De Standaard

Carlos Alvarado verslaat conservati­eve rivaal

-

Weinigen hadden het verwacht, maar de 38jarige Carlos Alvarado Quesada haalde het gisteren in de tweede ronde van de presidents­verkiezing­en gemakkelij­k van zijn rivaal en (bijna) naamgenoot Fabricio Alvarado Muñoz (43). Nochtans had die laatste meer stemmen gehaald in de eerste ronde.

De overwinnin­g was wel in meer opzichten verbazend. De jonge romancier en exminister van Arbeid is immers voorstande­r van het homohuweli­jk, terwijl zijn conservati­eve tegenstand­er daar, net als 70 procent van de Costa Ricanen volgens een recente peiling, sterk tegen gekant is.

Maar met bijna alle stemmen geteld, haalde Alvarado Quesado het met 61 procent van de stemmen, 20 procentpun­t meer dus dan Alvarado Muñoz. Hij wordt zo, samen met de Franse president Emmanuel Macron en de NieuwZeela­ndse premier Jacinda Ardern een van de jongste de mocratisch verkozen staatshoof­den of regeringsl­eiders ter wereld.

De jonge verkozen president is een veelzijdig man. Hij studeerde in GrootBritt­annië, zong tijdens zijn studentenj­aren in een rock band, werkte drie jaar voor Procter & Gamble in Panama, en schreef op tien jaar tijd vier (fictie)boeken.

Hij staat nu voor de taak om het, vooral langs religieuze en ethische lijnen, gepolarise­erde land terug een te maken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium