De Standaard

‘Temptation Island’ lekt steeds weer een week te vroeg online

-

Wie zoekt, kan redelijk gemakkelij­k de komende aflevering van Temptation Island online vinden. Zo zagen wij de tiende aflevering, die morgen pas wordt uitgezonde­n op Vijf, het afgelopen weekend al op een Youtubekan­aal van een gamer. Let wel: het is de aflevering vanuit Nederlands perspectie­f.

Vijf werkt voor Temptation Island namelijk samen met RTL in Nederland. Beide zenders zenden het realitypro­gramma op donderdag uit, maar Videoland, het betalende onlineplat­form van RTL, stelt die dag meteen de volgende aflevering ter beschikkin­g. ‘Blijkbaar filmen enkele Youtubers en gamers die online uitzending­en en publiceren ze die gepirateer­de versie op hun kanaal’, zegt Barbara Salomon van Vijf.

Bij RTL is iemand voltijds bezig die opnames van het internet te halen. ‘Youtube geeft RTL de mogelijkhe­id om zelf video’s te verwijdere­n met een take down notice. Als we aangeven dat iets RTLcontent is, wordt het meteen verwijderd. Bij meerdere meldingen worden de piraterend­e Youtubekan­alen

automatisc­h verwijderd’, laat RTL via email weten. ‘Er geldt een downloadve­rbod en daarvoor kunnen boetes worden opgelegd. Youtubers kunnen aansprakel­ijk worden gehouden voor eventuele geleden schade.’

Het filmpje dat wij dit weekend zagen, is intussen geblokkeer­d, maar is wel meer dan 220.000 keer bekeken. ‘Dat is veel’, zegt Salomon. ‘Toch heeft dit fenomeen geen grote impact op de kijkcijfer­s. Die zijn uitstekend. Wekelijks kijken 714.000 mensen, live en uitgesteld. Via vijf.be heeft elke aflevering nog eens 150.000 tot 200.000 views.’ Of deze vorm van piraterij een invloed zal hebben op de uitzending van komende seizoenen is onduidelij­k.

 ?? © vier ?? Mezdi kijkt vooruit.
© vier Mezdi kijkt vooruit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium