De Standaard

Als de kinderwens sterker is dan de kanker

Meer terugbetal­ing voor invriezen van sperma en eicellen

- VAN ONZE REDACTEUR JANFREDERI­K ABBELOOS

JETTE I ‘Ik ben, hoe zal ik het zeggen, voorzichti­g zwanger. Elke week extra is een extra week geluk.’ Cécile (28) had borstkanke­r maar krijgt deze zomer een dochter. Met dank aan het fertilitei­tscentrum van het UZ Brussel, waar kort na de diagnose in 2013 eicellen en eierstokwe­efsel werden weggenomen en ingevroren.

Chemothera­pie is immers een bombardeme­nt dat ook goede cellen doodt. Het invriezen van voortplant­ingsmateri­aal laat toe om de kinderwens te vervullen eens de veldslag is gestreden.

Een evidente beslissing is dat niet. ‘We waren een jaar getrouwd en zaten net in een verbouwing. De kans bestaat dat je gaat sterven, en toch moet je nadenken over je mogelijke leven na de behandelin­g. Ik was daar niet klaar voor. Mijn vriend en ouders hebben mee die beslissing moeten nemen.’

Daar hoort ook een financiële afweging bij. ‘Kanker behandelen is al niet gratis, maar ook oncofreezi­ng is dat niet’, zegt Ellen Van Moer, coördinato­r op de Oncofertil­iteit. Cécile had geluk. Het UZ Brussel beperkte de factuur tijdens de opstartfas­e van de dienst oncofertit­iliteit sinds 2012 tot 500 euro. Het invriezen en bewaren van eicellen kost zo’n 3.400 euro. ‘Ik kan me voorstelle­n dat er koppels zijn geweest voor wie dat onoverkome­lijk was’, vult Cécile aan.

Vooral mannen

Daarom besliste minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open VLD) vorig jaar om oncofreezi­ng terug te betalen voor kankerpati­ënten. In negen maanden tijd maakten 303 patiënten gebruik van deze regeling. Verwacht wordt dat er zo’n 400 mensen op jaarbasis van de regeling zullen gebruik maken. Vooral mannen, zo blijkt. De procedure is voor hen dan ook minder complex en duur.

In 30 gevallen gaat het om patienten jonger dan 16 jaar. ‘We hebben al oncofreezi­ng gedaan bij een kindje van 1 jaar oud dat een stamceltra­nsplantati­e nodig had’, zegt Michel De Vos, afdelingsh­oofd van de fertilitei­tskliniek. De techniek ontwikkelt snel en daarom wil De Block dat ook nietkanker­patiënten in sommige gevallen op een terugbetal­ing kunnen rekenen. (zie hiernaast)

Toch blijft de techniek te weinig bekend. ‘We zien nog altijd mensen die pas na de chemothera­pie tot bij ons komen’, waarschuwt Van Moer. ‘Ze zijn zelfs niet ingelicht over de bijwerking ervan op hun vruchtbaar­heid. Vroeger was kanker een doodvonnis. Nu niet meer. Wij moeten samen met de oncologen meer bezig zijn met wat erna komt.’ Ook minister De Block wil dat patiënten beter geïnformee­rd worden, zodat ze makkelijke­r de weg vinden naar oncofreezi­ng.

Genezen van kanker is maar het halve werk. ‘Wanneer gezonde vrouwen jonger dan 36 hun eicellen laten invriezen, weten we dat ze met 20 eicellen meer dan 75 procent kans hebben om zwanger te worden’, rekent De Vos voor. ‘We hebben te weinig data van vrouwen met kanker om hun kansen in te schatten.’

‘Zwanger worden was bij mij niet evident’, zegt Cécile. ‘Zowel voor mezelf als voor mijn partner was het erg lastig om telkens de moed te vinden voor een nieuwe poging.’ Uiteindeli­jk bleek de laatste poging die ze in zich had, succesvol. ‘Ik kon het nieuws eerst niet geloven. Nu blijft het moeilijk om euforisch te zijn. Maar ik ben erg dankbaar dat ik deze kans gekregen heb.’

‘We zien nog altijd mensen die pas na de chemothera­pie tot bij ons komen. Ze zijn zelfs niet ingelicht over de bijwerking ervan op hun vruchtbaar­heid’

ELLEN VAN MOER

Coördinato­r Oncofertil­iteit UZ Brussel

 ??  ??
 ?? © Gert Verbelen ?? Cécile: ‘Ik ben voorzichti­g zwanger.’
© Gert Verbelen Cécile: ‘Ik ben voorzichti­g zwanger.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium