instelling­en door Moskou gezien zou worden als een op zijn minst deels Belgische maatregel.

De Belgische beslissing gisteravon­d volgde ‘na overleg met de lidstaten van de EU en de Navo’, benadrukte premier Charles Michel (MR). ‘Gezien de ernst van de gebeurteni­ssen in Salisbury en de grote waarschijn­lijkheid dat Rusland bij deze aanval betrokken was, zijn wij van mening dat deze maatregel volledig gerechtvaa­rdigd is’, klonk het nog.

Bruggenbou­wer

Met de uitwijzing van één diplomaat stuurt België een dubbelzinn­ig signaal de wereld in. Enerzijds toont het solidarite­it met zijn westerse bondgenote­n, anderzijds is de sanctie beperkt genoeg om de relaties tussen Brussel en Moskou niet door te knippen. Ter vergelijki­ng: Frankrijk en Duitsland zetten elk vier diplomaten het land uit, Nederland en Italië elk twee. De Verenigde Staten wijzen zestig Russen de deur.

België wil zijn rol als bruggenbou­wer behouden, ook met het oog op de Belgische campagne om in 2019 een tijdelijk zitje te bemachtige­n in de Veiligheid­sraad van de Verenigde Naties. Michel bracht eind januari nog een bezoek aan Rusland en president Vladimir Poetin, waarbij hij pleitte voor een debat over de Europese sancties tegen het land. België ‘blijft pleiten voor een open en franke dialoog met Rusland over onderwerpe­n van gemeenscha­ppelijk belang’, aldus de premier. Ook de uitvoering van de Navobeslis­sing wordt in regeringsk­ringen uitgelegd als een teken van solidarite­it met het Verenigd Koninkrijk.

De internatio­nale reactie tegen Rusland is historisch. Het is van het einde van de Koude Oorlog geleden dat zoveel landen samen zulke zware maatregele­n tegen Rusland hebben genomen. De sancties zijn een opsteker voor de Britse premier Theresa May, die sinds de aankondigi­ng van de Brexit geïsoleerd stond. Maar het is vooral een teken aan Rusland dat het Westen niet gediend is met de rake speldenpri­kken die de stempel van het Kremlin dragen.

‘Onaanvaard­baar gedrag’

De annexatie van de Krim, de opstand in Oekraïne, de inmenging in buitenland­se verkiezing­en via het internet en nu het gebruik van het zenuwgif novitsjok hebben de westerse

‘België blijft pleiten voor een open en franke dialoog met Rusland’

CHARLES MICHEL (MR) Eerste minister

landen op één lijn gebracht. Jens Stoltenber­g, de secretaris­generaal van de Navo, benadrukte de eenheid die nu wordt vertoond. ‘Dit is een duidelijk signaal aan Rusland dat het de prijs moet betalen voor zijn onaanvaard­baar en gevaarlijk gedragspat­roon’, zei hij.

Poetin heeft nog niet gereageerd op de uitwijzing van zijn diplomaten. Verwacht wordt dat er snel een forse tegenreact­ie zal komen. Mogelijk worden evenveel westerse diplomaten uit Rusland gezet. De Russische minister van Buitenland­se Zaken, Sergej Lavrov, zei dat Rusland van niemand zo’n kwaadaardi­g gedrag wil tolereren.

Moskou ontkent dat het verantwoor­delijk is voor de gifaanval op Skripal en wil inzage krijgen in de onderzoeks­resultaten van de stalen van het gif. Maar dat wil May tot nu toe niet geven. Ze heeft vrijdag tijdens de Europese Top in Brussel informatie op tafel gelegd die overeenste­mt met de resultaten van het Franse onderzoek. Dat was tot de vaststelli­ng gekomen dat er novitsjok was gebruikt, een product dat Rusland kan aanmaken.

 ??  ?? Premier Michel bracht eind januari nog een bezoek aan Rusland en president Poetin.
Premier Michel bracht eind januari nog een bezoek aan Rusland en president Poetin.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium