De Standaard

De hoge hoed van Marc Coucke

- DE GROTE MARKT PASCAL DENDOOVEN In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

Op 4 april moet KV Oostende een woordje uitleg geven over hoe de verkoop van de kustploeg door Marc Coucke aan verzekerin­gsmakelaar Peter Callant geregeld is. De bedoeling is na te gaan of KVO aan de licentievo­orwaarden voldoet om volgend seizoen in de Pro League te blijven voetballen.

De problemati­ek is bekend. Omdat hij onverwacht de kans kreeg RSC Anderlecht te kopen en het verboden is twee clubs van dezelfde competitie te controlere­n, moest Marc Coucke halsoverko­p KVO verkopen. Het dossier was niet echt verkooprij­p. Er stond een flinke rekening courant open (allerlei investerin­gen die Coucke zelf had betaald voor KVO) en kandidaatb­ieders vroegen zich af wat de waarde van KVO zonder performer Coucke was.

Niemand bleek bereid de dure vraagprijs te betalen. En omdat Coucke geen zin had verliezen te slikken, werd sportliefh­ebber Callant in stelling gebracht als tussenoplo­ssing. Die had niet het geld om KVO te kopen, maar dat moest ook niet. Creatieve oplossinge­n genoeg in de hoge hoed van Coucke.

Eén mogelijke oplossing is dat Coucke met een forse earnout werkt. De techniek van een earnout wordt vaak gebruikt om de verkoper uitzicht te geven op een hoge prijs, terwijl de koper garanties wil dat hij die prijs alleen betaalt als het bedrijf later effectief stevige winsten boekt. Normaal is het stuk earnout beperkt tot, pakweg, een kwart van de verkooppri­js. Het laatste kwart wordt maar betaald als de doelstelli­ngen gehaald worden. In het geval van Callant zou Coucke zelfs met een earnout van 90 procent kunnen werken. Callant betaalt nu het absolute minimum en als KVO later doorverkoc­ht wordt, strijkt Coucke het gros van de verkoopsom op.

Een andere mogelijkhe­id is dat Coucke een onderhands­e lening toespeelt aan Callant, die daarmee de aandelen van KVO koopt en de lening aan Coucke terugbetaa­lt met het geld uit de doorverkoo­p. En natuurlijk kan ook afgesproke­n worden dat Callant pas de volle som moet betalen als hij KVO binnen vijf jaar verkoopt.

Mogelijkhe­den genoeg om de licentieco­mmissie te slim af te zijn. De alternatie­ve pistes zijn niet neutraal. In de drie voorbeelde­n is het de vraag wie het risico draagt van een slechte verkooppri­js bij de finale doorverkoo­p. Als dat Coucke is, heeft die er economisch belang bij om erover te waken dat KVO het goed blijft doen. Maar zo’n inmenging botst met de regels van de Voetbalbon­d.

Niemand verwacht dat de licentieco­mmissie van de Voetbalbon­d haar tanden laat zien. Ze heeft geen trackrecor­d inzake het doen naleven van het reglement. Dat is eerder al gebleken met de eigendomsk­westies bij Moeskroen, Antwerp en SintTruide­n. Nochtans is het eenvoudig. Het is aan de voetbalplo­egen om aan te tonen dat ze het reglement volgen. Wie dat niet doet, wordt gesanction­eerd. Idem voor dossiers die achteraf niet kloppen. Als de wil er niet is om het reglement te doen naleven, kan men er beter ook geen opstellen.

 ??  ?? Als er geen wil is het reglement te doen naleven, kan je er beter geen opstellen
Als er geen wil is het reglement te doen naleven, kan je er beter geen opstellen
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium