De Standaard

Nooit eerder zoveel dossiers geopend over kinderporn­o

-

Vorig jaar zijn er 44 procent meer dossiers geopend over kinderporn­o dan in 2016. Of er ook meer feiten gepleegd worden, is onzeker.

BRUSSEL I Het aantal dossiers over seksueel misbruik stijgt in het algemeen: vorig jaar waren er 15 procent meer zaken dan in 2016. Voor kinderporn­o is de stijging nog groter: in 2016 ging het om 806 dossiers, vorig jaar waren dat er 1.162. Dat blijkt uit cijfers van de correction­ele parketten, waarover de VRT gisteren berichtte. Een eenduidige verklaring geven voor de stijging, is moeilijk. Of er ook meer feiten rond kinderporn­o gepleegd worden, is niet duidelijk, zei Dirk Depover van Child Focus op Radio 1. ‘Wel staat vast dat er meer aandacht is op het niveau van de parketten en het beleid.’

Er komt meer informatie binnen uit het buitenland en sinds vorig jaar zijn er ook meer opsporings­mogelijkhe­den. Child Focus kan door een aanpassing van de wetgeving sinds vorig jaar de beelden die binnenkome­n ook zelf bekijken en analyseren. Dat kon vroeger niet, omdat het voor burgers strafbaar is kinderporn­o te bekijken, maar door de wetswijzi ging werd een uitzonderi­ng mogelijk. Daarnaast werd in juni 2016 de definitie van kinderporn­o aangepast en werden meer zaken strafbaar. Daarbij is het de bedoeling om het beeld van de minderjari­ge op zich te beschermen, zelfs indien het kinderporn­ografisch materiaal werd gemaakt met een meerderjar­ige die de uiterlijke kenmerken van een minderjari­ge wordt gegeven.

Er komt meer informatie binnen uit het buitenland en sinds vorig jaar zijn er ook meer opsporings­mogelijkhe­den

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium