De Standaard

Dat is nodig door de vergroenin­g van het stroomnet. Elia legt de lat veel hoger

Het hoogspanni­ngsbedrijf Elia wil jaarlijks ruim een miljard euro investeren in meer transportc­apaciteit.

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL SERTYN

‘We zijn een Belgisch bedrijf in het offensief.’ Eliavoorzi­tter Bernard Gustin steekt in een gesprek met De Standaard niet onder stoelen of banken dat de toekomst van de Belgische hoogspanni­ngsbeheerd­er herijkt wordt. Daarvoor legt Elia geld op tafel. Het investeert 976 miljoen euro in de uitbreidin­g van het belang in het Duitse dochterbed­rijf 50 Hertz (DS 24 maart) en neemt zich voor om voortaan jaar na jaar ten minste een miljard euro uit te trekken voor investerin­gen in het hoogspanni­ngsnet. In 2018 is alvast 650 miljoen euro voorzien voor investerin­gen in ons land, en nog eens een klein half miljard voor Duitse projecten.

De grote drijfveer achter alle investerin­gen: de Belgische en Duitse hoogspanni­ngsnetten intensief verbinden met die van andere netbeheerd­ers in buurlanden of, zoals in Duitsland, met netten in andere delen van dat land.

Ook zijn allerlei uitbreidin­gen nodig om al de bijkomende groenestro­omproducti­e aan te sluiten en te transporte­ren, zegt ceo Chris Peeters. Hij wijst naar het voornemen in België om na 2020 de deur open te zetten voor de bouw van een rist bijkomende windenergi­eparken in de Belgische Noordzee. Elia zal daarbij kunnen profiteren van zijn Belgische, maar vooral van zijn almaar grotere Duitse offshoreer­varing. Bij onze oosterbure­n gebeurt de uitbouw van windenergi­e op zee immers tegen een zeer snel tempo.

Volledige controle

‘Een Belgisch bedrijf dat zo zwaar investeert in binnen en buitenland, dat zien we niet elke dag’, zegt Bernard Gustin. ‘We zijn hier vooral gewend geraakt aan berichten over Belgische bedrijven die in buitenland­se handen terechtkom­en.’ De Eliavoorzi­tter kan erover meespreken. Tot voor kort was hij ceo van Brussels Airlines. Maar hij werd bedankt door Lufthansa, de Duitse eigenaar van de Belgische luchtvaart­maatschapp­ij, omdat hij de rol van Brussels Airlines te internatio­naal bekeek.

De ambitie van de Eliatop is ‘een van de enige echte internatio­nale hoogspanni­ngsbeheerd­ers van Europa worden’. Het kantelmome­nt is het optrekken van het belang in het Duitse dochterbed­rijf 50 Hertz van 60 naar 80 procent. ‘Dat heeft veel geld gekost, maar het is die prijs waard’, stelt Gustin. Het Belgische hoogspanni­ngsbedrijf Elia is volgens hem een ‘ander bedrijf ’ geworden door de recente investerin­g. ‘Omdat we nu de volledige controle hebben over een hoogspanni­ngsbedrijf in een van de sterkst groeiende energiemar­kten in Europa.’

Chinezen

De Duitse hoogspanni­ngsdochter van Elia is overigens zeer rendabel. En dat blijft de volgende jaren zo, verwacht topman Chris Peeters.

Hij gaat ervan uit dat de 180 miljoen euro nettowinst van 50 Hertz in 2017 de komende jaren minimaal geëvenaard wordt. Maar hij maakt zich sterk dat er nog veel meer winst gemaakt zal worden. Daardoor kan de investerin­g van een miljard euro zeer snel terugverdi­end worden. Financieel is het dus zinnig om zo’n grote investerin­g te doen, voegt Gustin eraan toe. De Duitse winstbijdr­age is overigens veel groter dan die van de activiteit­en in België in de resultaten van Elia.

Volgens Bernard Gustin heeft de bijkomende participat­ie in 50 Hertz niets te maken met de bezorgdhei­d die in Duitsland leefde over een Chinese instap. ‘De Duitsers zullen wellicht zeer tevreden zijn dat we ons belang in 50 Hertz hebben uitgebreid, maar dat betekent nog niet dat Elia zich daartoe heeft geleend. We hebben ons niets aangetrokk­en van de andere investeerd­er. Het enige wat telde, was wat Elia erbij te winnen had. Daarbij vroegen we ons af of het een goede zaak zou zijn om een bedrijf aan boord te hebben dat ook actief is als hoogspanni­ngsbeheerd­er. Chris Peeters: ‘Ons besluit was dat we zo’n scenario moesten vermijden.’

De ambitie van de Eliatop is ‘een van de enige echte internatio­nale hoogspanni­ngsbeheerd­ers van Europa worden’

 ?? © Bart Dewaele ?? Elia is ‘een ander bedrijf’ geworden, volgens toplui Bernard Gustin (l.) en Chris Peeters.
© Bart Dewaele Elia is ‘een ander bedrijf’ geworden, volgens toplui Bernard Gustin (l.) en Chris Peeters.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium