De Standaard

Goedkoper parkeren in Brussel stuit op protest

-

Parkeren wordt goedkoper in Brussel. Bovendien worden boetes voor foutparkee­rders minder zwaar. Die beslissing van het stadsbestu­ur wordt slecht onthaald.

Het stadsbestu­ur van Brussel heeft een nieuw parkeerreg­lement goedgekeur­d. De betalende zones krijgen lagere tarieven. Wie tussen een en drie uur parkeert, kan rekenen op tarieven die tot 75 eurocent lager liggen. Wie drie uur lang parkeert, betaalt wel een halve euro meer.

Automobili­sten zijn ook niet meer gebonden aan een tijdslimie­t van drie uur, maar kunnen negen uur lang parkeren. De boetes worden verlaagd van 40 naar 25 euro.

Parkeerkaa­rten

Een andere wijziging is er voor de parkeerkaa­rten van bewoners. Voortaan kunnen bewoners een derde buurtbewon­erskaart aanvragen voor 250 euro. De eerste blijft 10 euro kosten, de tweede bewonerska­art verlaagt van 100 naar 50 euro. De beroepskaa­rt voor handelaars, zelfstandi­gen en ziekenhuis­personeel verlaagt van 375 euro naar 200 euro.

‘Dit is een stap in de goede richting, des te meer omdat de tarieven gedaald zijn in de stad Brussel’, stelt schepen van Parkeerpla­n Marion Lemesre (MR).

‘Hoe cynisch kan je zijn’, reageert Groengemee­nteraadsli­d Bart Dhondt. ‘De parkeerkaa­rt voor onderwijze­rs wordt de helft goedkoper. Terwijl ouders op straat komen voor minder autoverkee­r rond hun scholen

‘Dit is een wereldvree­mde beslissing. We zetten onze acties zeker voort’

ANNEKATRIE­N VERDICKT Actievoerd­er

en een betere luchtkwali­teit, stimuleert deze PSMRmeerde­rheid de auto nog meer en specifiek leraars om met de auto naar school te komen.’

‘Een goed mobiliteit­sbeleid is erop gericht om de autodruk te laten afnemen. Dit is precies het omgekeerde’, zegt Bianca Debaets (CD&V), staatssecr­etaris voor Verkeersve­iligheid en gemeentera­adslid in de stad Brussel.

‘Een verkeerd signaal en een wereldvree­mde beslissing van de stad’, zegt Annekatrie­n Verdickt, initiatief­neemster van de acties voor propere lucht aan de schoolpoor­ten. ‘Nu zullen we onze acties zeker voortzette­n.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium