De Standaard

Machtige Terpstra, almachtig Quick Step

- WIM VOS

Je kan eindeloos veel statistiek­en loslaten op deze Ronde van Vlaanderen. De eerste in 32 jaar met een Nederlands­e winnaar. De eerste in 40 jaar met zo’n jonge knul op het podium – Mads Pedersen. De zevende met wéér een toptienpla­ats, maar geen zege voor Greg Van Avermaet. Maar geen cijfer zo indrukwekk­end als het cijfer van Quick Step Floors. Nog maar eens. Drie renners bij de eerste tien, twee bij de eerste drie en met Niki Terpstra de grote winnaar van de Ronde. Een alles overdonder­ende demarrage en weer mocht Lefevere zijn borst vooruitste­ken. Net als na E3 Harelbeke en Dwars door Vlaanderen. Overwicht heeft vele vormen, maar in de koers komt het met een bombardeme­nt aan zeges en ereplaatse­n. Zelfs al neemt de ploeg van Lefevere zondag in Roubaix een collectief vakantieda­gje, de titel ‘ploeg van het voorjaar’ is nu al de deur uit.

En dan kan je naar de andere renners wijzen. We hebben er bij het schrijven van dit stukje even aan gedacht: of de blauwe zegereeks ook niet met het gebrek aan aanvalslus­t bij die andere renners te maken heeft? Op Nibali na heeft geen enkele topper zelf geprobeerd om de stok in Lefeveres hoenderhok te gooien. Alsof ze allemaal zaten te wachten op die ene vernietige­nde uithaal van Quick Step en Terpstra. Wat meer lef bij de anderen zou best mogen. Maar is ook dat niet eigen aan overmacht? Het leidt bij de tegenparti­j bij voorbaat tot moedeloosh­eid – precies wat Quick Step heeft bereikt.

Hoe Lefevere het zo ver heeft kunnen brengen? Durf, in de koers én daarbuiten. Geen ploegleide­r die zo’n radicale prioriteit­en stelt als Lefevere. Anderen zien we voortduren­d schipperen. Zie BMC: én Van Avermaet voor de klassieker­s én Porte voor het ronde werk. Maar wie inzet op meerdere fronten, moet ook zijn wapens verdelen. Van Avermaet zal nooit zo goed omringd zijn op de kasseien als Terpstra zondag. Omdat die kasseien het hart, de focus en de corebusine­ss van Quick Step zijn. En omdat Lefevere kiest. Zelfs in tijden van krimpende budgetten. Dan laat Lefevere desnoods het nummer zes van de jongste Tour, Daniel Martin, naar de Emiraten vertrekken. Zijn klassieke kern gaat voor. Dat loont.

Op Nibali na heeft geen enkele topper zelf geprobeerd om de stok in Lefeveres hoenderhok te gooien. Wat meer lef bij de anderen zou best mogen

Net als dat andere handelsmer­k van Lefevere blijft lonen: eén voor allen, allen voor één. Mochten de drie musketiers er niet mee gaan lopen zijn, het was de huisslogan van Quick Step. Naast de solo van Terpstra was dit het meest beklijvend­e beeld van de hele Ronde: hoe een voorbeeldi­ge Gilbert er achter zijn ploegmaat alles aandeed om de achtervolg­ers af te stoppen. Lefevere is véél. Ceo, Bourgondië­r, grote mond, maar ook een uitstekend peoplemana­ger. Onwaarschi­jnlijk hoe hij al die namen en kopmannen steeds weer op één lijn krijgt.

Dat moet al die tegenstand­ers nog het meeste dwarszitte­n. Hoe meer er gewonnen wordt, hoe hechter de bende van Lefevere wordt. Zondag wacht ParijsRoub­aix. Geen wedstrijd die Quick Step van oudsher beter ligt. Geen wedstrijd die zo met rood is aangestipt als door Gilbert. We horen de andere renners nu al zuchten.

 ?? © belga ?? Lefevere roemt Terpstra om zijn kwaliteite­n als teamspeler.
© belga Lefevere roemt Terpstra om zijn kwaliteite­n als teamspeler.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium