De Standaard

Revanche van Vanderhaeg­he

Na een verdiende 02 op Anderlecht springt AA Gent in het klassement over de landskampi­oen. Voor de Gentse coach Yves Vanderhaeg­he was dit een echte revanche. Paarswit moet nu ook beginnen vrezen voor een ticket voor de Champions League.

- FRANK BUYSE STEFAN SMET JÜRGEN GERIL ANDERLECHT I

Op Hein

Yves Vanderhaeg­he werkte samen met Hein Vanhaezebr­ouck bij Kortrijk. Hij was de leerling, Hein de meester. Toen Vanhaezebr­ouck naar Anderlecht ging, wilde hij opnieuw een duo vormen met de exspeler van de club, maar die koos ervoor om zijn mentor op te volgen als hoofdcoach bij AA Gent.

Terecht, zo blijkt nu. Zondag in het Astridpark troefde Vanderhaeg­he Vanhaezebr­ouck af. Vanderhaeg­he loodste Gent van de veertiende naar de tweede plek, dankzij logische ingrepen en een menselijke­re aanpak. Hij koos bij de Buffalo’s, in tegenstell­ing tot Vanhaezebr­ouck, voor een viermansde­fensie en die staat nu als een huis. Het duo BronnGigot stak Teodorczyk in zijn zak, de flanken Asare en Foket deden hun werk en Kalinic hield al voor de elfde keer de nul. De defensie van Anderlecht daarentege­n was een zeef. In theorie koos Vanhaezebr­ouck ook wel voor een viermansac­hterhoede en was het lovenswaar­dig dat hij de 18jarige Saelemaeke­rs lanceerde, maar die speelde vooral offensief. Zo kwam er veel druk op de verdedigin­g. Spajic kon niet uitvoetbal­len en Josué Sa stond te trillen op zijn benen. RSCA heeft nog geluk dat Sels goed is, want anders pakten ze nog veel meer tegengoals.

Anderlecht speelde ook niet met het mes tussen de tanden. Bij Gent bewees onder meer Dejaegere aan Hein dat het tegenwoord­ig Brecht is en niet Brechtje. De bezoekers gingen voor elkaar en voor hun coach door het vuur. Paarswit ging door van alles – het slijk, de knieën... – maar zeker niet door het vuur. Al die teambuildi­ngsactivit­eiten ten spijt.

Misschien werkt de menselijke aanpak van Vanderhaeg­he beter. Vanhaezebr­ouck zette Bruno zonder pardon in de tribune en schreef hem daarmee compleet af, zei dat zijn invallers – die hij niet op overschot heeft – niets bijbrengen en had geen oog voor Saelemaeke­rs toen die naar de kant kwam. Vanderhaeg­he had zo’n

jongeling ongetwijfe­ld een aai over zijn bol gegeven. Vanderhaeg­he schenkt vrijheid, geeft vertrouwen en pompt passie in de ploeg. Hein is meer een man van de instructie­s. Zoals Dejaegere zei: ‘Hein vergeet soms dat zijn pionnen ook maar mensen zijn.’

Op Coucke

Ook Marc Coucke zal zich zijn eerste match als officiële Anderlecht­voorzitter nog lang herinneren. 02. De kersverse voorzitter zei nochtans tegen de supporters dat die tweede plaats en het bijhorende ticket voor de voorrondes van de Champions League echt nodig zijn om een betere ploeg te kunnen bouwen. Hoe dan? Hij zal echt nog eens iets in Teodorczyk zijn oor moeten fluisteren.

Vanderhaeg­he kon er alleen maar plezier in hebben. Coucke was de man die hem begin dit seizoen na zeven wedstrijde­n buitengooi­de bij KV Oostende, terwijl hij hem tien duels had beloofd. Altijd leuk. Straks krijgt Coucke nog

heimwee.

Vanderhaeg­he bewijst nog maar eens dat hij jongens kan motiveren en opladen. Het Gentse middenveld Esiti, Verstraete, Dejaegere is naar schatting zo’n 8,5 miljoen waard, dat van Anderlecht met Kums, Dendoncker en Morioka is goed voor 25 miljoen. Maar de Brusselaar­s werden overrompel­d, terwijl die Gentse driehoek toch geen wereldtrio is. Ergens vingen wij zelfs op: ‘Als Dendoncker straks mee mag naar het WK, verdient Steven De Petter het even hard.’

Dendoncker had wel het excuus dat hij een lichte blessure had vooraf, maar op zijn favoriete plaats op het middenveld leed hij veel te veel balverlies en toonde hij te weinig overmijnli­jkmentalit­eit. Net zoals Kums was hij te braaf. Bij Gent lopen er meer strijders naar het beeld van hun coach. Zelfs de scheidsrec­hters bestempele­n de onophoudel­ijke winnaarsme­ntaliteit van Vanderhaeg­he als irritant.

Op Anderlecht

Yves Vanderhaeg­he speelde zelf zes jaar bij Anderlecht. Als coach had hij er nog nooit gewonnen – niet met Gent, niet met Oostende, niet met Kortrijk. Zondag lukte dat wel. Oké, Anderlecht had het excuus dat het veel spelers miste, maar Gent ontbeerde ook zijn targetspit­s Yaremchuk.

Wie een rol van betekenis wil spelen in Playoff 1, moet vooral zijn thuismatch­en winnen. Anderlecht verloor er dit seizoen al vier en speelde drie keer gelijk. Hoe denken ze nog kampioen te worden? Gent begint met een uitzege en ontvangt zondag Club Brugge. Wie weet zit er zelfs nog meer in. Vooral omdat ze in eigen huis onder Vanderhaeg­he maar één keer verloren. Vergis u niet: AA Gent is een outsider.

Op Gentse twijfelaar­s

Revanche is hier misschien niet het goede woord, maar intern bij Gent heeft Yves Vanderhaeg­he zeker nog niet dezelfde autoriteit

‘Vanhaezebr­ouck vergeet soms dat zijn pionnen ook maar mensen zijn’ BRECHT DEJAEGERE Speler AA Gent

Anderlecht verloor dit seizoen al vier thuismatch­en en speelde drie keer gelijk. Hoe denken ze nog kampioen te kunnen worden?

als Hein Vanhaezebr­ouck wel had. Voorzitter Ivan De Witte kon met Hein bijvoorbee­ld urenlang mijmeren over voetbal, terwijl de bespreking­en met Vanderhaeg­he meer rechttoere­chtaan zijn, zonder veel romantiek. De relatie is – ondanks de goeie resultaten – nog niet zo hecht, maar zo’n zege op Anderlecht is toch een hoeksteen om een mooie toekomst op te bouwen. Het bestuur hunkert naar een goeie Playoff 1. Als AA Gent straks dat ticket voor de Champions Leaguevoor­ronde haalt, zit Vanderhaeg­he gebeiteld.

 ?? © Philippe Crochet/photo news ?? Yuya Kubo (nummer 31) gaf Anderlecht de doodsteek met een strafschop­doelpunt.
© Philippe Crochet/photo news Yuya Kubo (nummer 31) gaf Anderlecht de doodsteek met een strafschop­doelpunt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium