De Standaard

Seksbomala­rm

- JEROEN STRUYS

De postergirl van de Europese film heet Claudia Cardinale. Over twee weken blaast ze tachtig kaarsjes uit, maar de oude taart is even hot als in haar hoogdagen.

Zo opent ze op 20 juni de deuren van de eerste editie van het Brussels Internatio­nal Film Festival, waar ze op de rode loper ontvangen wordt als eregast. Een déjà vu?

Nog maar een jaar geleden sierde haar bevallige verschijni­ng de affiche van zowel het filmfestiv­al van

Cannes als dat van Gent.

Voor cinefiele festivals is het in de eerste plaats te doen om haar status als

‘diva d’autore’, die de TunesischI­taliaanse alleen al verdient dankzij Visconti’s Il gattopardo en Fellini’s meesterwer­k 8 ½, beide uit 1963. Vijf jaar later was ze te zien in Sergio

Leone’s Once upon a time in the West – van de hoofdrolsp­elers daarvan is ze de enige overlevend­e.

Filmfestiv­als vinden het vast ook prettig om de schoonheid van Cardinale in te zetten als marketingt­ool. Wat zien die foto’s van vroeger er beeldig uit. Met de nadruk op vroeger, want zowel Gent als Cannes koos voor een foto uit haar jonge jaren. De Fransen waagden zich zelfs aan visuele geschiedve­rvalsing met Photoshop: Cardinale’s billen waren blijkbaar te rond voor de hedendaags­e normen.

Zijn er nu geen mooie vrouwen meer op het witte doek? Filmmakers als Visconti en Fellini wisten iets van schoonheid, verhullen en verlangen dat hedendaags­e collega’s ontgaat. Of is men er in 2018 niet zo op uit om jonge actrices als seksbommen op te voeren en grijpen we daarom terug naar de oude foto’s van alliterere­nde sterren als Brigitte Bardot en Claudia Cardinale? Oude seksbommen uitspelen mag, jonge is politiek incorrect.

Als het gaat om bommen, moet je bij de president van de VS zijn. ‘We hebben geen Sterren meer’, tweette Donald Trump na de recente Oscaruitre­iking. Je kunt veel zeggen van de president van de Verenigde Staten, maar van showbizz weet hij wel wat.

Oude seksbomme n uitspelen mag, jonge is politiek incorrect

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium