De Standaard

Spotify moet beetje Netflix worden

Spotify start vandaag zijn beursgang in New York. Het wordt een onvoorspel­bare rit, net zoals de toekomst van het bedrijf.

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL DENDOOVEN

BRUSSEL I Ondanks het eerder kwakkelend­e beursklima­at van de afgelopen maanden zet Spotify zijn beursgang door. Spotify (de samentrekk­ing van Spot & Identify) werd opgericht in 2006 door de Zweden Daniel Ek en Martin Lorentzon. Het is vanuit Stockholm uitgegroei­d tot ’s werelds grootste muziekstre­amingdiens­t. In tegenstell­ing tot iTunes in de oude dagen, waarbij je betaalde per te downloaden liedje, streamt het muziek op basis van een abonnement.

Spotify zegt dat streaming opnieuw groei heeft gebracht voor de muziekindu­strie na een decennium van krimp, onder meer door piraterij. Het heeft zo’n 71 miljoen betalende gebruikers en is twee keer zo groot als de nummer twee in muziekstre­aming, Apple Music met zijn 36 miljoen betalende gebruikers.

Het bedrijf groeit snel, want in het eerste kwartaal van 2015 had het bijvoorbee­ld nog maar 14 miljoen betalende gebruikers. Spotify voorspelt dat het dit jaar afklopt op 92 miljoen tot 96 miljoen betalende gebruikers.

Een meerderhei­d (54 procent) betaalt vandaag nog altijd niet voor de muziekdien­st, maar kiest voor het gratis model. Dan moet je er wel de reclame bijnemen. Spotify denkt dit jaar af te kloppen op 198 miljoen tot 208 miljoen actieve gebruikers of ruim een kwart meer.

Spotify heeft de afgelopen twaalf jaar nog nooit geld verdiend. Afgelopen jaar stond tegenover elke 100 euro inkomsten een bedrijfsve­rlies van bijna 10 euro. Spotify verwacht dat het bedrijfsve­rlies dit jaar lager zal liggen.

Volgens Spotify staat streaming nog in de kinderscho­enen. De Zweden doen dat door het aan tal gebruikers te vergelijke­n met de 2 miljard gebruikers van Facebook of de 1,5 miljard van YouTube.

Duurzaam model?

Spotify heeft een leuke niche gevonden met muziekstre­aming, maar kan het daarop overleven? Het is een vraag die analisten verdeelt. Spotify is bijzonder afhankelij­k van de muziekindu­strie. Het stort meer dan drie kwart door aan de grote platenmaat­schappijen. Per 100 euro dat het ontvangt, hield Spotify maar 21 euro aan brutomarge over. De platenindu­strie kreeg 79 euro. Spotify hoopt zijn aandeel de komende jaren stelselmat­ig op te trekken tot ruim een derde.

Spotify krijgt het advies Netflix te kopiëren: zelf een platenlabe­l oprichten en artiesten aan zich binden. Op die manier wordt het minder afhankelij­k van de platenindu­strie voor zijn aanbod. Amazon, Apple en Google, elk met hun eigen muziekstre­aming, zijn op termijn grote uitdagers. Omdat ze muziekstre­aming koppelen aan hun intelligen­te speakers. Ontwikkel ook zelf een huisspeake­r, zeggen waarnemers aan Spotify.

Vraag en aanbod

Er worden geen nieuwe aandelen aangeboden, alleen bestaande

Spotify heeft de afgelopen twaalf jaar nog nooit geld verdiend

Spotify gaat op een vrij rudimentai­re manier naar de beurs.

Geen bankiers die een op voorhand afgesproke­n aantal aandelen naar de markt mogen brengen (en die vaak stiekem voorbehoud­en voor hun goede klanten), maar de oeroude wet van vraag en aanbod die alles zal bepalen. Spotify brengt zijn aandelen rechtstree­ks naar de markt zonder bankiers. Hoeveel aandelen? Dat is niet bepaald. Het is afwachten hoeveel bestaande aandeelhou­ders aandelen willen verkopen. En dat hangt mee af van de vraag.

De verwachtin­g is dat het tot ’s middags kan duren voor er een evenwichts­prijs tussen vraag en aanbod tot stand komt. Er worden ook geen nieuwe aandelen aangeboden, alleen bestaande. Spotify zelf zegt geen extra geld nodig te hebben. Het had per eindejaar 1,5 miljard euro in kas. De beursnoter­ing creëert gewoon liquiditei­t voor de aandeelhou­ders. Wie wil verkopen, kan eruit.

De stichters Daniel Ek en Martin Lorentzon zijn de grootste aandeelhou­ders. Andere zijn Sony, het Chinese Tencent en een paar financiële fondsen. Op basis van recente transactie­s in het aandeel zou het bedrijf om en nabij de 20 miljard dollar waard zijn. De meest optimistis­che analisten voorspelle­n het dubbele. Netflix met zijn 123 miljoen abonnees is 120 miljard dollar waard.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium