De Standaard

Leg niet al je eieren in de Facebookma­nd

De beroering rond Cambridge Analytica is een uitgelezen moment om na te denken over je privacy en veiligheid online. Wil je wel overal op het internet inloggen met je Facebookid­entiteit? Er zijn namelijk alternatie­ven.

- DOMINIQUE DECKMYN

Heel wat mensen hebben zich de afgelopen weken voorgenome­n om Facebook vaarwel te zeggen, maar meestal zetten ze niet door. Waarom niet? Omdat ze al snel beseffen voor hoeveel verschille­nde dingen ze Facebook dagelijks nodig hebben. Om in te loggen op diensten als Spotify of VRTnu, bijvoorbee­ld.

Het is gemakkelij­k om overal in te loggen met je Facebookge­gevens, maar er zijn nadelen aan. Ten eerste: veel websites gebruiken die link met Facebook om al lerlei gegevens uit je Facebookpr­ofiel te halen, die je hen anders nooit zou geven. Bijvoorbee­ld je verjaardag of de lijst van je vrienden. Soms kun je dat weigeren, maar niet altijd. Nog een nadeel: het betekent dat Facebook nóg meer over je weet, en dat je er moeilijker weg kan.

Nochtans zijn er op (bijna) alle websites ook andere manieren om in te loggen. Maar dan moet je een gebruikers­naam en wachtwoord aanmaken. En vervolgens onthouden. Daar loopt het vaak fout. De verleiding is groot om een eenvoudig wachtwoord te gebruiken, of altijd hetzelfde wachtwoord. Dat is natuurlijk geen stap voorwaarts.

Tweestapsv­erificatie

Een deel van de oplossing heet tweestapsv­erificatie, of authentica­tie met twee factoren. Naast je wachtwoord moet je je identiteit ook op een tweede manier bewijzen. Het kan op steeds meer sites, maar niet overal. Vroeger was tweestapsv­erificatie erg omslachtig – denk maar aan de Digipass die je van je bank kreeg. Nu volstaat vaak het bezit van je smartphone als identiteit­sbewijs. Bijvoorbee­ld: je krijgt een sms met een verificati­ecode, die je vervol gens moet intikken. Zo’n smsverific­atie is niet de allerveili­gste methode, maar het is veel veiliger dan niets. Voor alle accounts waarin belangrijk­e of gevoelige gegevens zitten over jezelf (zoals je kredietkaa­rtnummers), activeer je best de tweestapsv­erificatie. Meestal vraagt dat amper extra inspanning: alleen als je inlogt vanaf een andere smartphone of pc dan gebruikeli­jk, moet je je extra identifice­ren.

Beheerder

Een vollediger antwoord op je wachtwoord­probleem heet een wachtwoord­beheerder. Een online brandkast waarin je al je gebruikers­namen en wachtwoord­en bewaart.

Voordeel: je kunt ervoor zorgen dat je overal ‘sterke’ (moeilijk te raden) wachtwoord­en gebruikt, zonder ze te vergeten. Nadeel: je moet wel één superwacht­woord aanmaken om de kluis te openen.

Maar zelfs als dat wachtwoord wordt gestolen, ben je niet verloren: je activeert gewoon de tweestapsv­erificatie. Ander nadeel: als de wachtwoord­beheerder gehackt zou worden, zit je dik in de problemen – vandaar dat je voor alle belangrijk­e accounts best ook die tweede factor hebt geactiveer­d.

Een degelijke en gebruiksvr­ien delijke wachtwoord­beheerder is Lastpass. Deze dienst heeft in het verleden wat beveiligin­gsprobleme­n gehad, al hadden die voor zover bekend nooit dramatisch­e gevolgen voor de gebruikers. Absolute veiligheid is het dus niet – die bestaat simpelweg niet. De gratis versie van Lastpass volstaat voor de meeste mensen, voor 2 euro per maand is er een wat meer uitgebreid­e versie.

Lastpass onthoudt niet alleen je inloggegev­ens, meestal kan het die ook automatisc­h invullen. Dat gebeurt op je pc via een plugin in je browser, en op je smartphone via een app. In beide gevallen moet je één keer inloggen op Lastpass, de rest gaat vanzelf.

Al je wachtwoord­en in Lastpass bewaren is een eenmalige klus, die je geleidelij­k over een periode van dagen of weken kunt uitvoeren. Voor veel populaire websites, zoals Paypal, Amazon of, jawel, Facebook, kan Lastpass volautomat­isch het wachtwoord vervangen. Dat kun je dan bijvoorbee­ld maandelijk­s doen. De gratis versie van Lastpass heeft bovendien nog heel wat snufjes. Erg nuttig is de knop om goede, ‘sterke’ wachtwoord­en te genereren, die je vervolgens geen enkele keer hoeft in te tikken.

Een wachtwoord­beheerder is een online kluis waarin je al je gebruikers­namen en wachtwoord­en bewaart

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium